Hrad Velhartice připravil
rozloučení se sezonou

Hrad Velhartice připravil
rozloučení se sezonou

21. 10. 2014

Tradiční rozloučení s hlavní návštěvnickou sezonou připravil na sobotu šumavský hrad Velhartice na Klatovsku. Jedna z nejnavštěvovanějších památek v Plzeňském kraji, která se pyšní mimo jiné světově unikátním gotickým kamenným mostem, nabídne jako poděkování svým návštěvníkům každoroční zamykání hradu a 16. ročník Běhu o hradní klíč pro všechny věkové kategorie.

"Brány hradu se ale ještě pro návštěvníky neuzavřou, protože budeme mít pro veřejnost otevřeno i v neděli 26. října, výjimečně i v pondělí 27. října, protože jsou podzimní prázdniny, a o státním svátku 28. října," vyjmenovala Anděla Mejstříková ze správy hradu.

Národní kulturní památka, kam loni přišlo asi 40 000 návštěvníků, má letos o něco vyšší návštěvnost. "Letos nám na rozdíl od loňska přálo počasí, bylo pěkné jaro a ne moc hezké léto, to nahrává návštěvě památek," uvedla Mejstříková. V sezoně tak na hrad přišlo o několik tisíc turistů více než loni. Bilanci může zvednout i víkendová akce. Když se vydaří počasí, přijde na zamykání hradu a doprovodné programy až tisícovka návštěvníků, do běhu se zapojí dvě stovky lidí.

Hlavní součástí zamykání hradu je každoročně závod Běh o hradní klíč. Na trasách od 150 metrů do šesti kilometrů soutěží v běhu pážata, panoši, hradní dámy a rytíři ve věku od tří do sta let. Program doplní ukázka vazby podzimních kytic, zdobení dortů i s hradní tematikou, volné netradiční prohlídky hradu, lukostřelba, řemeslníci a na závěr ohňostroj a lampionový průvod z hradu na náměstí a koncert v restauraci.

hrady a zámky naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Dobrý tip, ale asi taky nestíháme..V sobotu máme rodinnou oslavu v Rokycanech. Magdalenky patnáctiny.To to utíká...Večer máme každoroční sraz třídy, to asi taky nestihnu...
Alena Vávrová
Díky Zoje jsem tento krásný hrad viděla zblízka. Sice jsme jej tehdy mohly jen obejít ze dvou stran, bylo ještě zavřeno, ale je vskutku impozantní. Zajímavý byl i skanzen v podhradí.
Marie Magdalena Klosová
Jeden z /mnoha/ hradů,které jsem navštívila,a který mi přirostl k srdci.A nejen díky panu Buškovi z Velhartic.
Zoja Sedláčková
Do Velhartic to nemáme daleko, je to krásný hrad. Letos ale zamykání asi nestihnu. Přijede na prázdniny dcera s rodinou a protože to mají k nám 185 km, vyrazí až v sobotu a dalších 30 už by na ně asi bylo moc. Škoda, vnoučatům by se to určitě líbilo. Byli jsme tam vloni na interaktivní dětské výstavbě ze Zemanových filmů a byla nadšená.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...