Sedm zdravých zvyků, jež
ve skutečnosti škodí zdraví

Sedm zdravých zvyků, jež
ve skutečnosti škodí zdraví

19. 11. 2014

Brzy vstávat, hodně pít či jíst lehká jídla… Všechny tyto dobré rady nejsou pro naše zdraví tak prospěšné, jak se tvrdí. Objevte sedm "zdravých" zvyků, které ve skutečnosti příliš zdravé nejsou. 

Rodiče, média a lékaři nám od dětství vštěpují stovky rad, které jsou prý užitečné pro naše zdraví. Věříme, že pro zdravý život je zásadní pít hodně vody, hned časně zrána pracovat a vyhýbat se slunci. Jak je to tedy doopravdy? 

1. Pít hodně vody 

Jeden a půl litru vody denně, ani o centilitr méně. Všichni se shodují v tom, že voda znamená život a že pro dobré zdraví je třeba pít co nejvíce. Avšak pozor: voda je sice opravdu nezbytná k našemu přežití, ale velké množství může nebezpečně snížit koncentraci soli v naší krvi. A pokud jde o plastové lahve, pak jejich chemické složení může kontaminovat vodu a narušit úroveň našich hormonů. 

2. Popíjet nealko koktejly 

Jestliže nahradíte například tradiční koktejl Mojito některým mocktailem, jak se říká nealkoholické verzi typických alkoholických nápojů, nemusí to ještě znamenat, že jste tělu prokázali službu. Tyto koktejly jsou totiž přislazovány rafinovaným cukrem, který je podle vědců stejně škodlivý jako alkohol. Chcete-li tedy zdravě popíjet a obejít se bez alkoholu, dejte přednost džusům z čerstvého ovoce před chemií. 

3. Hovořit o problémech

„Nejdůležitější je svěřovat se se svými problémy,“ můžete číst v každém ženském časopise. Bohužel tato psychologická rada může mít na morálku obrácený účinek. Podle studie americké Kolumbijské univerzity může neustálé obírání se týmž problémem a jeho analyzování v kruhu přátel vyvolat úzkosti, stres a vést k depresi. Nejlepší způsob, jak se s problémem vypořádat, je soustředit se na jeho řešení. 

4. Hned zrána sportovat

Zajisté, pravidelná fyzická aktivita je dobrá pro zdraví. Avšak jak uznávají ti, kdo chodí o nedělích běhat, nejlepší je sportovat až během dopoledne. Expert z britské Brunelovy univerzity zjistil, že cvičíme-li hned časně zrána, můžeme si oslabit imunitní systém a vystavit se tak virovým infekcím. Nevadí, když se ráno několikrát protáhneme, ale intenzivní cvičení si ponechme na pozdější dobu. 

5. Jíst jen light pokrmy

Jsou všudypřítomné a módní. Avšak konzumace potravin se sníženým či nulovým obsahem tuku je léčkou vedoucí k tomu, že tělu nedodáváme nenasycené mastné kyseliny omega-3. Tyto kyseliny, které se nacházejí třeba v tučných rybách nebo v ořeších, jsou zásadní pro fungování mozku a srdce a mohou pomáhat předcházet artritidě. 

6. Potravinové doplňky

Vitamíny A, skupiny B, C nebo D jsou nezbytné pro naše zdraví a jejich nedostatek můžeme velmi snadno pocítit. Přesto neradíme, abyste podlehli reklamě na potravinové doplňky. Četné studie prokázaly, že příliš vysoké dávky vitamínů a minerálů, jako jsou železo, hořčík či vitamín B6, zvyšují riziko smrti u starších žen. Předávkování vitamínem E může zvýšit riziko rakoviny prostaty. Vyhněte se tedy nejrůznějším globulím. Ovoce a zelenina je to pravé! 

7. Nechodit na sluníčko

Milovníci bronzové pokožky se již léta děsí rakoviny kůže. Každé léto jsme zasypáváni nejrůznějšími preventivními kampaněmi a nikdo se už pomalu neodváží vystrčit nos ven, aniž by se předtím vydatně nenamazal krémem s ochranou proti slunci. Ano, chránit se před sluncem je velmi důležité, ale vězte, že mírné vystavení slunečním paprskům je také důležité, neboť nás chrání před nedostatkem vitamínu D. Třeba v Británii úřady doporučují strávit denně deset minut na sluníčku bez ochranného krému. 

