Atletické mistrovství Evropy:
přibudou další medaile?

Atletické mistrovství Evropy:
přibudou další medaile?

17. 8. 2014

Ve Švýcarském Curychu probíhá v chladném a deštivém počasí atletické mistrovství Evropy, kde česká reprezantace zatím získala dvě medaile a průběžně je na 10. místě v hodnocení národů. V roce 2012 nejela Barbora Špotáková na mistrovství Evropy, protože se soustředila cíleně pouze na olympijské hry, kde také skutečně vyhrála. V letošním roce se jí výborně daří i v Diamantové lize, kde vede soutěž oštěpařek s velkým náskokem.

Při neúčasti české mistryně světa na 400 metrů překážek Zuzany Hejnové se ji snažila zastoupit Denisa Rosolová. Bohužel získala  jen 4.místo jako výškař Bába. Naše dvě diskařky, které postoupily z kvalifikace do finále nemají výkony na zisk medailí, a tak alespoň získají zkušenosti z velké soutěže. Skokan o tyči Jan Kudlička získal dělenou bronzovou medaili za 3.místo. V tipovačce bude správně 3. i 4. místo.
 
Další šance na medaile

Máme ještě šanci na zisk medaile od Vítězslava Veselého - jediného českého oštěpaře, který postoupil z kvalifikace. Doufejme, že se mu bude dařit více než v kvalifikaci, kde skončil na 8.místě. Jako obhájce titulu mistra Evropy z Helsink 2012 a mistr světa 2013 z Moskvy by měl své postavaní v oštěpařské světové špičce potvrdit. Bohužel vítr na stadiónech s krytou střechou nad tribunami pro diváky bývá velmi proměnlivý a někdy oštěp sráží k zemi a jindy jeho let prodlouží. Nechme se překvapit jak to zítra dopadne.
  
Ćeští závodníci nosí na červených reprezentačních dresech reklamu sponzora - České spořitelny. Švýcarská reprezentace reklamu banky UBS, italská pojišťovny UnispolSai a německé družstvo DKB - německé kreditní banky. Bohužel bez sponzorů se dnes špičkové sportovní aktivity neobejdou. Značky výrobců oblečení a obuvi jsou samozřejmostí - Puma, Nike i Adidas a mnohé další. 

Evropané z Afriky i Asie

Je zde mnoho závodníků tmavé pleti, protože Francie, Velká Británie, Belgie i Nizozemsko mají řadu reprezentantů původem z bývalých kolonií. Například za Španělsko nyní startuje původem Kubánka, která získala nedávno španělské občanství. Za Rusko startuje závodník, který je původem z USA. To je globalizace v praxi.


Doufejme, že naši závodníci se ještě ve velké konkurenci na mistrovství Evropy prosadí. Věřím, že získáme celkově 3 nebo 4 medaile.

 

Poznatky ze světa sportu vám přínáší pan Miroslav Štorch, dlouholetý trenér a sportovní nadšenec.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miroslav Štorch
Tak Vítězslav Vesslý sice neslavil vítězství, ale byl veselý, že vybojoval stříbrnou medaili. Vyšel mi tip na jeho druhé místo, ale měl štěstí, že ho nepřehodil posledním pokusem další Fin.
Miroslav Štorch
Hod Jana Železného byl mimořádným výkonem jako skok Boba Beamona 890 cm ve skoku dalekém. Video záznam jeho světového rekordu a rozhovor na http://www.ceskatelevize.cz/sport/atletika/125133-jak-jan-zelezny-hodil-ostep-do-budoucnosti/
Miroslav Štorch
Tak po sedmibojařce Klučinové, která se zranila při závodě to bude další chybějící tip do tipovačky. Škoda. Zraněný český mistr Evropy na 400 m Maslák také zůstal doma jako mistryně světa na 400 m překážek Zuzana Hejnová. Vrcholový sport je zdravotně vemi náročný. :-(
Hana Šorejsová
Kéž by tomu tak bylo, ale je to také o štěstí, moc budeme Vítězslavu Veselému fandit. Bohužel Jakub Holuša z důvodu onemocnění chřipkou, finále 1500 m nepoběží, v Curychu je horší počasí jak zde, a je tam chladněji.
Miroslav Štorch
Dnes v neděli 17.srpna po 16.10 hod budeme čekat na hody Vítězslava Veselého, zda se mu podaří obhájit titul mistra Evropy. V Helsinkách 2012 vyhrál výkonem 83,72 a pokud by podobný výkon dnes zopakoval, tak to na medaili nemusí stačit. Světový rekord drží dodnes jeho trenér Jan Železný z roku 1996 výkonem 98,48. Jan Železný ukončil kariéru v roce 2006, kdy jako 40-ti letý hodil výkon 85,92 m a získal bronzovou medaili na mistrovství Evropy Göteborgu. Barbora Špotáková drží dodnes světový rekord žen výkonem 72,28 z roku 2008. Jak mimořádným oštěpařem byl Jan Železný uvidíme dnes odpoledne, když asi ani jeden závodník nepřehodí 90 metrovou vzdálenost. Snad se Veselý trefí do správného úhlu a vyhraje jako v Helsinkách 2012, kdy byl v kvalifikaci až na 10.místě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...