Sedím na konári

Sedím na konári

31. 10. 2014

Tak nám rozdělili Československo! Větší radost byla jistě na straně Slováků. Touha po vlastním štátě po epizodě s "Farskou republikou“ se konečně naplnila. Objevila se společenská hra Boj o Moravu. Na jedné straně stáli landvéráci v čele s Josefem Švejkem a naproti Horní chlapci v čele s Jánošíkem.

Vyprávělo se, že kdyby se Vlado Mečiar objevil v televizi oblečen do slušivého zbojnického kroje a zvolal:,,MOR HO!“, daly by se Slovenské divize na pochod. Kdyby ovšem Václav Klaus usedl na koně ve zlaté zbroji Svatého Václava a tasil meč,byla by to akorát sranda.

Jeden známý a profláknutý aktivista zahájil na protest proti rozdělení státu hladovku. Nikdo si jej však nevšímal. Nakonec zredukoval odpor pouze na určitou dobu. Místo protestní hladovky konzumoval v danou chvíli jen žinčicu a brynzové halušky. Rozdělení republiky také zasáhlo do činnosti Kinematografu bratří Čadíků.

S drzostí mládí se Pavel Čadík obrátil na známého herce: "Nabízím uspořádání letního filmového festivalu přímo v Olšanech. Nazveme to Filmový smích Bolka Polívky. Budeme celý týden promítat jenom vaše filmy!“ Herec je potěšen iniciativou toho kluka. "To není špatný nápad. Beru! A namontujeme akci do termínu prvního ročníku Olšany Open. Bude to soutěž v chytání much!“

Podnikateli došlo, že tato akce může být celé události zajímavým doplňkem.  "Ale kam to postavíme? Vhodné by bylo místo v lese, kde stál kolotoč ve filmu Dědictví!“ navrhuje herec. "A můžeme se tam zajet podívat?“ táže se Pavel. "Jedeme!“

Na místě samém pak probíhá rekognoskace terénu, tolik známá z dávných příruček Civilní obrany. Místo je to krásné a uprostřed lesa. Otázkou je však možnost připojení na elektriku. Místostarosta vše vyřešil připojením uvnitř vodojemu!

Přiblížila se chvíle zahájení filmového festivalu v rámci akce Olšany Open. Akce má začít v sobotu. Maringotka tažená liazkou se proplétá desítkami aut. Je možno spatřit různé celebrity. Bolek zahajuje seriál budoucích četných megalomanských akcí v rámci svých narozenin! Očekává se rekordní zájem zvědavých příznivců svérázného mistrova humoru. Bude prý u toho i televize. V kolekci filmů s Bolkem Polívkou však chybí ten nejdůležitější. Je to slovenský film Sedím na konári a je mi dobre. Film režiséra Juraje Jakubiska zůstal na Slovensku. Právě Bolek Polívka v něm zahrál výraznou roli a přítomnost tohoto filmu je hercovým zvláštním přáním.“

Film Juraje Jakubiska se rozdělením objevil v cizím státě. A že tady berou rozluku od podlahy, dovídá se veřejnost z činů národovců. Slováci se konečně osvobodili od útlaku druhé poloviny bývalé federace. Národovec Andrej Hlinka je na bankovkách. Slováci hromadně putují s transparenty do Rakouského městečka Altoting, kde byl v kapucínském klášteře zatčen Josef Tiso.

Přání Bolka Polívky ale vyprovokovalo "podnikatele“ k závažnému a odvážnému činu. Promítač Aleš Honzák se pokusí propašovat film Sedím na konári přes hranice. Nebude to mít lehké. Pohraničnící nemusejí být vlídní. Vždyť se v té době promítají v kinech české filmy s titulky!

Festival Filmový smích Bolka Polívky probíhá úspěšně. Je nabito. Promítá se v přírodě. Na jednom představení se dokonce objevily dvě pojízdné invalidní židle a jedna pojízdná invalidní postel. To z ústavu pro tělesně postižené v sousedních Habrovanech přijeli diváci, aby humorem a přírodním prostředím přišli na jiné myšlenky. Bolek stojí při promítání vedle Pavla. Je spokojen, Sám ozdobil produkci proslovem. Najednou se na plátně objevila agitka Soustružník z padesátých let.  "Co to je?“ vykřikne herec. Je uklidněn až smíchem podnikatele. Malý dárek přijal Bolek s pochopením.

Nakonec se podařilo uspokojit herce  "sebevražedným“ činem Kamikadze. Film Sedím na konári se stal ozdobou a důstojnou tečkou celého festivalu. Benjaminek a student Aleš Honzák vstoupil do dějin Kinematografu neopomenutelným činem. Úkol splnil. Dvě přepravky s kopiemi filmu z Bratislavy doslova propašoval. V autobuse se klepal strachy, aby jako kulturní pašerák nebyl zatčen. Celá cesta byla nakonec korunována sportovním výkonem. Pěší tůra trvala celé tři kilometry. Obětavý chodec vláčil dvě patnáctikilové přepravky v obou rukou až do maringotky!

Celý výkon by se tak dal označit titulem známého humoristy - VŠE PRO FIRMU!

 

Ukázka z rukopisu knihy Toulavé maringotky, aneb příběh Kinematografu Bratří Čadíků.

festival film kinematografie Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František MENDLÍK
Milá paní Olgo. Původní rukopis je napsán už deset let. Bohužel mi příběhy do pera vyprávěl Pavel, mladší a chudý z obou bratrů. Starší Josef je milionář a má těch maringotek celou kolonu. Má i auta a autobus. Hoši se rozdělili. Josefovi promítači putovali po celé Evropě! Byl také častokrát v televizi a pravidelně přispívá na různé dobročinné akce. Určitě by dokázal knihu prosadit, ale má to háček. Je potřeba dopsat i jeho činy. Jenže zatímco Pavel byl u všeho sám, Josef mněl na všechno lidi a ti mi nepoví skoro nic. Takže musím shánět jejich svědectví a složitě je obtěžovat. Možná že se to povede. Budu na to mít celou zimu a snad konečně zbohatnu. Ten hotový původní rukopis leži už dva roky ve Vyškovských novinách, ale vydávání seriálu jsem zastavil. Šéfredaktor souhlasil, prý kniha je pro mne výzva. Takže uvidíme! V původním rukopise vystupuje řada celebrit v čele s Bolkem. Je to prostě pohled zpoza okénka maringotky. Ale ty prachy! No a tak nastalo dilema. Buďto dám pokyn a okamžitě začene vycházet původní verze v novinách jako seriál zdarma, nebo milionáři se dopsaná kniha zalíbí a pak hurá!
Olga Štolbová
Františku, to je ukázky z Vaší knihy "Toulavé maringotky"? Jestli ano, tak už se na ni těším. Bude určitě zajímavá.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...