O čase a zálibách

O čase a zálibách

2. 5. 2012

Čas je jedna ze základních věcí v lidském životě. Umíme s ním zacházet, nebo nám určuje tempo, které má daleko k naší představě harmonického času? Toť otázka!

Jak využít čas, aby se dostalo na všechny záliby či koníčky? Jak skloubit zaměstnání, staré záliby s novými a „nezapomenout pro nové na staré"? Možná řeknete dobře zorganizovat. Má to ovšem jeden háček. Člověk musí také někdy spát.

Zdá se, že s přibývajícím věkem, jak nás nové technické vymoženosti překvapují (namátkou PC, digitální fotoaparáty, blogy, webové stránky) přibývají i nové záliby, ale kde najít čas abychom nešidili ty celoživotní! Knihy, houbaření, kolo, vodu, hudbu, fotografování, křížovky? Některou oželet? Těžko. Tak co s tím. Čas kdy bylo možné hltat knížku jedním dechem celou noc je nenávratně pryč. Cesty vlakem, čekárny, fronty, dovolené, schovat se s knihou před návštěvou, to lze. Psát v dopravních prostředcích jde přece jen hůře. Luštění na počítači - ano nějaký čas získáme.

Možná, nezkoušet  všechno. Ale když těch lákavých novinek je tolik! PC, nejdříve nesmělé seznamování v zaměstnání, jenže později, pomaloučku, ale nezadržitelně se stává součástí domácnosti. Jak odolat, když je potřeba naučit se ovládat a zpracovávat fotky z digitálního fotoaparátu? Hledám pomoc na PC, najdu ji díky lidem, kteří to umí a neváhají poradit ostatním -  Slabikář pro malé i velké digitální fotografy http://sites.google.com/site/fotonavody/. Nastudovat a vyzkoušet, to čas již neutíká, ale pádí.

A další lákadla? Webové stránky knihovny, velká neznámá, ale co to nezkusit? Ano, pokus omyl - omyl pokus. A co může znamenat slovo blog, o jehož významu jsem nechtěla nic slyšet, ale které se najednou ozývá ze všech stran? A venku je ideální počasí na kolo či koupaliště, jenže zrovna se zrodil nápad na další článek. Co vybrat? Vyjížďku? Co když ho zapomenu! Kolo a plavání odložit na dovolenou doufajíc, že počasí bude milosrdné? Ne, zapsat nápad (do počítače), vzít kolo, fotoaparát a vyrazit. Ovšem odložit houbaření když rostou, nelze v žádném případě! Čas nemilosrdně ukrajuje z noci a krátí spánek. A hudba? Jako kulisa u PC, možná někdy, ale nenahradí ničím nerušený zážitek z poslechu vážné hudby z databáze NAXOS MUSIC LIBRARY. Řešení se nabízí, využít zimní období. Možná bych měla nazvat dnešní článek "O čase a o ALE". Nemyslím si, že nemám organizační talent, ale přesto čím dál víc nabývám dojmu, že nejsem pánem svého času.

"Zvykli jsme si říkat: Čas letí. Čas však není, pohybujeme se my.

Talmud.

 

Z archivu - náš portál obsahuje cca 2500 čtenářských příspěvků,  nejrůznějších příběhů ze života, vzpomínek, ale i cestovatelských tipů, rad či gastronomických receptů. Připomeňme si vybrané příspěvky, které obohatily tento portál. Patří k nim i tento, který jste si právě přečetli.


hobby Můj příběh stárnutí
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Ano, také se mi v mládí zdálo, že se čas občas vleče a prázdniny se zdály nekonečně dlouhé.
Soňa Prachfeldová
Jsem také ráda, že se Dany článek opět objevil. Skutečně nemůžeme obsáhnout spoustu věcí a tolik bychom chtěli, docela se i šidíme o skutečný život.
Zuzana Pivcová
Pamatuji si, že v mládí, když se někdy nekonalo nic konkrétního, jsem měla pocit, že nemám co dělat a že se čas vleče. To dnes, podobně jako řada z vás, opravdu neznám. Tys tu, Dano, dala už před více než 3 roky řadu tipů, jak trávit smysluplně volný čas, jak si různé činnosti a koníčky rozplánovat tak, aby nás uspokojily a zároveň zase zcela nepřeválcovaly. Dobře, že sem redakce tenhle článek zařadila opakovaně.
Dana Kolářová
Děkuji za komentáře. Přeji hezké zážitky ať z cestování či zábavy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Milá Zdenko - jsem ráda, že jsou i další z nás, kteří trpí "závažnou chorobou" postihující zejména seniory = NEDOSTATKEM ČASU - mají spoustu aktivit a zájmů. - dokud to jde. Už 5 r. bydlím - preventivně - v Domě s pečov.službou. Přesto, že je tu volnost pro výlety, aktivity, záliby, nenašla jsem zde nikoho takového. A tak - než bych tu jen vysedávala s drbnami, sednu na autobus, vlak a za aktivitami si dojedu sama (do Prahy, po okolí i na různé výlety). Pak se docela spokojena vrátím domů, klid ani samota mi nevadí a čeká zde na mne "věrný přítel": můj notebook Filip. Je chytrý a dá inspirace pro další dny.
Zdenka Jírová
Je tolik lákadel pro volný čas, ale co je to volný čas? Jako všichni důchodci, kteří nerezignovali na život, nestíhám, ukrajuji si noc, chodím pozdě spát, protože v noci je na internet největší klid.Odpoledne procházka s mobilem, s kterým fotím , co se dá, dopoledne nákup a vaření - i když jsem sama, každý den si vařím na co mám chuť. Trochu pomazlení s mými miláčky . mám dvě kočičky, a den je pryč. A to nemluvím o setkávání s mými přítelkyněmi, občasné návštěvy s dětmi a vnoučaty atd, atd. Nevím, co je nuda.
Alena Vávrová
Tak na tohle jsem tenkrát chyběla. Mám stejné pocity - že nestihám vše, co bych chtěla a možná i mohla, kdybych si to lépe rozvrhla, chodím pozdě spát - nastavuji den. Ale hlavně si to všecko "nestíhání" moc nepouštím k tělu a snažím se být spokojená tak, jak to jen lze.
Květoslava HOUDKOVÁ
Dík za kontakt na ten Slabikář pro fotografy. Zatím ještě jsem NEfotograf, = rozhoduji se teprve pro koupi fotoaparátu. Nevím, zda existuje takový : Jednoduchý, aby snímky měly jakž takž kvalitu a byl cenově dostupný(ale do Bazaru se mi nechce). Knížky už "hltat nemohu", ani nechci, ale to fotopoučení si určitě přečtu - snad mi bude užitečné, nebo kdo víte, poraďte - díky ! Jinak zájmů mám dost, někdy se mi času ani nedostává.
Dana Kolářová
Tak, tak Růženko, utíká a utíká a zdá se mi, že čím dál rychleji...
Růžena Antlová
Těch zálib by bylo ale kde vzít čas říkám si když sednu k PC tak na to jak letí čas, zapomenu a moje zahrádka mě tolik potřebuje.Moc děkuji za odkaz na slabikář pro malé i velké digitální fotografy. Vidíš a zas budu studovat slabikář a ten čas tak bude utíkat....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...