Nové beaujolais je tu,
nejvíc ho míří do Asie

Nové beaujolais je tu,
nejvíc ho míří do Asie

19. 11. 2014

Ve Francii a mnoha dalších zemích světa se jako každý rok třetí čtvrtek v listopadu i letos očekávají oslavy nového beaujolais, mladého vína nesoucího název oblasti na východě Francie. V duchu tradice se letos začne víno z odrůdy Gamay popíjet od prvních minut po nadcházející půlnoci, tedy od čtvrtka 20. listopadu. V zahraničí putoval rekordní počet lahví do Asie.

Mladé beaujolais mívá málo tříslovin, světlou barvu a ovocnou chuť, znalci letos opět hovoří především o chuti po červeném ovoci i banánu. "Beaujolais nouveau" je lehčí víno a většinou se neuchovává, má se zpravidla vypít do šesti měsíců od výroby. I to přispělo k tomu, že se nejvíce popíjí na různých oslavách a v kruhu příbuzných a přátel.

Do Asie šla podle webu Monsieur Vintage polovina z letošních 600 000 hektolitrů červeného moku. Hlavními odběrateli jsou tam už tradičně Japonci. Hongkongská letecká společnost Cathay Pacific podle svého webu přepravila do Asie v rámci 32 letů rekordních 1,75 milionu lahví mladého francouzského vína beaujolais nouveau 2014, což je o 37 procent více než v loňském roce.

Největšími konzumenty nového beaujolais jsou ale obyvatelé Francie, kde se také koná nejvíce oslav a společenských akcí k uvítání mladého vína z oblasti, která je místem výroby i kvalitních tradičních vín. Zavedený pokřik Le Beaujolais nouveau est arrivé! (Nové beaujolais je tady!) zazní z úst tisícovek lidí hlavně ve vesnici Beaujeu, která se považuje za historickou metropoli oblasti Beaujolais nedaleko Lyonu. K mladému vínu se jako jinde ve Francii přitom nabízejí hlavně suché salámy a sýry.

Také milovníci vína v České republice se od 90. let připojují k fenoménu rituálního zahájení prodeje nového beaujolais. Popularita beaujolais však v Česku v posledních letech klesla, hlavně v důsledku vzestupu obliby konkurenčního domácího Svatomartinského vína. To se začíná prodávat krátce před novým beujolais, vždy 11.11. od 11:00 hodin, a spojuje se s pojídáním hus a dalších lákavých českých pochutin.

víno
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Oui. Beaujolais nouveau est arrivé! Je to velká tradice,na kterou jsou Francouzi patřičně hrdi.I my si můžeme dopřát lahvinku nového beaujolais.Ceny jsou od těch nejsnesitelnějších.Pravda,40 Kč to nebude,ale naše příjmy už také nejsou 1200 Kč,jako když jsme začínali učit.
Zuzana Pivcová
Pamatuji si, že když jsem začínala učit, tak jsem v Budějovicích přišla do prodejny s delikatesami a tam měli nečekaně 3 druhy francouzských červených vín, jedno z nich bylo Beaujolais. Stálo 40 Kč. Dovezla jsem ho domů a moc nám s maminkou chutnalo. Ale to nebylo B. nouveau.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...