Distingovaný elegán
Radovan Lukavský

Distingovaný elegán
Radovan Lukavský

1. 11. 2014

Byl mistrem hereckého umění, šarmantním gentlemanem i náročným pedagogem. Od dětských let účinkoval na ochotnických scénách a od roku 1957 až do své smrti byl členem činohry Národního divadla. Herec, divadelní pedagog i výtečný recitátor Radovan Lukavský se narodil v Praze přesně před pětadevadesáti lety – 1. listopadu 1919.

V hlavním městě vystudoval konzervatoř a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, v roce 1946 se stal členem Městského divadla na Královských Vinohradech, odkud o čtyři roky později přešel do Městských divadel pražských. 

Jeho umění často využíval i rozhlas, film (Dědeček automobil, Král Šumavy, Vyšší princip, Stříbrný vítr, Signum Laudis) a televize (seriály F. L. Věk, Dnes v tomto domě). Byl rovněž uznávaným režisérem, autorem odborných publikací o herecké tvorbě a dlouhá léta se věnoval pedagogické činnosti na DAMU, FAMU a konzervatoři. 

V roce 1995 byl jmenován profesorem herectví, rok na to obdržel Cenu Thálie za celoživotní přínos divadlu a o čtyři roky později mu tehdejší prezident republiky Václav Havel udělil medaili Za zásluhy. 

Radovan Lukavský přežil svou manželku Ludmilu i jediného syna Ondřeje. Těšit se mohl z vnoučat Martina a Kláry, která o něm napsala knihu Rozhovory s dědečkem. Zemřel v Praze 10. března 2008 ve věku 88 let. V červnu 2013 mu byla odhalena pamětní deska na domě v pražské Kouřimské ulici, kde v letech 1956 až 2008 žil. 

herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Jeho barva hlasu a kultivovaný projev byly úžasné zejména když recitoval poezii. Vzpomínám, jak jsem si říkal, že bych si ho přál mít za presidenta.
Zdenka Jírová
Pan Lukavský zajišťoval úroveň filmu, kde hrál. Opravdový gentleman herectví.
Vladka Steinová
Dobrý večer, měla jem možnost p.Lukavského vidět "naživo" a osobně. Jezdil často vlakem na Vysočinu, do stanice Čachnov, odkud pak šel pěšky do osady Ruda, kde je jeho chalupu. Nejprve s manželkou, později sám. Zde, v čistých lesích se rád učil své role a prožil zde krásné chvíle svého života. Osobně jsem se s ním setkala na křtu knihy mého kamaráda 23. dubna r. 2007 v Paláci knih Luxor v Praze na Václavském náměstí, kde již , žel, na něm byly patrné stopy postupující nemoci. Byl to skutečně skvělý herec a gentleman.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...