Neděle
Úvodní foto: Nelahozeves - archiv Jana Zelenky, ilustrace v textu: Pixabay

Neděle

12. 5. 2024

Neděle bývala pro mne vždy zvláštním dnem. Když si člověk za mlada v potu tváře vydělával na chléb svůj vezdejší, těšil se obvykle na ten poslední den, kdy nemusel být odkázaný na budík, ale mohl se v posteli klidně obrátit na druhou stranu a vychutnávat si to blažené nicnedělání.

Nechuť vstávat, nechuť myslet na jakékoli úkoly a celková apatie, to mne provázelo v mládí vlastně každou neděli. Nebyla to ale žádná chandra, spíš celkové uvolnění mysli a těla po šestidenní nádeničině ve fabrice.

Jenže, většinou se ozvala matka:

„Koukej už konečně vstávat, přece nebudeš ležet do oběda. Snídaně je hotová.“

Po pár letech jsme si tu víkendovou pohodu prodloužili ještě o sobotu. Ale ty zvláštní pocity, ty zůstaly. Po fabrickém ruchu se mi určitě nestýskalo. Byl čas pozdravit se s kamarády, jít na schůzku s děvčetem nebo do hospůdky na pivo, anebo nedělat vůbec nic.

Pak přišly děti a neděle byla najednou úplně jiná. To dřívější blažené nicnedělání zmizelo v nenávratnu a přišla radost z rodinného života, z dětí, z výletů a neděle byly najednou daleko delší než obyčejné všední, pracovní dny.

Ale čas na naše pocity příliš nedbal, ubíhal jak splašený a naše neděle pomalu měnily svou tvář.

Jak vlastně vnímat nedělní dny dnes, v samém podzimu života? Mám to jednoduché. Neděle je pro mne den jako každý jiný. Můžu klidně říci, že v týdnu prožívám sedm všedních dnů nebo sedm nedělí. Jak se to vezme. Dny mají stejnou skladbu, stejné radosti i stejné problémy. Stejně se trápím s vědomím, co budu vlastně celý den dělat, stejně tak každý den vyhlížím z okna životodárné slunce a stejně tak se musím každý den srovnat se všemi svými zdravotními problémy.

Mít z toho špatnou náladu je hloupost. Žádný splín to nespraví. Ale pro jistotu se každé ráno podívám do kalendáře, co je vlastně za den. Abych něco neprošvihl. Co když by to byla ta pravá neděle!

Jaké byly ty vaše neděle?

glosa Jarní soutěž 2024 Můj příběh
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5.1 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Josef Andrle
Odchodem do důchodu se pro mne všechny dny slili v jeden .Víceméně mě tento způsob života nebaví ,chybí mi kolektiv lidí ,pracovat už nemohu ,mám zničené ruce od dvacetileté dřiny s motorovou pilou ,tak se utápím každý den v depresi ,nechuti ,nevím kudy kam ,bydlím v zapadákově na Domažlicku ,kde za celý rok potkám na vsi cca deset lidí ,to je šílené.Žiji sám ,manželka byla odejíta bez důvodu ,tak čekám v podstatě na smrt .
Jan Zelenka
Blaze tomu, kdo prožívá neděle sedmkrát v týdnu. Máme na to přece už právo, ne?
Ingrid Hřebíčková
Děkujeme obě za hezký článek, já i sestra. Jako malé děti jsme vždy v neděli poslouchaly v rozhlase vážnou hudbu a po ní hned pohádku. Dnes si pravidelně v neděli napečeme něco dobrého a oběd je trochu slavnostnější. A odpoledne se snažíme nic nedělat, jen si čteme, nebo se jdeme projít nebo se zabýváme ručními pracemi. Podle chuti a nálady. Když jsme byly ještě v Praze, tak to byla samá výstava, kino, divadlo, prostě kulturní neděle.
Jan Zelenka
Milé dámy, děkuji za pohled na vaše minulé i současné neděle. Je to zajímavé. Já se vždy těším na víkendy, kdy má přijet dcera. Pomůže mi s úklidem a posedíme na náměstí v kavárně.
Marie Měchurová
V neděli mám takový slavnostní pocit. Když jsem ještě pracovala, neměla jsem ráda neměla jsem ráda podvečerní čas, to už se chystalo nové oblečení do nového týdne. Bylo nás pět.
Martina Růžičková
Neděle v dětství mám také spojené s rozhlasovou pohádkou. Po ní u nás následovala nedělní procházka po Praze. V podvečer nám táta hrával na piano, nebo jsme poslouchali gramofonové desky. Naši měli rádi klasickou hudbu. Já se to od nich naštěstí naučila. V dospělosti už přišly víkendové pobyty na chalupě a turistické výlety.
Elena Valeriánová
Neděli v dětství mám spojenou s rozhlasovou pohádkou, kterou jsme poslouchali s rodiči (televizi jsme neměli), hlavně maminka byla věrnou posluchačkou. Neděle nebo všední dne - museli jsme obstarat drůbež - králíkům na trávu, kachnám na kopřivy... A když jsem měla už vlastní děti a chodila jsem do práce, tak jsem neděle odpoledne neměla ráda. Byly skoro vždy pracovní - připravit vše na pondělí a celý týden. A teď pondělí nebo neděle je celkem jedno, hlavně ať nás nic nebolí a naši nejbližší jsou v pohodě. Co mi dodnes zůstalo, že v neděli je oběd, tak nějak lepší. Nechci napsat slavnostnější, prostě lepší. Pane Zelenko, moc hezké zamyšlení.
Jitka Hašková
Díky za zajímavý článek. Mám to podobně.
Jitka Caklová
Rodiče byli celoživotně OSVČ v zemědělství a hospodářským zvířatům nevysvětlíte, že je neděle, že je nenakrmíte, nevykydáte hnůj, nepodojíte ráno a večer krávy ....... Neděle se lišila pouze tím, že maminka napekla 3 pekáče buchet a celá rodina šla dopoledne do kostela, tedy "pracovně", neboť tatínek byl varhaník, bráškové ministranti a já šlapala vzduch do varhanních měchů. S odstupem času své dětství vnímám velice pozitivně a díky tomu v současnosti nepociťuji jakékoliv problémy. Vše je jak má být, stejně jako tomu bylo před lety ♥♥♥
Jana Jurečková
Především děkuji za krásný článek. Já jsem v mládí a dětství měla ráda sobotu. Večer jsme koukali na televizi a ráno se nemuselo vstávat. Později už přišla rodina a děti a bylo po klidu. Teď jsme v důchodu a někdy se musíme podívat do kalendáře, co je za den. Ale na neděli se těším, protože si uvaříme nějakou dobrotu a jdeme se projít nebo jdeme na fotbal, dáme si kafíčko a poklábosíme se známými.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.