Richard Gere: filmový
idol i známý humanista

Richard Gere: filmový
idol i známý humanista

31. 8. 2014

Amerického herce Richarda Gerea nejvíce proslavila role uhlazeného milionáře v romantické komedii s Julií Robertsovou Pretty Woman z roku 1990. Mezi hollywoodské hvězdy se však vyšvihl již o deset let dříve snímkem Americký gigolo (1980) a svoji popularitu podpořil například romantickým dramatem Důstojník a gentleman (1982). Letos 31. srpna slaví tento idol mnoha fanynek, který je také znám z řady charitativních projektů, 65. narozeniny. 

Gere se narodil ve Filadelfii a už jako malý hrál na klavír, kytaru a trubku, což posléze zúročil i ve filmech (například složil a hrál skladbu na klavír ve filmu Pretty Woman). Dva roky studoval filozofii na Massachusettské univerzitě a v roce 1971 se začal profesionálně věnovat divadlu. Na jevišti si vysloužil i divadelní cenu Theatre World Award – v roce 1980 za roli homosexuálního vězně v koncentračním táboře ve hře Bent. Ve filmu debutoval v polovině 70. let, kdy si zahrál mimo jiné i s Diane Keatonovu v dramatu Hledání pana Goodbara. 

V devadesátých letech Gere hrál mimo jiné po boku Jodie Fosterové v dramatu Návrat Sommersbyho, s japonským režisérem Akirou Kurosawou natočil Srpnovou rapsodii, s Julií Robertsovou si znovu zahrál v romantické komedii Nevěsta na útěku a objevil se i v thrillerech Rudý labyrint, Mrazivá vášeň či Šakal. Velmi úspěšný byl pro Gerea rok 2002, kdy kromě remake francouzského filmu Clauda Chabrola Nevěrná hrál i v Oscary ověnčeném muzikálu Chicago, za nějž dostal Zlatý glóbus. 

Svou popularitu již dlouhá léta Gere využívá v řadě charitativních projektů, mimo jiné v boji proti AIDS či při záchraně Galapág. Buddhista Gere proslul také jako zapálený bojovník za svobodný Tibet. Na humanitární účely věnoval například výtěžek z dražby své proslulé sbírky kytar, kterou v roce 2011 prodal téměř za milion dolarů. 

herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Mně se líbí, že kolem sebe nevyvolává žádný rozruch, jen vím, že byl určitý čas manželem modelky Cindy Crawfordové, a jinak žádné drby. Jeho filmový projev je decentní a život také.
Jana Šenbergerová
Zřejmě máte pravdu, paní Aleno. Přestože se mi jako muž nelíbí, je to velmi charizmatický člověk a ráda se podívám na každý film, ve kterém hraje.
Alena Vávrová
Docela bych se divila, kdybychom tu byly opravdu jenom dvě, co máme Ríšu rády ;-)). Imponuje mi nejen jako herec, ale i jako muzikant a humanista.
Dagmar Pravečková
Mám tohoto vynikajícího herce ráda a to nejen proto, že čím je starší, tím víc mi svojí měnící se podobou připomíná mého otce.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.