Rostou všude možně (i nemožně), pro mnohé zahrádkáře představují hotovou „černou můru“. Přesto bychom na léčivou sílu bezinkových květů i dozrálých plodů neměli zapomínat! Už brzy nastane čas se u tohoto keře zastavit a využít jeho nabídky, opakující se pouze dvakrát do roka. Přestože ho někteří z nás považují za obtížný plevel, stará přísloví rozhodně nemluví do větru. Neříká se zbytečně, že bez je "lékem proti devíti nemocem a lze jej považovat za bylinu magickou."
Čaj, sirup, ale i chutný řízek!
Bez černý (Sambucus nigra) nám podává pomocnou ruku právě nyní v květnu, kdy sbíráme celá květenství. Květy nejen léčí, ale je možné je i chutně upravit. Pokud vám nepřekonatelně nepáchne (říká se mu i smrdibez či smradinky), nezapomeňte si květy nasušit na čaj! Nejen, že je dobrý „jen tak“, ale spolehlivě pomůže podchytit první příznaky nachlazení.
Čaj z květů bezu připravíme tak, že 2 čajové lžičky sušených květů zalijeme šálkem vroucí vody, necháme pod pokličkou asi 10 minut louhovat. Scedíme, přidáme pár kapek citrónu, přisladíme medem. Je výborný na všechny nemoci z nachlazení. Vyvolává pocení, ničí hnilobné bakterie, čistí zahleněné průdušky. Má močopudné účinky a mírně projímá. Obklady se doporučují na křečové žíly. Krém z květů také zvláčňuje pokožku, vyhlazuje vrásky nebo uklidňuje kůži spálenou sluncem.
Sirup: Do pětilitrové lahve dáme 15 květenství bezinek, přidáme šťávu ze dvou citrónů a 2 litry vody, necháme 24 hodin stát. Pak přecedíme, nejlépe přes plátýnko. Přidáme 2 kilogramy cukru a důkladně promícháme. Po dalších 24 hodinách slijeme do lahví, zazátkujeme a uložíme v chladu. Vydrží dlouho a chutná znamenitě!
Šťáva: Převaříme dva litry vody, necháme vychladnout a přidáme 20 květů, citrón nakrájený na plátky a 70 gramů kyseliny citrónové, vše necháme stát 24 hodin. Poté přecedíme, vmícáme 2 kilogramy cukru a povaříme.
Kosmatice: Jídlo jednou, dvakrát do roka - pro někoho ale takřka rituál předávaný od babiček - těstíčko jen tak „od oka“. Nicméně pro pořádek: Ze ¼ kilogramu hladké mouky, ¼ litru mléka, 3 vajec a soli ušleháme řídké těsto. Rozkvetlá květenství opereme, namočíme v těstíčku a dozlatova osmahneme na oleji či másle. S novými brambory posypanými cibulovou natí či petrželkou chutnají báječně!
Kosmatice na sladko: Do těstíčka přidáme lžíci sladkého bílého vína. Smažíme dorůžova, na ubrousku necháme okapat, posypeme skořicovým cukrem.
Domácí medicína, likér
Na podzim, kdy už listy bezu pomalu začínají žloutnout a opadávat, se na koncích větviček zalesknou trsy tmavě vínových kuliček. Buďte rychlí, neboť i ptáci čekají na ten správný okamžik! Určitě víte, co pak dovedou napáchat na prádle, domovní omítce...
Plody přebereme, ponecháme jen vyzrálé a zdravé bobulky. Ty můžeme jíst čerstvé (pozor na množství, v tomto stavu působí jako projímadlo), nebo je usušíme, běžným způsobem zavaříme jako kompot, uděláme z nich marmeládu, popřípadě domácí medicínu: Na 1 litr čistých bobulí přidáme ¼ litru vody, 15 minut pomalu vaříme, a potom propasírujeme přes sítko. Do 1 litru takto získané šťávy přidáme ½ kilogramu přírodního cukru a 10 minut povaříme. Ještě vroucí tekutinu nalijeme do nahřátých sklenic a pevně uzavřeme. Necháme vychladnout. Pijeme třikrát denně ½ deci a zapíjíme vodou, neboť tato domácí medicína je velmi sladká. Že stále netušíte, k čemu tolik práce? Pak vězte, že k tišení bolestí nervového původu. Podle zkušeností budete mít od nemoci pokoj. Ocení například ti, které trápí ischias.
V zimě si můžete rozjasnit den stopičkou bezinkového likéru, který připravíme následujícím způsobem: 2 litry bezinek vaříme s 1 litrem vody, dokud se kuličky nerozvaří. Poté směs přecedíme, přidáme 1 kilogram cukru a vaříme 5 minut, pak přisypeme 2 vanilkové cukry a vaříme 3 minuty, přilijeme 2 lžíce velmi silné uvařené kávy a vaříme ještě 2 minuty. Necháme vychladnout a přidáme ½ litru rumu. Má jedinou vadu: rychle mizí...
Hojivé „lupení“
Využít se dají ale i čerstvě natrhané bezinkové listy. Lze je přikládat na místa postižená revmatismem, na znehybnělé klouby, bolestivé kloubní záněty, pomoci mohou i s nepříjemně bolestivou ostruhou. Obklady z listů zatahují praskliny v kůži na nohou způsobené otoky a zavodněním, vytahují horkost z postižených míst. Chce to jen trpělivost, důvěru a pružné obinadlo. Ideální je v zábalu přespat, ráno sundáte „lupení“ úplně suché.