Kopřivy na kari s cizrnou a rajčaty
Foto: Luštěninová kuchařka

Kopřivy na kari s cizrnou a rajčaty

22. 5. 2019

Hledáte zajímavý recept, jak zpracovat kopřivy ze zahrádky? Vyzkoušejte kopřivy na kari s ciznou a rajčty podle Luštěninové kuchařky Petra Klímy.

Luštěninám to v kari omáčkách prostě svědčí. A kopřiva dvoudomá je nejž(a)havějším kandidátem na zpestření jarního jídelníčku, je nutričně velmi cenná a zároveň je živým důkazem, že veganská a zdravá strava nemusí zruinovat rodinný rozpočet.

 4 porce 40 min

 Ingredience:

  • 4 hrsti mladých kopřivových listů
  • 2 cibule
  • 5 lžic extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce mletého strouhaného zázvoru
  • 1 a ½ lžíce kari koření
  • 1 konzerva (400 g) drcených rajčat
  • 1 lžíce soli
  • 1 konzerva (400 g) uvařené cizrny
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 1 limetka
  • čerstvý koriandr
  • kokosové mléko podle chuti na zjemnění (nemusí být)

 Postup:

  1. Natrháme kopřivy – hledáme je na čistém místě, tedy tam, kde se nevenčí psi ani nejezdí auta. Na trhání i na zpracování je vhodné použít rukavice. Natrhané kopřivy doma vložíme do vlažné vody, propláchneme a otrháme listy, které následně použijeme v receptu.
  2. Nahrubo nakrájenou cibuli vložíme do hrnce s rozehřátým olejem. Přidáme utřený česnek a zázvor a krátce orestujeme. Přisypeme kari a všechny kopřivové listy a restujeme, dokud listy nezavadnou. Zalijeme drcenými rajčaty a 150 ml vody, přidáme sůl a hnědý cukr a krátce podusíme.
  3. Přisypeme scezenou cizrnu, zastříkneme šťávou z limetky a ještě krátce podusíme. Nakonec můžeme pokrm zjemnit kokosovým mlékem a posypat koriandrem.

Tip Petra Klímy:
Servírujeme s rýží, arabským chlebem nebo bílým jogurtem. Pro pikantnost můžeme přidat chilli.
Luštěninovou kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.

recepty
Hodnocení:
(3.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
FOTOSOUTĚŽ "Snímky roku"

Soutěž je určena pro registrované čtenáře portálu i60, kteří mají profil založen na své pravé jméno (fotografie vložené z profilů s neúplným jménem, přezdívkou či nickem budou ze soutěže vyřazeny). Podmínkou soutěže je vložení výhradně autorských fotografií (na šířku) o velikosti 800 - 3000 kB. Každý soutěžící může vložit do soutěže sérii snímků které zachycují čtyři roční období. Zatímco snímky jara, léta a podzimu musí být pořízeny v letošním roce, snímky zimy budou samozřejmě z té uplynulé.

U každé fotografie musí být uveden název, ideálně tedy, co snímek zachycuje. Redakce z fotosoutěže vybere nejkrásnější a technicky nejzdařilejší fotografie do kalendáře na rok 2026, přičemž si vyhrazuje právo doplnit snímky ze soutěže o vybrané fotografie vložené do sekce Foto dne. Body přidělované jednotlivým snímkům jsou pouze orientační, tzn. nebudou rozhodovat o vítězích fotosoutěže.

POZOR, soutěž je časově omezena, fotografie můžete vkládat od tohoto okamžiku na tomto místě nejpozději do 5. listopadu 2025.

Kvíz i60 - 43. týden

Čtete hodně? Opravdu? Tak to asi nebudete mít problém s vědomostníém kvízem, který se tento týden bude věnovat české i zahraniční literatuře.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

19%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

21%

Nikdy, maso nejím

20%