Lidový komik a věčný
chlapec Jára Kohout

Lidový komik a věčný
chlapec Jára Kohout

23. 10. 2014

Měsíc a půl před oslavou svých devadesátých narozenin zemřel před 20 lety, 23. října 1994, v rodné Praze nestor českých herců, komik Jára Kohout. Jeho lidový humor slavil úspěch v době první republiky i během těžkých válečných let.

Vtipnou kaši však Kohout nepřestal jíst ani v emigraci, ani jako vitální chlapík po návratu do vlasti na počátku 90. let. Podle své druhé manželky, o 60 let mladší novinářky Marcely, se kterou se oženil v roce 1992, byl komikem do poslední chvíle a nikdy nezkazil žádnou legraci. Napsali spolu knihu vzpomínek Malý velký komik, jejího vydání se už ale nedožil. 

Před odchodem do emigrace v říjnu 1948 prošel Jára Kohout (narozen 9. prosince 1904) všemi známými pražskými scénami, na nichž vytvořil bezpočet kabaretních a operetních rolí. Jeho oblíbenou figurkou byl starší obtloustlý pán s paťatýma nohama, krabatou tváří a čipernýma mazanýma očkama, provádějící klukovská alotria. Podstatnou součástí jeho komiky byl svérázný slovní projev, přecházející místy v jazykové žonglérství. Také hrál ve více než 60 celovečerních filmech, včetně němých, často působil v rozhlase, vydával gramodesky a psal různé divadelní hry, frašky, výstupy, kuplety, novinové články, humorné povídky a vzpomínkové knížky. Byl rovněž vynikající tanečník a stepař a také nadaný i šikovný malíř. 

V exilu žil v Německu, Francii a USA, vystupoval pro krajany, hrál několik drobných postaviček ve filmu a účinkoval i v reklamě.

herci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
Jak poznáte že stárnete?„Všechno bolí – a co nebolí, to nefunguje. Udýcháte se, když hrajete šachy, nebo když vytáčíte telefonní číslo. Zhasínáte světlo kvůli šetření a ne kvůli romantice. Nezajímá vás, kam jde manželka – jen když s ní nemusíte jít. Sednete si do houpací židle a nemůžete ji rozhoupat. Jste nadšen událostmi, které jiní považují za nudné. Co vaše děti studují jako historii, vy jste se učil jako současnost. Potřebujete brýle, abyste našel své brýle. Těšíte se na oslavu svých narozenin hlavně proto, že se jich můžete zúčastnit. Vaše děti začínají vypadat ne jako dospělé, ale jako staré. A víte všechny odpovědi – ale nikdo se vás na nic neptá

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.