Nepečený velikonoční beránek
Mnozí si svátky jara bez beránka ani nedovedou představit. Co jej takhle vyzkoušet v RAW verzi, která je plná oříšků, švestek, máku, zkrátka která je lahodná a jen se po ní zapráší? Velikonoční beránek zasytí, potěší chuťové pohárky, a navíc dodá tu správnou energii!
Suroviny na formu o velikosti 29 cm
Korpus:
180 g kešu ořechů
170 g slunečnicového semínka
110 g sušeného kokosu
3 lžíce sirupu (agáve, čekanka, javorový, …)
2 lžíce roztaveného kakaového másla
špetka mořské soli
1-2 lžíce vody (dle potřeby)
Náplň
245 g mletého máku
135 g sušených švestek
35 g rozinek
30 g datlí
3 lžíce sirupu (datlový, agáve, javorový, čekankový)
2 ks rozinky (na oči)
1 ks goji (na čumáček)
stužka
Pro lepší stravitelnost, chuť a vstřebatelnost výživových látek ořechy a semínka předem namočíme do vody a následně usušíme při nízké teplotě.
Ovoce používáme natural (nesířené) a jsou-li datle a švestky příliš suché, namočíme je před zpracováním na 30 min. do vody.
Postup:
V robotu s „S“ nožem zpracujeme suché suroviny na korpus na sypkou jemnou směs. Přidáme sladidlo a kakaové máslo a promícháme. Dle potřeby přidáme 1-2 lžíce vody, aby byla směs mírně lepkavá.
205 g směsi odložíme stranou a zbytek vtlačíme do formy beránka s potravinářskou folií, abychom ho později pěkně vyklopili a dáme do lednice chladit.
V mixéru rozmixuje vypeckované datle, švestky a sladidlo a stěrkou přendáme do mísy. Přidáme čerstvě umletý mák a náplň promícháme. Nakonec vmícháme rozinky. Naplníme korpus beránka a uzavřeme ho odloženou směsí na korpus.
Beránka přikryjeme folií a dáme na 4 hodiny ztuhnout do lednice.
Před servírováním beránka vyklopíme z formy, postavíme na talíř, z rozinek a goji vytvoříme oči a čumáček. Okolo krku mu uvážeme mašli.
Velikonoční Matcha Cheesecake
Těsto:
- 200 g matcha sušenek
- 50 g másla ghí
Krém:
- 2x sýr Goldessa light
- 1x odtučněný tvaroh
- 1 bílek (žloutek nepřidáváme kvůli barvě)
- sladidlo
Matcha krém:
- 1 sáček Bio puding s Matcha Tea
- 5 lžic kokosového oleje
- 2 g Matcha Tea
- 100 g sýr Goldessa light
Postup - těsto:
- Sušenky nejprve rozemeleme v domácím robotu (nebo v pytlíku válečkem).
- Přidáme změklé máslo.
- Vypracujeme těsto, které natlačíme do malé formy vyložené pečícím papírem.
- Dáme do lednice ztuhnout.
Postup - krém:
- Sýry, tvaroh a sladidlo společně rozmixujeme v hladký krém.
- Přidáme bílek a pořádně zamícháme.
- Krémovou směs nalijeme na korpus a pečeme na vodní lázni cca 40 minut na 170 °C (dle vaší zkušenosti s troubou).
Postup Matcha krém:
- Matcha puding uvaříme dle návodu.
- Dáme vychladit do lednice.
- Poté přidáme Goldessu, kokosový olej a pytlíček Matcha Tea, a tyčovým mixérem rozmixujeme v hladký krém.
- Ten naneseme na vychladlý dort a dáme opět do lednice na několik hodin, nejlépe přes noc.
Pikantní fazolová polévka s Jestřebickým rancherem
Na luštěniny bychom v jídelníčku rozhodně neměli zapomínat. Jenže, přiznejme si to, ne každý si je zamiluje. Jestliže je ale dobře zamaskujete v perfektně dochuceném pokrmu, máte vyhráno. Jedním z nich je třeba pikantní fazolová polévka, v níž dominuje Jestřebický rancher od firmy WIFCOM. O co že se vůbec jedná? O naprostou pecku z kategorie uzenin! Vyrábí se podle tradiční maďarské receptury výhradně z vepřového masa pocházejícího od farmářů z blízkého okolí Jestřebic poblíž Benešova. Má výraznou pikantní chuť. Věříme, že si jej zamilujete stejně jako odborníci na kvalitu potravin, protože byl v roce 2020 oceněn Regionální potravinou ve Středočeském kraji.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:
300 g Jestřebického ranchera od WIFCOM, Středočeský kraj
100 g cibule najemno
200 g řapíkatého celeru najemno
300 g mrkve na kostky
3 stroužky česneku najemno
půl lžíce uzené papriky
1 lžička chilli
půl lžičky římského kmínu
400 g rajčat v plechovce (krájené)
750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
400 g přes noc namočených fazolí
hrst petržele nakrájené nahrubo
Postup:
- Nejdříve orestujeme tvrdý salám, alespoň 5 minut, aby byl pěkně opečený, přidáme mrkev, celer, restujeme 5 minut a pak přidáme cibuli na další 3–4 minuty. Přidáme česnek, papriku, chilli a kmín a orestujeme 3 minuty. Vlijeme vývar a rajčata
a zavaříme. - Do vroucího vývaru přidáme scezené fazole a vaříme pozvolna, dokud nejsou fazole měkké.
