Zemřel poslední člen posádky, 
která svrhla bombu na Hirošimu

Zemřel poslední člen posádky,
která svrhla bombu na Hirošimu

30. 7. 2014

Zemřel poslední žijící člen posádky amerického letounu B-29 Enola Gay, který 6. srpna 1945 svrhl atomovou bombu na japonské město Hirošima. Theodore Van Kirk zemřel v pondělí v domově důchodců v americké Georgii. Bylo mu 93 let. O úmrtí informoval jeho syn.

Po svržení první atomové bomby na Hirošimu zahynulo 140.000 lidí. O tři dny později následovalo svržení druhé bomby na japonské město Nagasaki, což si vyžádalo další desítky tisíc obětí. Útoky přiměly Japonsko ke kapitulaci ve druhé světové válce.

Van Kirk byl navigátorem v letounu Enola Gay, který nesl bombu Little Boy a jmenoval se po pilotově matce. Van Kirkovi bylo tehdy 24 let.

V rozhovoru s agenturou AP v roce 2005 řekl, že zkušenosti z druhé světové války mu ukázaly, že válečné konflikty a atomové bomby nic neřeší a že by si přál, aby byly zbraně zrušeny.

2. světová válka
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miroslav Štorch
V roce 2002 jsme navštívili Hirošimu a v den náletu 6.srpna jsme se zúčastnili mírové slavnosti na památku tehdy 57. výročí. Byli tam lidé z celého světa včetně několika Američanů. Byla to zvláštní situace. Ale čas zahladí mnohé konflikty. I když Japonci dodnes mají americké vojenské základny na svém území a považují je za okupanty. ( Jako my kdysi ruská vojska u nás). Člověk, který zažil nálet nám vykládal o hromadách mrtvých lidí narovnaných do výšky 3 metrů. Děsivá představa. Jeden z členů posádky amerického letadla Enola Gay byl původem z Čech - Joe Stiborik původem ze Žďáru nad Sázavou.
Zuzana Pivcová
Vždy, když vidím dokumenty o Hirošimě, mám husí kůži. Bomba Chlapeček a letoun se jménem pilotovy matky a jako následek akce 140 tisíc mrtvých v jedné chvíli, to je tedy hodně silné. A následně Nagasaki, když už se vědělo, co první nálet způsobil, to je snad ještě horší.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...