Při prohlídce lednice zjišťuji, že některé potraviny jsou už prošlé. Balkánský sýr to měl mít za sebou před 14 dny, ale po rozbalení byl v pořádku. Tak jsem dnes uvařila – a snědla – jídlo, na které jsem odposlechla recept před pár lety u kadeřnice.
Řepu si můžete doma uvařit, ale já používám koupenou z obchodu, protože pak je to jednoduchá rychlovka. Použila jsem remosku. Na dno trochu oleje, který „rozpatlám“ po dně kolečkem řepy. Tu nakrájím na cca centimetrové plátky, aby pokryla dno – viz foto. Posypu římským kmínem (prý je možno přidat česnek, pepř nebo chilli – to já nemohu). Nesolím, sýr je slaný dost. Rozdrolím navrch balkánský sýr a zapékám v remosce cca 30 minut.
Příloha je obvykle opečený toast nebo pečivo. Dnes jsem si ale uvařila rýži – a také to jde.