Třešňová bublanina à la Ála
FOTO: autorka

Třešňová bublanina à la Ála

27. 6. 2019

Jahodové šílenství střídá šílenství třešňové. Červené plody máme, kam se podíváme. A když už nás nebaví ládovat je do sklenic ani věšet si je na uši, můžeme zkusit bublaninu.

Co k tomu potřebujeme? Nic, co bychom neměli běžně doma:

4 vejce, 300 g hladké mouky, 200 g pískového cukru, 120 ml oleje, asi tak stejně mléka, 1 prášek do pečiva, vanilkový cukr a samozřejmě - třešně. Kolik? No asi tak ... záleží na vás. Začneme tím, že si připravíme třešně. Ten, kdo strom včas postříkal, má je bez přidané hodnoty. My ostatní se rozhodneme, jak s masíčkem naložíme. Můžeme se tvářit, že o něm nevíme. Můžeme se přiznat, že víme. Naložíme s ním jako Jeníček a Mařenka s ježibabičkou - šup s ním na lopatu a do pece. Konzumenti stejně nic nepoznají. Můžeme je rozpůlit a nezvané obyvatele spláchnout a poslat štandopede k moři. Každopádně doporučuji vypeckovat, žužlání a vyplivování pecek tedy  aspoň mou oblíbenou kratochvílí není.

A jdeme na to. Do vyšší mísy nasypeme oba cukry a vyklepneme celá vejce. Silou šlehače, který jsme dostali před padesáti lety svatebním darem, docílíme, že směs pěkně zhoustne a nabyde. Teď přijde chvíle pro střídavé přidávání mouky, prášku do pečiva, oleje a mléka. Když se nám těsto zdá tak akorát, vlejeme ho na plech s vyšším okrajem, vyložený papírem na pečení. Zálibně rozmístíme třešně, ze kterých mezitím vyběhli zbylí červíčci neznámo kam a šup do trouby.

Jelikož mlynářský umlel mouku pěkně do hladka, přisypáváním do těsta se pěkně rozletěla po kuchyni. Než tu spoušť uklidíme, máme upečeno. Asi tak 20-25 minut při 170 stupních, však to znáte. Dobrou chuť, ať už "s" nebo "bez"! :)  

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
FOTOSOUTĚŽ "Snímky roku"

Soutěž je určena pro registrované čtenáře portálu i60, kteří mají profil založen na své pravé jméno (fotografie vložené z profilů s neúplným jménem, přezdívkou či nickem budou ze soutěže vyřazeny). Podmínkou soutěže je vložení výhradně autorských fotografií (na šířku) o velikosti 800 - 3000 kB. Každý soutěžící může vložit do soutěže sérii snímků které zachycují čtyři roční období. Zatímco snímky jara, léta a podzimu musí být pořízeny v letošním roce, snímky zimy budou samozřejmě z té uplynulé.

U každé fotografie musí být uveden název, ideálně tedy, co snímek zachycuje. Redakce z fotosoutěže vybere nejkrásnější a technicky nejzdařilejší fotografie do kalendáře na rok 2026, přičemž si vyhrazuje právo doplnit snímky ze soutěže o vybrané fotografie vložené do sekce Foto dne. Body přidělované jednotlivým snímkům jsou pouze orientační, tzn. nebudou rozhodovat o vítězích fotosoutěže.

POZOR, soutěž je časově omezena, fotografie můžete vkládat od tohoto okamžiku na tomto místě nejpozději do 5. listopadu 2025.

Kvíz i60 - 43. týden

Čtete hodně? Opravdu? Tak to asi nebudete mít problém s vědomostníém kvízem, který se tento týden bude věnovat české i zahraniční literatuře.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

19%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

21%

Nikdy, maso nejím

19%