V Kořenově se otevřela
rozhledna Štěpánka

V Kořenově se otevřela
rozhledna Štěpánka

26. 10. 2014

V Kořenově na Jablonecku se po rekonstrukci znovu otevřela nejstarší česká rozhledna Štěpánka. Více než 120 let stará kamenná věž stojí na pomezí Jizerských hor a Krkonoš, ale protože na horách je mlhavo, musí si návštěvníci na pěkný výhled počkat. Rozhledna teď zůstane pro turisty otevřená i přes zimu, přístupná je denně kromě pondělí. 

Kamenná rozhledna s romantickým názvem Štěpánka stojí na zalesněném kopci Hvězda nad Příchovicemi. Měří 24 metrů a je nejvýše položenou rozhlednou Jizerských hor. Je také považována za nejkrásnější. Rekonstrukce jí vrátila původní podobu, kterou měla novogotická stavba před 122 lety v době svého otevření. Opravy tím ale neskončily. „Příští rok budou pokračovat, vyměnit je potřeba schodiště a dostane také nové osvětlení,“ uvedl Jan Staněk, který se o památku stará. Vyžádá si to znovu zhruba dvouměsíční uzavření věže příští rok na podzim. 

Stavbu rozhledny zahájil v roce 1847 kníže Kamil Rohan, krátce nato byly ale veškeré stavební práce přerušeny. Podle pověsti tak kníže učinil proto, že mu stará cikánka předpověděla, že jakmile bude rozhledna dokončena, zemře. Celých 45 let tak stálo na Hvězdě šestimetrové torzo budoucí rozhledny, ze kterého turisté pozorovali východ slunce. Protože nedokončená věž přitahovala i zájem vandalů, koupil ji horský spolek z nedalekého Kořenova a nechal ji dokončit. Slavnostního otevření v srpnu 1892 se zúčastnilo několik tisíc lidí. Kníže Rohan mezi nimi však nebyl. Měsíc na to zemřel, přesně jak mu cikánka předpověděla, bylo mu 91 let. 

rozhledny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Snad nám vyjdou Jizerky příští rok, moc ráda Štěpánku navštívím.
Marie Novotná
Tak na Lesní chatě jsem byla vloni i letos a Štěpánka i Příchovice s rozhlednou,majákem a muzeem Járy Cimermamna,to jsou krásné výhledy a vzpomínky. http://www.treking.cz/regiony/majak-rozhledna.htm
Vladka Steinová
A ještě dodávám, ze Štěpánky je skutečně nádherný rozhled.V červnu 2007 byla skutečně ve velmi špatném stavu.
Vladka Steinová
Dbrý den, do Kořenova a do Příchovic jsem jezdila od útlého mládí. V r. 2007 mi osud uštědřil pěknou ťafku, neváhala jsem a jela do Kořenova na Lesní chatu pročistit si hlavu. Cestou na rozhlednu Štěpánku, při výstupu do kopce, je malý pomníček s tímto nápisem "Poutníku zemský,buď klidné mysli. Kříž je znamením spásy tvé, i potěšením zarmoucených".REN PAR MARGUERITE DE ROHAN, A.D.1883".
Jana Šenbergerová
Čím starší rozhledna, tím hezčí. Kdyby byla blíž, už bych plánovala výlet. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.