Foto

Houby rostou, ale zatím
hlavně na horách

24. 7. 2014

Silnější deště v uplynulém týdnu spustily růst hub na horách. V nížinách houbaři stále příliš nepochodí. Proti jiným letům je výskyt hub stále ojedinělý, situace by se snad mohla zlepšit koncem prázdnin.

„Růst je podprůměrný ve srovnání s dlouhodobým sledováním jiných let, nicméně nadějné jsou vyšší polohy,“ řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Na horách už jsou podle něj dokonce oblasti, kde houby rostou hojně. Jmenoval Krušné hory, Vysočinu v okolí Žďáru nad Sázavou a Bystřice nad Pernštejnem a Vsetínsko. 

Slibné podmínky pro houbaře na horách by mohly vydržet, protože teploty podle předpovědi nemají přesáhnout tropických 30 stupňů Celsia, což je pro houby příznivé. Zlepšení v nížinách bude podle Landy záviset na tom, jestli opět zaprší. 

Sbírat nyní lidé můžou hřiby, křemenáče a klouzky nebo muchomůrky růžovky a šedivky. Žampiony začaly růst už v sušším počasí v minulém týdnu. Třeba s holubinkami se ale houbaři moc nesetkají. Z jedovatých hub Landa varoval před muchomůrkami, čechratkou podvinutou nebo závojenkou vmáčklou. 

houby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...