Z deníku důchodce v Drveniku

Z deníku důchodce v Drveniku

10. 9. 2014

Do třetice přidávám, tentokrát nesoutěžní, příspěvek o městečku Drvenik na pobřeží Jadranu v Dalmácii. Mnoho z vás, čtenářů magazínu i60, pobřeží Jaderského moře jistě důvěrně zná. Přidám v galerii několik neobvyklých snímků vodních kapek na hladině moře a pár těch obvyklých - jako je třeba západ slunce. Máme už za sebou deset dní pobytu a ještě tři dny zbývají na slaný mořský vzduch a teploty nad 27°C..

Teplý déšť a bouřky 

Jezdím do Drveniku s přestávkami od roku 1964 už padesát let, ale déšť jsem tady nikdy nezažil. Šli jsme se koupat i v dešti a nafotografoval jsem kapky deště jak skotačí na hladině moře. To jsem si teprve uvědomil, co prakticky znamená přirovnání "ztratilo se to jako kapka v moři." Při potápění na nás neprší, a tak jsem s brýlemi a šnorchlem vylovil mořského ježka s bílými konci ostnů asi z hloubky 5-ti metrů, a po vyfotografování jsem ho vrátil zpátky do moře. Na břehu si ho vyfotografovala také řada překvapených turistů. Mořské hvězdice a sasanky jsem tentokrát nikde neobjevil. Jen mořských okurek je na dně hodně (tzv.sumýši) a pohrál jsem si u dna i s mořskou houbou, která se dříve používala na tělo i automobily místo mycích hub z molitanu.

Denní režim 

Ráno vstáváme kolem půl osmé a mezi 8 - 9 hodinou se vydává na kryté terase bohatá snídaně - na výběr buď sladká nebo slaná. Než přijde obsluha, tak na wi-fi síti zkontruji e-mailovou poštu, stav na facebooku a také nahlédnu po ránu na i60-ku, abych byl v obraze co se děje v Česku. Z legrace bez snahy o šplhání u redakce přidávám snímek notebooku u čaje. Prostě portál  i60.cz je součástí našeho života. Moje manželka občas žárlí, že se věnuji více i60-ce než rozhovorům s ní.

Pak cestou k moři nakoupíme trochu ovoce a vychlazené pití si neseme z ledničky v pokoji penzionu. Po slunění a plavání se vracíme kolem 11 hodiny na pokoj a největší vedra přečkáváme ve stínu pokoje. To právě píšu tyto řádky. Před třinácti lety jsem se vyléčil z rakoviny kůže, tak to s opalováním u moře nesmím přehánět. Jsem převážně ve stínu pod stromy nebo plavu na slunci v tričku:

 

Přivezl jsem si z knihovny knížky s aforismy a fejetony Josefa Fouska ze Semaforu a čtu si je v poledním klidu - Jedna citace : 


        Povzdech potápěče
 Kdyby bylo moře kolem kopce Říp,
 bylo by nám Čechům zcela jistě líp.

Odpoledne vyjíždíme autem občas na výlety do okolí, protože nás nebaví stále se jen koupat a povalovat se na slunci. Trajektem (video) jsme si vyjeli na ostrov Hvar a navštívili po 60 km jízdy na druhém konci stejnojmenné město. Navštívili jsme Gradac i pěknou Makarskou. Památky tu mají krásné. Ve Splitu Diokleciánův palác z římské doby.Byli jsme se podívat trochu dál i na město Mostar, kde byl za války zbořen střelbou most. Město už je téměř celé po válce před 20-ti lety opravené. Pak jsme se koupali ve sladké vodě u blízkých vodopádů Kravica, které se podobají Plitvickým vodopádům. Snímky v galerii na konci článku.

Sice máme na pokoji kuchyňku, ale manželka nevaří a má opravdu dovolenou, protože v penzionu máme zaplacenou bohatou polopenzi, ze které nám zbývá hodně jídla i na lehký oběd. K večeři si můžeme vybrat ze dvou jídel a většinou si vybíráme smažené místní ryby se zeleninovou přílohou nebo místní specialitu čevabčiči. Servíruje se k jídlu vychlazená pramenitá voda a je skvělá. Občas přikoupíme "crno vino" - červené víno a k dokreslení atmosféry od sousedů hraje harmonika místní lidové melodie. Prodávají tady sice půllitr českého piva Staropramen za 16 kun, ale to je v přepočtu 60 Kč. Nechám si zajít chuť. To si raději dáme dobré mléko 3,2 % tučnosti za 20 Kč/litr. Večer jsem se těšil na přímý přenos utkání Chorvata Marina Čiliče s japonským Kei Nišhikorim. Chorvat zvítězil a v penzionu bylo veselo. Šli jsme spát hodinu po půlnoci.

