Jak si uvaříme lipový med

Jak si uvaříme lipový med

22. 7. 2015

Při procházce přírodou uřčitě najdete ještě ve stinném místě kvetoucí lípu. Nasbírejte plnou igelitovou tašku květů. Tu pak vysypejte do většího hrnce, přidejte 4 zavařovací sklenice 0,7 l vody a tři dobře omyté a na plátky pokrájené citrony. Vše přiveďte k varu. Od bodu varu ještě povařte asi 30 minut. Vypněte a nechte vše do příštího dne odstát, nejlépe 24 hodin.

Potom přes plátýnko přecedíme. Dobře vše vymačkat. Do lípového výluhu přidáme 2 kg krystalového cukru a dáme na plotýnku vařit. Vše promícháme a necháme 3 - 4 hodiny mírně ve varu. Přebytečná voda se vyvaří, až se začne tvořit pěna a ta stoupá do vrchu, bude med hotový.

Do připravených čistých malých skleniček opatrně přelijeme. Zavíčkujeme a necháme vychladnout. Med dostane krásnou barvu a má i příjemnou a lahodnou chuť. Tímto způsobem zhotovuji postupně (podle toho, jak kvetou byliny) i med pampeliškový, bezinkový, meduňkovo-mátový apod.

Ingredience: Lípový květ, 2 kg krystalového cukru, 3 citony, 4 sklenice 0.7 l vody

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.