Na Vánoce budou kapři 
s příznivým vlivem na srdce

Na Vánoce budou kapři
s příznivým vlivem na srdce

23. 11. 2014

Na vánočním trhu se letos objeví zhruba deset tun kaprů s větším podílem omega 3 mastných kyselin. Ryba, jejímuž chovu se věnuje Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, má příznivý vliv na prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění. Kapr bude na vánočním trhu třetím rokem. Prodejních míst je stále více, letos si ho lidé mohou koupit nejen ve stáncích, ale i v českobudějovické a pražských pobočkách řetězce Makro, řekla Gabriela Bechyňská z Fakulty rybářství a ochrany vod.

Kapry budeme prodávat z kádí označených naší ochrannou známkou ve tvaru srdce a ryby," řekl Václav Nebeský, který na vědeckém pracovišti ve Vodňanech řídí spolupráci s komerčními subjekty. "Technologický postup produkce kapra se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin je patentově chráněn. U prodejních stánků budou naši spolupracovníci. Většinou půjde o studenty, kteří umí zákazníkům vysvětlit a popsat přednosti našeho kapra," uvedl.

Pozitivní vliv této ryby na zdraví, už prokázal výzkum. Na něm Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity spolupracovala s pražským Institutem klinické a experimentální medicíny. Výzkum spočíval v tom, že dobrovolníci, kteří se po operaci srdce zotavovali v poděbradských lázních, čtyři týdny jedli kapra s vyšším podílem omega 3 mastných kyselin. V porovnání s ostatními pacienty, kteří drželi klasickou dietu, se u nich významně zlepšily parametry tukového spektra krve.

Konzumace kapra ze speciáního chovu také snižuje hladinu krevních tuků a zabraňuje usazování cholesterolu. Ryba získá vyšší podíl omega 3 mastných kyselin z krmné směsi, která obsahuje řepkové výlisky a lněné semínko. Jihočeská univerzita uvolní na vánoční trh většinu ze své produkce této ryby. Cena za kilogram bude zhruba o deset korun vyšší než u ostatních kaprů, jejich loňská cena byla v rozmezí 50 až 80 korun.

 

Bude i u vás na štědrovečerním stole kapr, anebo dáváte přednost jiným tradičním pokrmům?

kapr ryby Vánoce
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Radovan Cakl
Vánoce bez kapra by nebyly Vánoce. Po výlovu rybníku Žabakor mají všechny druhy ryb na vyčištění v 8 komorových sádkách a prodávají je až do Velikonoc. Kapra připravujeme smaženého ve dvojitém trojobalu. A rybí polévka, která je mojí specialitkou je základ. Když je kapr mlíčňák, chybějící jikry nahradím opraženou krupicí.
Hana Šorejsová
Kapr patří na štědrovečerní stůl, máme několik receptů po babičce, třeba i potřené sardelovou pastou, já má ráda rybí polévku.
Zoja Sedláčková
My máme raději amury ale to je také takový "kapr". A máme ho z výlovu zdejších rybníků. Do vánoc jsou v malém čistém rybníčku a těsně před vánoci si je v místní hospodě nakoupíme. Samozřejmě nějaké kupujeme už při samotném výlovu, ty ale do vánoc nevydrží.
Jana Šenbergerová
Doufám, že u nás se budou prodávat normální kapři. Usmažím je třeba na řepkovém oleji a lněným semínkem vylepším cukroví.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...