Můj seniorský den
Všechny fotografie: Marie Ženatová

Můj seniorský den

13. 4. 2024

Dnes se dost ochladilo a já jsem se po včerejším sázení brambor celkem dobře vyspala. Takže můj dnešní ranní rituál?

Nejdříve poděkuji nebesům za to, že jsem se vůbec probudila a také za dnešní dobrý a posilující spánek. Následuje ranní studená sprcha a několik každodenních cviků. Vykouknu z okna - mrholí, ale já ihned jdu, nebo se spíš ploužím do zahrady víc vyčistit ještě jeden záhonek od plevele. Je to jeden kyblík, na další záhon už si netroufám.

Zase sprcha a jdu do blízkého obchodu velmi, velmi těžce. Potkávám známou a říkám jí - jdu tak, tak - včera jsem s vnukem sázela brambory a dalo mi to zabrat. Také se od ní dovídám, že už brambory zasadili a zaseli mnoho zeleniny tak jako já - jindy sázím brambory a seji zeleninu daleko později.

Domů se skutečně dobelhám a po snídani sedám chvíli k počítači, abych si pročetla e-maily. Několik dní, co jsem víc pracovala na zahrádce, jsem na ně neměla moc času. Teplé počasí urychlilo i růst trávy, takže v sobotu a v pondělí jsem sekla elektrickou sekačkou, sela hrášek, mrkev, ředkev, špenát, česneková semínka, sázela cibulku. Ovšem také jsem si velmi ráda na zahradě odpočinula a všemi smysly vnímala opojné, voňavé a překrásně rozkvetlé stromy jabloní, višně, třešně i švestky, tak jako keře zlatého deště a probouzející se květy šeříku i dalších jarních květin.

Ale také s bolestí pozoruji, že rok od roku kolem všech nádherně kvetoucích stromů poletuje méně pracovitých včeliček i jiného bzučícího, ale velmi užitečného a potřebného hmyzu.

Včera dopoledne jsem čistila i záhon jahod, spálila nějaké zbytky keřů a odpoledne po škole mi přišel 17letý vnuk a moc mi na zahradce pomohl. Moje mladé sousedky na zahrádkách také už pilně pracují, menší děti sousedů si hrají a my si máme všichni čas i chvíli popovídat. Po práci si s vnukem doma u jídla chvíli vyprávíme - říká mi, co si vybral tento týden na obědy a také kolik dní u nich budou přijímací zkoušky a že jejich třída bude mít příští středu ředitelské volno (kvůli přijímacím zkouškám). A také, když bude dobré počasí, že mi pomůže posekat zbytek zahrádky benzínovou sekačkou, protože na mou malou elektrickou už je tráva přerostlá - vnuk bydlí v blízké vesničce.

Minulý týden jsem byla v knihovně v Boskovicích na druhé lekci Digitální odysey - je to výuka chytrého telefonu, zdědila jsem ho po jedné vnučce. A protože jsem po této lekci jela v ten den do Prostějova, tak jsem si ihned na něm něco nafotila a vnuk mi ještě pomohl přetáhnout fotečky z tohoto telefonu na můj počítač do sekce Picaso.

A já se dnes po obědě musím znovu natáhnout na postel, protože moje tělo po několikadenní pro mne po zimě vyčerpávající práci na zahrádce už odmítá poslouchat. V tichu relaxuji a dokonce i chvíli usnu, což je u mne nečekané.

Stále trochu mrholí, tak se dávám do úklidu skříní - říkám si musím zase něco vyřadit. Nad každým kouskem oblečení rozjímám, že je stále ještě dobré? Všechno rovnám a vidím, že mi skříň s oblečením skutečně přetéká - mnohé kousky oděvů jsou letité. Bohužel někdy zjišťuji, že i přes množství hraniček textilních výrobků si nemám co obléct - také se vám to někdy stane? A přece jsem docílila úspěchu - tři halenky vyřazuji!

Abych se odreagovala, tak také dnes vyluštím nějakou křížovku. A zase trochu víc se věnuji úklidu ve spížce.

Už je podvečer a já si říkám, tak už dost - ruce už tolik nebolí a tak se mi snad podaří napsat nějaký článeček k zajímavému tématu.

Protože jsem byla minulý týden autobusem v několika městech na našem okrese a právě také v Prostějově - mohla jsem je trochu víc porovnat. Ovšem na všech svých cestách jsem se přímo z okna autobusu opíjela překrásnou, květy zářící jarní rozkvetlou a svěže zazelenanou přírodou.

Ale v Prostějově jsem uviděla něco neobvyklého a nečekaného. Po obou stranách náměstí byla nádherná, pestrobarevná velikonoční výzdoba, kterou vytvořily děti se svými učitelkami ze všech tamních základních i mateřských škol, družin, dětských skupin i rodinného centra. Bylo to velmi, velmi originální, zajímavé a překrásné - ukáži na několika připojených fotečkách.

 

 

 

Jarní soutěž 2024 Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Maruško, ty jsi pilná jako ta včelka. Taky mám pocit, že jich je nějak málo, lítaly po zahradě a teď nic. Přeji ti velkou úrodu a méně únavy. Věk bohužel nezastavíme. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.