- Nakonec polévku osolíme a opepříme. Servírujeme s nasekanou petrželkou.
Jehněčí kolínko na víně s višněmi a celerovým pyré
Velikonoce se pomalu, ale jistě blíží. Proto si v následujícím receptu pohrajeme s jehněčím masem. Hlavní surovinou jsou sice jehněčí kolena, kořenová zelenina a také červené víno, ovšem podcenit byste neměli ani omáčku ze sušených višní, která celý pokrm skvěle vyladí. Pokud máte problém sehnat toto ovoce, není nic jednoduššího než objednat na e-shopu třeba Žlutické sušené višně od REGENT PLUS Žlutice. Jsou naprosto famózní, což dokazuje také ocenění Regionální potravina pro rok 2019 v Karlovarském kraji. Višně jsou samozřejmě bez pecek a pochází z ČR. Byly usušeny horkým vzduchem. Aby byly co nejvíce přírodní, jsou nesířené.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 180 minut
Ingredience:
4 ks jehněčích kolen
250 g cibule nahrubo
120 g másla
250 g mrkve na kostky
100 g celeru na kostky
100 g kořenové petržele na kostky
3 l vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
750 ml červeného vína
6 ks nového koření
12 ks černého pepře
4 ks bobkového listu
4 lžíce rajského protlaku
2 větvičky rozmarýnu nakrájené nahrubo
4 lžíce rostlinného oleje
200 g oceněných Žlutických sušených višní od REGENT PLUS Žlutice., Karlovarský kraj
750 ml plnotučného mléka
750 g celer bulva na kostky
50 g másla
Postup:
- Troubu rozehřejeme na 160 °C.
- Maso osolíme a opepříme, rozpálíme si hrnec s olejem a maso opečeme ze všech stran dozlatova. Maso vytáhneme a přidáme 60 g másla a vložíme mrkev, celer
a petržel. Opečeme dozlatova, přidáme cibuli a ještě 5 minut restujeme. Přidáme pepř, bobkové listy, nové koření, rozmarýn a rajský protlak a opékáme další 2 minuty. - Zalijeme vínem a přivedeme k varu, přidáme zpět kolena a svaříme víno na polovinu.
- Kolena zalijeme vývarem, hrnec přiklopíme nebo zakryjeme alobalem a dáme do trouby na 2–2,5 hodiny, dokud není maso měkké.
- Mezitím, než se maso upeče, připravíme pyré.
- V hrnci smícháme celer a mléko a pozvolna vaříme asi 40 minut.
- Když je celer měkký, scedíme ho a mléko si necháme. Celer mixujeme a přiléváme mléko podle konzistence, až vznikne hladké pyré. Pak přidáme máslo a osolíme.
- Když je maso měkké, vytáhneme ho, z omáčky odstraníme tuk a omáčku scedíme.
- Scezenou omáčku svaříme do hustší konzistence a nezapomeneme průběžně omáčku ochutnávat.
- Ke konci vložíme sušené višně a povaříme, dokud nezměknou, omáčku osolíme, pokud je potřeba, a vmícháme zbytek másla.
Velikonoční jidáše s medem
Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta! Podle křesťanské tradice by se měly péct na Zelený čtvrtek. Jak je ale možné, že jsou tak vláčné a naprosto neodolatelné? Protože se po dopečení potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí. Skvěle se nám osvědčil Skaličský med – květový lipový od Jaroslava Juráně – Včelí farma Skalička. Jedná se o velmi kvalitní květový med z lípy z malého rodinného včelařství na pomezí Valašska a Moravské brány, který byl po vytočení šetrně přefiltrován. Za své jedinečné kvality, vůni a chuť si v roce 2019 zasloužil ocenění Regionální potravina v Olomouckém kraji.
Počet porcí: 24 kusů
Doba přípravy: 90 minut
Ingredience:
500 g hladké mouky
70 g másla (v pokojové teplotě)
2 žloutky
300 ml smetany 33%
80 g cukru krupice
25 g droždí
4 g soli
špetka strouhaného muškátového ořechu
kůra z 1 citronu
NA POLEVU
1 vejce
2 lžíce Skaličského medu – květový lipový od Jaroslava Juráně – Včelí farma Skalička, Olomoucký kraj
1 lžíce másla
150 g mandle plátky
špetka mletého kardamomu
půl lžičky mleté skořice
Postup:
- Nejdříve si založíme kvásek. V misce smícháme 100 ml vlažné smetany, droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a těstíčko necháme kynout někde v teple.
- Zbytek surovin na těsto dáme do velké mísy, přidáme kvásek a vše prohněteme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple, dokud nenakyne.
- Těsto prohněteme ještě jednou a rozdělíme na 24 stejných kusů.
- Z těsta vytvoříme válečky asi 2 cm široké a 20 cm dlouhé. Válečky stočíme do tvaru, jaký se nám líbí. Jidáše dáme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě asi 20 minut kynout.
- Jidáše znovu potřeme vejcem a pečeme na 190 stupňů 15–20 minut, dokud nezezlátnou.
- Připravíme si do kastrolku med a máslo a rozpustíme nad ohněm. Přidáme koření.
- Po dopečení jidáše ještě teplé potřeme medovou směsí a posypeme mandlemi.