Aby se oblíbené grilování
nezměnilo v noční můru

Aby se oblíbené grilování
nezměnilo v noční můru

20. 7. 2014

V létě oblíbené táboráky a grilování jsou odborníky hodnoceny jako riziková úprava potravin, především proto, že se u takové přípravy jídla vyskytují karcinogenní látky. Aby se rizika spojená s těmito látkami co nejvíce snížila, radí odborníci dodržovat hned několik pravidel.

Hlavní zásada zní: ke grilování by se měl používat vhodný gril a kvalitní dřevěné uhlí. Lidé by se měli rozhodně vyhnout dřevu smolnatému a borovému. Zároveň vybírat na grilování jen libové maso a odstranit jeho tučné okraje. Právě podíl tuku v mase totiž zvyšuje množství karcinogenních látek, kterými bude kontaminováno.

Grilovat by se mělo tak, aby nedošlo ke styku přímých plamenů s masem a odkapávání tuku na rozžhavené uhlí. To totiž také přenáší na maso karcinogenní látky. Doporučuje se používat speciální alobalové misky, případně grilovat na lávovém kameni.

Před grilováním je také dobré maso marinovat. Nejenže je chutnější, ale některé studie prokázaly výrazné snížení tvorby nežádoucích karcinogenních látek. Ke grilování by také lidé měli nakupovat speciální uzeniny. Oblíbené vuřty totiž nejsou pro vysoký obsah tuku vhodné.

Odborníci dále radí nezapomenout si před grilováním umýt ruce a zabránit křížové kontaminaci tak, že se na hotové pokrmy použije jiné prkénko, talíře a příbory než na maso syrové. Gril a grilovací náčiní by se také měli udržovat v čistotě a marinované maso uchovávat v chladničce při teplotě nejvýše 4°C. Při samotném grilování je také třeba dbát na důkladné propečení masa a to zvláště u masa mletého.

Lidé by si také v létě měli více všímat lhůt doporučené spotřeby potravin a prošlé výrobky v žádném případě nejíst. Při nákupech by se také měli především majonézovým salátům, zákuskům s vaječnou náplní, nebalené porcované zmrzlině, různým hotdogům, grilovaným kuřatům a dalším výrobkům z drůbežího masa. Konzumace takových pokrmů bývá nejčastější příčinou vzniku onemocnění salmonelózou nebo kampylobakteriózou.

Rovněž je v létě dobré si všímat hygienické úrovně stánkového prodeje, tedy jak jsou potraviny skladované, balené a zda jsou uloženy v chladicích skříních.

gastronomie grilování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.