Jak vařily naše prababičky:
dušená jablka s rumem

Jak vařily naše prababičky:
dušená jablka s rumem

18. 11. 2014

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? O tom pojednává náš nový gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž budeme uvádět zajímavé historické recepty.

Blíží se Vánoce a mnoho lidí má stále ve sklepě takové zásoby jablek, že obvykle nevědí, co s nimi. Co takhle něco méně obvyklého – třeba jablka s rumem pro zahřátí?

Asi 12 až 15 středně velkých jablek oloupeme a vykrojíme z nich ohryzky (buď speciálním k tomu určeným nástrojem, nebo nějakou kovovou trubičkou vhodných rozměrů, třeba tou, co se s ní dělají kremrole). Na rendlík dáme asi deset lžic vody, 8 dkg kostkového cukru, 4 dkg másla a 3 lžíce rumu nebo punče. Přivedeme do varu, přidáme vanilinový cukr. Do toho vložíme připravená jablka a dusíme dalších asi deset minut skoro do měkka. Měkká jablka vybereme naběračkou na mísu, jejich dutiny po ohryzcích naplníme brusinkovým kompotem, který jsme předtím rozředili vodou, v níž se jablka vařila. Potom je pokropíme asi 3 až 4 lžícemi rumu nebo punče a posypeme skořicovým cukrem. Jako příloha se hodí piškoty.

Ingredience
12 až 15 jablek
8 dkg cukru
4 dkg másla
6 lžic rumu nebo punče
vanilinový cukr
15 dkg brusinkového kompotu
skořicový cukr
piškoty

gastronomie jídlo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
FOTOSOUTĚŽ "Snímky roku"

Soutěž je určena pro registrované čtenáře portálu i60, kteří mají profil založen na své pravé jméno (fotografie vložené z profilů s neúplným jménem, přezdívkou či nickem budou ze soutěže vyřazeny). Podmínkou soutěže je vložení výhradně autorských fotografií (na šířku) o velikosti 800 - 3000 kB. Každý soutěžící může vložit do soutěže sérii snímků které zachycují čtyři roční období. Zatímco snímky jara, léta a podzimu musí být pořízeny v letošním roce, snímky zimy budou samozřejmě z té uplynulé.

U každé fotografie musí být uveden název, ideálně tedy, co snímek zachycuje. Redakce z fotosoutěže vybere nejkrásnější a technicky nejzdařilejší fotografie do kalendáře na rok 2026, přičemž si vyhrazuje právo doplnit snímky ze soutěže o vybrané fotografie vložené do sekce Foto dne. Body přidělované jednotlivým snímkům jsou pouze orientační, tzn. nebudou rozhodovat o vítězích fotosoutěže.

POZOR, soutěž je časově omezena, fotografie můžete vkládat od tohoto okamžiku na tomto místě nejpozději do 5. listopadu 2025.

Kvíz i60 - 43. týden

Čtete hodně? Opravdu? Tak to asi nebudete mít problém s vědomostníém kvízem, který se tento týden bude věnovat české i zahraniční literatuře.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

19%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

20%

Nikdy, maso nejím

19%