O životě v bublině
FOTO: Pixabay

O životě v bublině

24. 4. 2024

Každý z nás si přináší do dospělého života určitý žebříček životních hodnot. Ovlivňuje nás rodina, ve které jsme vyrůstali, prostředí, ve kterém jsme kdysi žili a kde žijeme nyní, škola, která nám dala základy vzdělání, a hlavně doba, ve které jsme žili a nyní žijeme.

Každá doba má totiž své ustálené životní hodnoty, ať je to náš vztah k životnímu prostředí, založení rodiny, výchova dětí, úroveň vzdělání, přístup k životu, tvorba materiálních hodnot, jak svých, tak i celospolečenských, a tak dále. Patří sem také budování své kariéry i plnohodnotné trávení volného času.

Kvalita a úroveň těchto obecně platných životních hodnot byla a stále je poplatná nejrůznějším civilizačním úrovním, od dávného starověku, přes antiku a středověk, až po dnešek. Vedle běžných životních potřeb působí také náboženské zaměření té které společnosti, jež definuje celou řadu základních životních hodnot.

Doba ale nestojí na místě, vývoj pokračuje a mnohé naše ustálené životní hodnoty dostávají proto novou náplň. Jinak chtějí žít mladí, jinak chtějí žít ti věkem již pokročilejší, jejichž životní kořeny jsou mnohdy v daleké minulosti a na výrazné změny, které přináší stále nový a nový vývoj, nejsou schopni se zcela adaptovat.

Ať jsme ale účastníky jakékoli věkové skupiny, neměli bychom žít pouze v jediné zájmové bublině, ať už je to bublina kulturní, literární, hospodská, nebo třeba i sportovní. Anebo v  oblíbené bublině všeobecného nezájmu. Je třeba vnímat svět kolem nás jako celek a neupřít se pouze na jeden a týž moment naší existence. Životní hodnoty, vycházející z našich základních potřeb a zájmů, dávají totiž našim životům smysl.

My, věkem již pokročilejší, se svými zájmy a názory, získanými rodinnou výchovou a trochu odlišnými zvyklostmi doby svého mládí, se většinou trochu lišíme od té věkově nejmladší skupiny, která nemá problém se většinově identifikovat s moderními trendy současného světa.

Všichni ale máme a uznáváme nějaké ty obecné životní hodnoty, ať už jsou jakékoli. Nepřemýšlíme většinou o nich, ani si je neuvědomujeme. Prostě je uplatňujeme v našem životě. Podle nich se chováme, děláme svá rozhodnutí, realizujeme své zájmy. Občas také hodnotíme odlišné věkové skupiny.

Pro mne bývá trochu širší pohled na náš současný společenský vývoj i vítaným inspiračním zdrojem mé další tvorby. A není to vždy pohled optimistický. Jsou chvíle, kdy si musím pro sebe s povzdechem říci, že se občas ubírám trochu jinou cestou, než kterou si vybral dnešní svět. Ale i to patří k normálnímu životu. Různorodost názorů je, totiž, jedním z předpokladů dalšího vývoje.

 

* * *

 
 

společnost životní styl
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5.1 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Zajímavý článek vedoucí k zamyšlení. Děkuju.
Jan Zelenka
Paní Valeriánová, přesně tak. Díky.
Elena Valeriánová
Bublina může být i vlastní domov a když přijde čas tento domov opustit a přestěhovat se třeba do menšího nebo do úplně jiného prostředí, zjišťujeme jak je ta bublina pevná, jsou to zvyky, návyky a styl života. Rozhodnutí většinou bolí. Pěkné zamyšlení, které nutí hlavu pokračovat.
Lenka Kočandrlová
Celá naše planeta je vlastně bublina. Jednoho dne praskne,ať už děláme něco nebo nic.
Hana Šimková
Čím jsem starší, tím více si tvořím svoji bublinu. Jsem v ní spokojená a vlastně si ji hýčkám. To ale neznamená, že nic už dalšího nevnímám. Rozhodně vnímám, ale do své pracně vypracované bubliny nic ošklivého nepouštím.
Alena Velková
Hezké zamyšlení.
Marie Měchurová
Snažíme se užít si na konci života, co nejvíc toho hezkého, co nám nabízí. Máme hodně přátel a velkou rodinu, máme štěstí, že nejsme na překážky v životě sami.
Eva Mužíková
Někdo má rád holky, nékdo má rád vdolky. A tak je to podle mne správné.
Zuzana Pivcová
Bublina na jednu stranu chrání, na druhou izoluje. Znám to bohužel i od sebe. Jakmile to už jednou takhle je, zvláště v dnešním věku, už se to dost těžko mění. Mýdlové bubliny, které jsme jako děti pouštěli, po chvíli přece jen praskly. Vždycky mě to mrzelo jako znak konce, místo abych respektovala jejich cestu za volností.
Naděžda Špásová
Beru život tak jak jde, snažím se, aby těch změn bylo co nejméně. Stačí, že se to mění kolem nás a ve světě a bohužel ne k lepšímu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...