Recepty na netradiční velikonoční pochoutky, kterými potěšíte malé i velké
Nepečený velikonoční beránek: FOTO: Matcha Tea

Recepty na netradiční velikonoční pochoutky, kterými potěšíte malé i velké

1. 4. 2021

Velikonoce jsou mimo jiné i časem hodování. Jistě i vy nyní připravujete na svátky celou řadu osvědčených dobrot připravených z rodinných receptů. Co ale letos překvapit a připravit něco netradičního? Tady je pár tipů.

Nepečený velikonoční beránek

Mnozí si svátky jara bez beránka ani nedovedou představit. Co jej takhle vyzkoušet v RAW verzi, která je plná oříšků, švestek, máku, zkrátka která je lahodná a jen se po ní zapráší? Velikonoční beránek zasytí, potěší chuťové pohárky, a navíc dodá tu správnou energii!

Suroviny na formu o velikosti 29 cm

Korpus:

180 g kešu ořechů
170 g slunečnicového semínka
110 g sušeného kokosu
3 lžíce sirupu (agáve, čekanka, javorový, …)
2 lžíce roztaveného kakaového másla
špetka mořské soli

1-2 lžíce vody (dle potřeby)

Náplň

245 g mletého máku
135 g sušených švestek
35 g rozinek
30 g datlí
3 lžíce sirupu (datlový, agáve, javorový, čekankový)

2 ks rozinky (na oči)
1 ks goji (na čumáček)
stužka   

Pro lepší stravitelnost, chuť a vstřebatelnost výživových látek ořechy a semínka předem namočíme do vody a následně usušíme při nízké teplotě.
Ovoce používáme natural (nesířené) a jsou-li datle a švestky příliš suché, namočíme je před zpracováním na 30 min. do vody.

Postup:

V robotu s „S“ nožem zpracujeme suché suroviny na korpus na sypkou jemnou směs. Přidáme sladidlo a kakaové máslo a promícháme. Dle potřeby přidáme 1-2 lžíce vody, aby byla směs mírně lepkavá.                          

205 g směsi odložíme stranou a zbytek vtlačíme do formy beránka s potravinářskou folií, abychom ho později pěkně vyklopili a dáme do lednice chladit.
V mixéru rozmixuje vypeckované datle, švestky a sladidlo a stěrkou přendáme do mísy. Přidáme čerstvě umletý mák a náplň promícháme. Nakonec vmícháme rozinky. Naplníme korpus beránka a uzavřeme ho odloženou směsí na korpus.
Beránka přikryjeme folií a dáme na 4 hodiny ztuhnout do lednice.

Před servírováním beránka vyklopíme z formy, postavíme na talíř, z rozinek a goji vytvoříme oči a čumáček. Okolo krku mu uvážeme mašli.

 

cake.png

 

Velikonoční Matcha Cheesecake

Těsto:

  • 200 g matcha sušenek
  • 50 g másla ghí

Krém:

  • 2x sýr Goldessa light
  • 1x odtučněný tvaroh
  • 1 bílek (žloutek nepřidáváme kvůli barvě)
  • sladidlo

Matcha krém:

  • 1 sáček Bio puding s Matcha Tea
  • 5 lžic kokosového oleje
  • 2 g Matcha Tea
  • 100 g sýr Goldessa light

Postup - těsto:

  1. Sušenky nejprve rozemeleme v domácím robotu (nebo v pytlíku válečkem).
  2. Přidáme změklé máslo.
  3. Vypracujeme těsto, které natlačíme do malé formy vyložené pečícím papírem.
  4. Dáme do lednice ztuhnout.

Postup - krém:

  1. Sýry, tvaroh a sladidlo společně rozmixujeme v hladký krém.
  2. Přidáme bílek a pořádně zamícháme.
  3. Krémovou směs nalijeme na korpus a pečeme na vodní lázni cca 40 minut na 170 °C (dle vaší zkušenosti s troubou).

Postup  Matcha krém:

  1. Matcha puding uvaříme dle návodu.
  2. Dáme vychladit do lednice.
  3. Poté přidáme Goldessu, kokosový olej a pytlíček Matcha Tea, a tyčovým mixérem rozmixujeme v hladký krém.
  4. Ten naneseme na vychladlý dort a dáme opět do lednice na několik hodin, nejlépe přes noc.

 

Pikantní fazolová polévka s Jestřebickým rancherem

Fazolova-polevka_Regionalni-potravina_final1.jpg

Na luštěniny bychom v jídelníčku rozhodně neměli zapomínat. Jenže, přiznejme si to, ne každý si je zamiluje. Jestliže je ale dobře zamaskujete v perfektně dochuceném pokrmu, máte vyhráno. Jedním z nich je třeba pikantní fazolová polévka, v níž dominuje Jestřebický rancher od firmy WIFCOM. O co že se vůbec jedná? O naprostou pecku z kategorie uzenin! Vyrábí se podle tradiční maďarské receptury výhradně z vepřového masa pocházejícího od farmářů z blízkého okolí Jestřebic poblíž Benešova. Má výraznou pikantní chuť. Věříme, že si jej zamilujete stejně jako odborníci na kvalitu potravin, protože byl v roce 2020 oceněn Regionální potravinou ve Středočeském kraji.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:

300 g Jestřebického ranchera od WIFCOM, Středočeský kraj
100 g cibule najemno
200 g řapíkatého celeru najemno
300 g mrkve na kostky
3 stroužky česneku najemno
půl lžíce uzené papriky
1 lžička chilli
půl lžičky římského kmínu
400 g rajčat v plechovce (krájené)
750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
400 g přes noc namočených fazolí
hrst petržele nakrájené nahrubo

Postup:

  1. Nejdříve orestujeme tvrdý salám, alespoň 5 minut, aby byl pěkně opečený, přidáme mrkev, celer, restujeme 5 minut a pak přidáme cibuli na další 3–4 minuty. Přidáme česnek, papriku, chilli a kmín a orestujeme 3 minuty. Vlijeme vývar a rajčata
    a zavaříme.
  2. Do vroucího vývaru přidáme scezené fazole a vaříme pozvolna, dokud nejsou fazole měkké.
  3. Nakonec polévku osolíme a opepříme. Servírujeme s nasekanou petrželkou.

