Protékající voda v bytě
může přijít v létě draho

Protékající voda v bytě
může přijít v létě draho

1. 8. 2014

Tisícové částky může zbytečně zaplatit nájemník, kterému v době jeho letní nepřítomnosti začne protékat voda na záchodě v dočasně opuštěném bytě. Za jediný den tak mohou bezdůvodně protéct stovky litrů vody, což za měsíc může klidně stát až pět tisíc korun.

„Při ročním vyúčtování vody se často setkáváme s překvapenými zákazníky, kteří reklamují faktury zvýšené o stovky procent oproti běžnému stavu. Teprve dodatečně si vzpomenou, že jim během prázdnin protékala v bytě voda třeba vinou technické poruchy ve splachovacím zařízení,“ říká obchodní ředitel společnosti Ista Daniel Nový.

Dalším příkladem může být i kapající kohoutek, který ale méně kvalitní vodoměry v bytech vůbec nezaregistrují. Vzhledem k mechanismu výpočtu, který vyplývá ze zákona, se ale část takto vysoké spotřeby vody (rozdíl mezi součtem bytových vodoměrů a mnohem přesnějším patním vodoměrem) rozpočítá i mezi ostatní nájemníky v celém vchodu bytového domu bez ohledu na to, jakou spotřebu ukážou jejich domácí vodoměry.

Podobně nepříznivá situace může nastat i v případě dědického řízení nebo dlouhodobého odchodu nájemníka do zahraničí, kdy v nepoužívaném bytě po dlouhé měsíce nepozorovaně uniká voda, kterou pak rovněž zaplatí nejen majitel bytu, ale i jeho sousedé. 

„Každý uživatel by proto měl při dlouhodobé nepřítomnosti doma uzavřít všechny přívodní kohouty na vodovodním potrubí,“ radí Daniel Nový a dodává: „Existuje i jedno univerzální řešení, jak podobným ztrátám předcházet. Nejnovější generace bezdrátových vodoměrů už totiž umožňuje on-line sledování spotřeby vody s možností kontroly v případě, že naměřené hodnoty u některého z bytů dosáhnou neobvykle vysokých hodnot.“

Většina majitelů bytových domů (obce, SVJ, bytová družstva) ale o této možnosti zatím neví a proto jí využívá jen několik procent vlastníků.  V příštích dvou letech odborníci čekají značný růst zájmu o tyto takzvané „portálové služby“, měření spotřeby vody, a to nejen z praktických důvodů, ale i kvůli zpřísňující se legislativě Evropské unie. Ta uzákonila, že umožnění on-line sledování spotřeby vody pro jednotlivé byty bude od roku 2017 povinné ve všech členských zemích včetně České republiky.

bydlení voda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Kdykoliv opouštíme byt na na dobu delší dvou dnů, uzavíráme plynový i vodovodní kohoutky a vypínáme el. spotřebiče ze zásuvek. Vzhledem k soustavnému zvyšování cen sice neušetříme, ale máme jistotu, že nikoho nevyplavíme ani nezpůsobíme požár nebo výbuch. :-) Nepochopila jsem princip on-line sledování vody pro jednotlivé byty. Máme nové vodoměry s tak titěrnými ukazateli, že jsme ztratili přehled o spotřebě vody, přestože prý jsou lepší než ty původní, na kterých jsme mohli vidět, co jsme potřebovali.
Zuzana Pivcová
Je pravda, že já při ročním vyúčtování vždy doplácím za teplou vodu, ačkoliv nemám vysokou spotřebu. Nejvyšší položka je ta část, rozpočítaná mezi nájemníky. To se zkrátka platí, i kdyby člověk vůbec nebyl doma.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...