životní styl životospráva
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Teď jsem se, Jíťo, srdečně rozesmála. Myslím, že jsi tomu tady dala správnou pointu.
Libuše Křapová
Paní Vítková, víte toho o mně ještě míň, než já o vás a přesto jste si o mně dovolila napsat, že mne "zatím v životě zas tak nic hrozného nepotkalo" (konec citátu). Držte se tedy, prosím, toho, co žádáte pro sebe. I ostatní mají svá práva - prezentovat své názory na těchto stránkách bez toho, že by Vám je dali ke schválení. Co se týká toho ostatního - inu, kdo se cítí, ten se vtípí. A dále s vámi diskutovat nemíním, pište si, co vás napadne. Žádné vaše další výpady nebudu komentovat. Mám důležitější věci na práci - usmát se na manžela,nasypat ptáčkům do krmítka a pomazlit se s kocourkem.
Zdeňka Vítková
Varovná 21.11.2014 Smutně hledím na noviny, roztáčí tu zloba mlýny. Jejich viny, naše viny, pláču doma do peřiny. Kam se poděl čerstvý vzduch? Houstne pára, cítím puch. Selský rozum v Čechách chybí, je ho věru poskrovnu. Muslimové řežou hlavy, my se přeme o hovnu. Slyšte, milí souputníci, nejsme tady náhodně. Nenajdem-li lásku k sobě, dopadneme podobně! Autor: Lidmila Nejedlá
Zdeňka Vítková
Paní Křapová,asi toho o mně moc nevíte, jinak by jste nemohla napsat to,co jste napsala.Nepotřebuji dusno k životu,ani nepotřebuji zvyšovat svou cenu.Ale pokud tady na i60 mohou psát své názory jen někteří, kterým potom pochlebuje skupinka "vyvolených" se zaručeně správnými názory na věc,pak je opravdu lepší jít na to pivo a nebo si zajet na Hvar. Hodně štěstí všem
Hana Rypáčková
Na zdraví. A peču koláč , drobenkové těsto s jablky. Přinesla jsem je ze zahrady, ještě některá jablíčka visí- chudinky..
Hana Rypáčková
Tělo si samo řekne, co žádá a potřebuje...Ovšem, když se přidá nemoc, tak se tonoucí i stébla chytá a čte rady od jiných. Mé tělo si teď žádá víno a olivy.To první mám, to druhé si musím odříci.
Libuše Křapová
Paní Vítková, možná jsem v toho v životě prožila víc špatného, než byste vy byla schopná unést. A tím nijak nechci shazovat vaši péči o vnuka. Moje životní problémy mne přivedly k tomu, že by mne teď už málo co dostalo do kolen. Díváme se na život každá z jiného úhlu, já nemám zapotřebí se se svými problémy nikomu svěřovat. A přesto, že toho bylo tolik, mám život ráda, cením si klidu a pohody, nemám ráda lidi, kteří k dýchání potřebují dusno a potřebu zvyšovat svou cenu na úkor shazování ostatních. Přeji vám pěkný den.
VANDA Blaškovič
Ahoj děvčata ! Ráda si s Vámi dám pivko a popovídáme a zasmějeme se jako u kulatého stolu v Letňanech. Tam byla fajn společnost ! Nemusíme stále žít zdravě..a vlastně, vždyť pivko i víno je zdravé...tak žádný problém ! Ahoj a na zdraví!
Zdeňka Vítková
Paní Jitko, navazovala jsem jen na vše "povzdechnutí "z 19.11. 18:16:55h že : není spravedlivé, když není štěstí, tak přestane ukrajovat příliš brzy . /předpokládala jsem, že máte na mysli zdravotní stav Vašeho manžela /.Pokud si Vy i paní Křapová myslíte, že jsem planě filozofovala, což jsem neměla v úmyslu,tak se domnívám,že Vám zatím v životě zas tak nic hrozného nepotkalo. Pivo Vám určitě zlepší náladu a tlachat se dá o čemkoliv, to máte pravdu. Z.Pivcová měla na mysli obsah článku, nikoliv komentáře,asi jste to špatně pochopily.Ale nikdo není neomylný, že.
Libuše Křapová
Zuzano, moje řeč. Třeba se někde na tom pivu někdy potkáme :-) A určitě si nebudeme svěřovat problémy či planě filozofovat

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...