Už se pomalu těšíme domů 

V sobotu 13.září odjíždíme od moře proti proudu řeky Neretvy do Sarajeva na návštěvu u dalších příbuzných, kteří jsou původem Češi ještě z dob bývalého Rakouska-Uherska. O Sarajevu už jsem tady napsal jiný článek.
Jako většina lidí  se  těšíme především na domácí postel, která nám vyhovuje lépe než ta dočasná v penzionu. Navštívili jsme i příbuzné v domku u moře, ale nechtěli jsme u nich spát, protože v penzionu máme všechno zajištěné. Rádi jsme se viděli a máme každý den dost času si popovídat s přáteli, kteří jeli s námi druhým autem. V Čechách tolik času na sebe nemáme. Tak v sobotu zamáváme Jadranu a vzhůru domů.
Na památku si odvážím snímek zapadajícího slunce nad Jadranem.

Karel Gott zpívá krásnou písničku, ve které už v dnešní době digitálních fotoaparátů neplatí slova: "V září vyvolávám filmy z prázdnin...". Podívejte se:

 

Tady udělám digitální snímek a za pár minut může být jako pohlednice e-mailem nebo na facebooku u přátel.Případně na i60-ce jako článek :-)

Chorvatsko
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miroslav Štorch
To mne těší, že se vám reportáž přímo od Jadranu líbí. O to víc, že není soutěžní 8-) Budeme na moře vzpomínat v zimních měsících.
Zuzana Pivcová
To se mi moc líbí, mít takovou aktuální reportáž!
Miroslav Štorch
Počasí se nám pokazilo a ve čtvrtek 11.9 odpoledne leje jako z konve. Silný vítr zvedá velké vlny, a tak jsem pár snímků přidal do fotogalerie.
Marie Magdalena Klosová
Díky za příjemnou návštěvu Jadranu.Už se mi po něm stýská. Hvar mě přitahuje a to moře... .
Miroslav Štorch
Děkuji za příjemné komentáře a potěšilo mne, že někteří ze čtenářů i60-ky to tady také znají přímo na vlastní kůži při opalování :-) Dnes je čvtrtek 11.září ráno - v noci byla bouřka a silně pršelo, ale teď je sice pod mrakem asi 25°C a příjemný vlahý vítr. Bereme to nejen jako lázeňský pobyt u moře, ale i jako vzdušné lázně - Němci říkají Luft - kurort. 8-)
Pavla Vítková
Moc pěkně jste nám přiblížil svou dovolenou v Drveniku, kde jsem byla s manželem před pěti lety. Moc se nám tam líbilo. Díky za připomenutí.
Zuzana Pivcová
Vždycky si vzpomenu, jak mi kdysi dávno za socialismu řekl jeden lékař, ať jedu na dovolenou do Jugoslávie až jako poslední, protože pak už se mi nebude nikde tak líbit (samozřejmě v rámci toho úzkého výběru, který jsme měli). A já jsem se dodnes do Chorvatska nepodívala. Nějak jsem neměla příležitost. Možná se hodí Jadran více pro dvojice a rodiny, zatímco já jsem zvyklá jezdit sama. A navíc necestuji autem nebo autobusem. Vaše vyprávění je lidsky i profesionálně zajímavé.
Hana Šorejsová
Moc prima článek, jako by tam člověk byl ...., můžete konkurovat panu Miroslavu Zikmundovi, Díky !
Pavel Král
Znám sice více Zaostrog, který je asi 2 kilometry od Malého Drveniku, ale z Velkého Drveniku jsme jezdili traktem na ostrov Hvar. To video z cesty trajektem na Sučuraj mi to pěkně připomnělo. Moc pěkné snímky moře a ty detaily dešťových kapek jsou moc zajímavé. Tady jsem viděl na i60 detail dopadu nějaké kapky jako ilustrační foto u nějakých veršíků. Hezké připomenutí Jadranu.
Jana Šenbergerová
Pěkné povídání i fotografie. U Jadranu jsem jednou byla, dovedu si podle fotek představit i atmosféru.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.