Vánoční stromy mohou
být něžné i bohémské

Vánoční stromy mohou
být něžné i bohémské

14. 11. 2014

Ve stylu čisté dokonalosti, něžné geometrie, rustikálním, bohémském či výrazně barevném mohou být letos nazdobeny vánoční stromečky. Aktuální trendy ve zdobení stromů přibližuje zámecká galerie ve Vizovicích na Zlínsku, která nabízí skleněné vánoční ozdoby od českých výrobců. Trendy každoročně udává Evropská asociace floristů a výrobců dekorací (EFSA). Novinkou je bílý vánoční strom.

"Letošních pět trendů je svou barevností velmi nevánočních. Ve dvou trendech je podzimní barevnost, inspirace rostlinnými motivy a geometrickými tvary. Čistá dokonalost zapadá do dnešních sofistikovaných interiérů, je to trend velmi stylizovaný, jednoduchý, elegantní," řekla autorka výstavy Iva Mynářová.

Trend nazvaný Domov sladký domov je zaměřen na děti. "Vyniká divokou a naprosto nevánoční barevností, je v něm výrazná růžová, fialová, modrá, zelená, opravdu je hodně strakatý," uvedla Mynářová, která se vzhledem k netypickým barvám letos doporučením asociace spíše jen inspirovala. "Po léta jsme se hodně striktně drželi zadání, letošní barevnost nás však dost vyděsila," podotkla Mynářová.

Trend Něžná geometrie autorku oslovil barevností inspirovanou barvami ušlechtilého alkoholu, od šampaňského, přes koňaky po ušlechtilá vína. "Zdobení není přísně geometrické, ale vychází z něj, snažili jsme se baňky zdobit jednoduchými liniemi," podotkla Mynářová. Například trend Belle Boheme vychází z barev broušených polodrahokamů. Několik stromů je tak zdobeno barvou topasovou, fialovou a temně fialovou. Trend Čistá dokonalost představují bílé stromky. "Jsou zdobené kontrastními, ale měkkými barvami, jednoduchými sofistikovanými liniemi," sdělila Mynářová.

V galerii jsou nazdobeny tři desítky vánočních stromů, vedle těch inspirovaných moderními trendy jsou tu i tradiční barevné kombinace zlaté a červené či ozdoby s modrotiskem, ze šustí nebo ve tvaru postaviček nebo zvířátek oblíbených u dětí.

Podle Mynářové se najdou lidé, kteří každým rokem zdobí stromeček novými ozdobami. Galerie tak ukazuje i to, jak lze barvy kombinovat a využít ozdob z minulých sezon. Vystavené skleněné ozdoby pocházejí od výrobce ze severních Čech i vsetínského výrobního družstva Irisa, které je vyrábí už 60 let. Výrobcům se podle Mynářové daří. "Zahraniční i čeští zákazníci se vracejí k tradiční české rukodělné práci," dodala.

vánoční strom
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Již dlouhá léta jsem u štědrovečerního stolu sama se svým pejskem. S rodinou se scházíme až druhý den, vyhovuje to oběma stranám. Dopoledne si ozdobím bílými háčkovanými ozdobami velkou větev, zavěšenou v rohu na zdi / ještě před dvěma lety živý stromek /. Vybalím svítící domečky, pověsím jmelí. Po obědě se vydáváme na procházku do lesů/ se sněhem nádhera/. Pak už honem do teplíčka a nastane příprava večeře. V mé nové galerii ZIMA vám posílám zimní pozdravení. Mám ráda svůj klid, vánoční svátky si užívám.
Soňa Prachfeldová
Zdobíme vždy čerstvý, ta vůně je nezaměnitelná, syn opravdu přinese čerstvý /legálně/ a také klasika
Jana Slavíková
Před 33 lety jsem dostala umělý stromek z tehdy zlého Německa. Máme ho dodnes. Bez ohledů na všechny trendy, zdobím ho jen koulemi, zlatými svíčkami a zlatými mašličkami.
Alena Vávrová
Kdysi jsme koupili um. kanadskou jedličku, protože jehličí opadané při likvidaci ván. stromku bylo vždy všude. Ještě je někde na půdě. Teď mívám mini stromeček živý - také vypěstovaný z náletů - ale já ho mám ve velkém květináči. Jen ho včas vyryju, zasadím, pěstuju a pak ho "zvykám" nejdříve na studeném schodišti. Příští rok mám zase jiný. Letos jsem neodolala a koupila si sadu klasických českých mini ozdobiček. Někdy vyhrožuju, že stromeček už nebude, ale mám ještě docela malé vnučky, tak jim to nemohu udělat. Kromě toho mi roste borovice a smrčky pichlavé venku, tak si také vždycky něco nazdobím a já bych si s tím vystačila...
Eva Balúchová
My jedině živý.Mám na zahradě nasázelé smrčky z náletů,24.ráno vezmu pilku a jdu pro stromek.Je čerstvý a dlouho voní a vydrží.Na trendy nedáme,zdobí většinou manžel a dá tam všechny ozdoby,které jsme si postupně za 43 let pořídili.Já si zdobím zelenou kytku sušeným ovocem.
Zuzana Pivcová
Já, když čtu, jaký je letošní TREND vánočního stromku, tak se mě zmocňuje takřka šílenství. U sestry máme menší umělý vánoční stromek (důvod viz Jana) a ten ozdobím spolu s kočkami, které to baví, letitými rodinnými vánočními ozdobami. Živý stromek už bych si nepořídila.
Jana Šenbergerová
Vánoční trendy mě nikdy moc nebraly, vždy jsem preferovala ty své. Stromeček jsem zrušila už před lety, tam kde stával, máme teď PC a tiskárnu. Do velké vázy naaranžuji větve jehličnatých stromů podle toho, jaké seženu. Zdobíme je slaměnými ozdobami. Krásně nám tu voní až do Tří králů a nenadělají nepořádek jako opadaný vánoční strom. Kolem dokola každý pokládáme dárky pro ostatní účastníky štědrovečerní večeře. K pořízení umělého stromečku jsem se nikdy neodhodlala, i když jsem ho vzala na milost. Teď mě tak napadlo, kolik živých musí umřít, abychom oslavili tradiční Vánoce. Nespočet stromů a ryb ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.