Lžícový koláč
FOTO: autorka

Lžícový koláč

30. 8. 2016

Tento koláč s názvem LŽÍCOVÝ jsem pojmenovala po lžíci, kterou mám po své babičce. Lžíce je stará více než 100 let, já jí říkám pracovní - odměřuji s ní při pečení suroviny, ještě mám i kávovou lžičku.

Všechny kuchařinky mají své osvědčené a praxí vyzkoušené recepty, v každé rodině se předávají z generace na generaci. Já jsem si oblíbila tento jednoduchý a rychlý postup, který vám předkládám.

Rozpis surovin (na kulatou formu o průměru 25 cm):

4 PL vrchovaté polohrubé mouky
4 PL  špaldové mouky
4 PL rovné třtinového cukru
4 PL slunečnicového oleje
1/2 vanil. cukru + 1/2 KL jedlé sody+citr.kůra dle chuti
1 malé vejce
asi 250ml mléka
půl litru borůvek nebo jiné ovoce
na posypání :klasická drobenka

Žmolenka mně zbyla od minulého pečení (cukr, máslo, polohr.mouka). Nejprve jsem ghíčkem vymazala formu a vysypala kokosem, předehřála jsem troubu na 150° C.  Do mísy jsem dala obě mouky, cukr, sodu, citr. kůru, vanil.cukr, pak vejce a mléka tolik, aby vzniklo lité husté těsto.

Těsto jsem urovnala do připravené formy, posypala borůvkami a navrch dala žmolenku. Pekla jsem na 180°C 15 minut, pak asi 8 minut na 150°C v troubě s horkovzduchem. Po upečení lze ještě pocukrovat moučkovým cukrem.

Koláč je dobrý i s jablky nahrubo nastrouhanými, přidávám i vlašské ořechy.

Dobrou chuť přeje

Jitka V.♥

 

 

 

.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 43. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat památkám kulturního světového dědictví zapsaných na seznam UNESCO.