Secese v Praze - Fantova budova
Všechny fotografie: Helena Votíková

Secese v Praze - Fantova budova

29. 3. 2024

Fantova budova se po rekonstrukci otevřela veřejnosti. Zatím jen část a tam bych vás ráda pozvala.

Fantova budova je od roku 1976 největší secesní nemovitou památkou u nás. V roce 2021 začala celková rekonstrukce vnitřních prostor, která přímo navázala na obnovu fasády a střechy Fantovy budovy. Obnova historických interiérů probíhá ve dvou etapách. První se týkala kulturních sálů v severní části budovy a přilehlých prostor v prvním patře i mezaninu. 

Navštívili jsme celkem 3 sály.

Prohlídka začíná ve Foyer Café, kam jsme se dostali ze spodního patra (průchod na Žižkov), kde je šatna a technické místnosti, krásným schodištěm. Prostor Foyer Café původně sloužil jako čekárna pro cestující I. a II. třídy. V budoucnu by zde měla být kavárna přístupná jak z nástupiště, tak i ze severního podchodu.

Druhým sálem byl Fantův sál, který dříve sloužil jako restaurace I. a II. třídy. Během rekonstrukce se restaurátorům podařilo odkrýt pod vrstvami nátěrů na zdech zlacený státní znak první republiky s nápisem „Pravda vítězí“. Příběh znaku je velice zajímavý. Tímto znakem měl být po vyhlášení samostatného Československa v říjnu 1918 vítán T. G. Masaryk jako první prezident ČSR při svém návratu z exilu.

Dalším a snad nejkrásnějším je Sloupový sál, bývalá čekárna a restaurace III. třídy. Sál je rozdělen čtyřmi pilíři, na nichž jsou ženské figury připomínající roční období. Zajímavostí je, že mozaiky byly ukryty pod malbou a stačilo je omýt a jen lehce poopravit. Nábytek v této místnosti má připomínat éru Orient Expresu

Ve všech prostorách najdeme symbol železnice - ozubené kolo. Nejkrásnější je ve Fantově sálu v okenních vitrážích

A ještě něco málo z historie. Přestavba byla zahájena v roce 1901 a trvala 8 let za plného provozu nádraží. Architekt Fanta navrhl budovu v kombinovaném neoklasicistním a secesním stylu. Na její výzdobě se podíleli tři z nejvýznamnějších českých sochařů. Stanislav Sucharda se svým týmem vyzdobil severní budovu včetně sousoší na vrcholu věže. Na dekoru jižní budovy se podílel Čeněk Vosmík, jehož díla dosahují špičkové úrovně v kontextu soudobé plastické české tvorby. Jako poslední nastoupil Ladislav Šaloun, který pracoval na nové přijímací budově. Výstavbu nové budovy doplnila přestavba kolejiště, zejména pak realizace dvorany nad nástupišti. 

 

Zdroj: s využitím Wikipedie

 

 

 

architektura historie Praha
Hodnocení:
(5.2 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Na chvíli jsem se tam zastavila při své cestě do Prahy na otočku.
Marie Novotná
Tato budova je úžasná. Díky za sdílení.
Helena Přibilová
Děkuji za velmi zajímavou fotoreportáž o této naší významné secesní památce.
Dana Kolářová
Díky za pěkné info.
Martina Růžičková
Díky za zajímavý článek a fotky. Budovu nádraží moc obdivuji. Jak krásnou secesní budovu, tak obdivuhodnou železnou klenbu nad nástupišti. Jen je mi moc líto, že celkový dojem nádraží tolik pokazila magistrála, po které se hrne nekončící řada aut...
Naděžda Špásová
Helo, to je zajímavé, Žižkov trochu znám, ale asi ne dobře. Moc hezké fotky.
Blanka Lazarová
Pěkné, už se těším na prohlídku. :-)
Alena Tollarová
Tak tyto prostory bych si ráda prošla. Při mé poslední návštěvě Prahy jsem jen zašla do běžně přístupné haly s kavárnou.
Alena Velková
Moc zajímavé. Děkuji.
Marie Měchurová
Letos jsme navštívili útulnou kavárnu na hlavním nádraží. Není také součástí této budovy? Tu nádhernou klenbu, když jdeme na naše nástupiště, si nikdy nenecháme ujít. Hezké rozšíření obzorů, děkuju.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...