Období chřipek se blíží,
lékaři doporučují očkování

Období chřipek se blíží,
lékaři doporučují očkování

23. 10. 2014

Jestliže by se v Česku podařilo zvýšit počty očkovaných proti chřipce z nynějších pěti na 15 procent, přineslo by to vedle stovek zachráněných lidských životů finanční úsporu přes miliardu korun ročně. Je o tom přesvědčen prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny Rastislav Maďar. V Česku přitom zájem o očkování dlouhodobě klesá, jeho kritici tvrdí, že je to jenom byznys a vakcíny nejsou bezpečné.

Jenže pokud při epidemii onemocní milion lidí, v souvislosti s chřipkou zemře kolem 2000. Z nich přímo na chřipku stovka, ostatní na komplikace chřipky a zhoršení dlouhodobého chronického onemocnění. Ohroženi jsou zejména starší lidé a děti. Proto lékaři očkování, které začíná právě v těchto dnech, jako účinnou ochranu před chřipkou doporučují.

Podle Lenky Petroušové z ostravské kliniky infekčního lékařství by se lidé měli nechat očkovat také proti invazivním pneumokokovým infekcím, které často napadají právě pacienty oslabené chřipkou. Vakcínu proti chřipce i pneumokoku lze aplikovat při jedné návštěvě lékaře, každá injekce se dá do jiného ramena.

Cena za očkování proti chřipce pro zdravého člověka se pohybuje mezi 200 a 300 Kč, senioři ho mají zdarma. V chřipkovém období by lidé měli preventivně omezit návštěvy kina, divadla, kostelů a dalších míst, kde se hromadí více lidí. Zároveň je nutné si pečlivě mýt ruce mýdlem a důkladně je vysušit. Při kašli a kýchání by si měli chránit ústa a nos jednorázovými kapesníky a po použití je vyhodit.

 

Kdo má očkování zdarma
* senioři nad 65 let
* pacienti po transplantaci krvetvorných buněk a po odstranění sleziny
* pacienti užívající léky na závažné chronické onemocnění srdce a cév, dýchacích cest nebo ledvin a diabetici
* pacienti v LDN, obyvatelé domovů pro seniory, domovů pro osoby se zdravotním postižením nebo domovů se zvláštním režimem

chřipka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Milada Salajková
Mám také svou medicínu. A med prokládám zázvorem. Nedávám se očkovat.
Marie Novotná
Souhlasím s Janou Š..Jen jednou a to stálo za to !!! Už NIKDY ! !
Zuzana Pivcová
Myslím, že jsem v práci jediná, která se nenechává očkovat, i když bych to měla zadarmo nejen od letošních 65, ale už dříve od armády. Ředitel se moc nadšeně netváří, že kazím takovou nabídku, ale protože ví, že chřipky nemívám, nakonec mě nijak nenutí.
Jana Šenbergerová
Jen jednou jsem se nechala naočkovat, donucena zaměstnavatelem, a nikdo neměl horší chřipku než já. Od té doby dám více na prevenci a chřipku nemívám. Zdravá strava, pohyb na čerstvém vzduchu, pozitivní myšlení a láskyplné vztahy dělají divy.
Alena Tollarová
Já se tedy očkuji výhradně denně jednou stopkou vodky, ve které mám naložený nastrouhaný zázvor :)
Marie Magdalena Klosová
Nenechám se očkovat a nenechám!Mám své recepty!A hlavně si v tomto tzv.chřipkovém období,mírně před ním a mírně po něm,servíruji 1 krát týdně preventivně Oscilococcinum.Už několik let!A řeči o epidemiích nepodléhám!Přeji pevné zdraví!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...