 

Jehněčí kolínko na víně s višněmi a celerovým pyré

 Jehneci_Regionalni-potravina_final2.jpg

Velikonoce se pomalu, ale jistě blíží. Proto si v následujícím receptu pohrajeme s jehněčím masem. Hlavní surovinou jsou sice jehněčí kolena, kořenová zelenina a také červené víno, ovšem podcenit byste neměli ani omáčku ze sušených višní, která celý pokrm skvěle vyladí. Pokud máte problém sehnat toto ovoce, není nic jednoduššího než objednat na e-shopu třeba Žlutické sušené višně od REGENT PLUS Žlutice.  Jsou naprosto famózní, což dokazuje také ocenění Regionální potravina pro rok 2019 v Karlovarském kraji. Višně jsou samozřejmě bez pecek a pochází z ČR. Byly usušeny horkým vzduchem. Aby byly co nejvíce přírodní, jsou nesířené.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 180 minut

Ingredience:

4 ks jehněčích kolen
250 g cibule nahrubo
120 g másla
250 g mrkve na kostky
100 g celeru na kostky
100 g kořenové petržele na kostky
3 l vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
750 ml červeného vína
6 ks nového koření
12 ks černého pepře
4 ks bobkového listu
4 lžíce rajského protlaku
2 větvičky rozmarýnu nakrájené nahrubo
4 lžíce rostlinného oleje
200 g oceněných Žlutických sušených višní od REGENT PLUS Žlutice., Karlovarský kraj
750 ml plnotučného mléka
750 g celer bulva na kostky
50 g másla

Postup:

  1. Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  2. Maso osolíme a opepříme, rozpálíme si hrnec s olejem a maso opečeme ze všech stran dozlatova. Maso vytáhneme a přidáme 60 g másla a vložíme mrkev, celer
    a petržel. Opečeme dozlatova, přidáme cibuli a ještě 5 minut restujeme. Přidáme pepř, bobkové listy, nové koření, rozmarýn a rajský protlak a opékáme další 2 minuty.
  3. Zalijeme vínem a přivedeme k varu, přidáme zpět kolena a svaříme víno na polovinu.
  4. Kolena zalijeme vývarem, hrnec přiklopíme nebo zakryjeme alobalem a dáme do trouby na 2–2,5 hodiny, dokud není maso měkké.
  5. Mezitím, než se maso upeče, připravíme pyré.
  6. V hrnci smícháme celer a mléko a pozvolna vaříme asi 40 minut.
  7. Když je celer měkký, scedíme ho a mléko si necháme. Celer mixujeme a přiléváme mléko podle konzistence, až vznikne hladké pyré. Pak přidáme máslo a osolíme.
  8. Když je maso měkké, vytáhneme ho, z omáčky odstraníme tuk a omáčku scedíme.
  9. Scezenou omáčku svaříme do hustší konzistence a nezapomeneme průběžně omáčku ochutnávat.
  10. Ke konci vložíme sušené višně a povaříme, dokud nezměknou, omáčku osolíme, pokud je potřeba, a vmícháme zbytek másla.

 

Velikonoční jidáše s medem

Jidase_Regionalni-potravina_final1.jpg

Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta! Podle křesťanské tradice by se měly péct na Zelený čtvrtek. Jak je ale možné, že jsou tak vláčné a naprosto neodolatelné? Protože se po dopečení potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí. Skvěle se nám osvědčil Skaličský med – květový lipový od Jaroslava Juráně – Včelí farma Skalička. Jedná se o velmi kvalitní květový med z lípy z malého rodinného včelařství na pomezí Valašska a Moravské brány, který byl po vytočení šetrně přefiltrován. Za své jedinečné kvality, vůni a chuť si v roce 2019 zasloužil ocenění Regionální potravina v Olomouckém kraji.

Počet porcí: 24 kusů
Doba přípravy: 90 minut

Ingredience:

500 g hladké mouky
70 g másla (v pokojové teplotě)
2 žloutky
300 ml smetany 33%
80 g cukru krupice
25 g droždí
4 g soli
špetka strouhaného muškátového ořechu
kůra z 1 citronu

NA POLEVU

1 vejce
2 lžíce Skaličského medu – květový lipový od Jaroslava Juráně – Včelí farma Skalička, Olomoucký kraj
1 lžíce másla
150 g mandle plátky
špetka mletého kardamomu
půl lžičky mleté skořice

 

Postup:

  1. Nejdříve si založíme kvásek. V misce smícháme 100 ml vlažné smetany, droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a těstíčko necháme kynout někde v teple.
  2. Zbytek surovin na těsto dáme do velké mísy, přidáme kvásek a vše prohněteme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple, dokud nenakyne.
  3. Těsto prohněteme ještě jednou a rozdělíme na 24 stejných kusů.
  4. Z těsta vytvoříme válečky asi 2 cm široké a 20 cm dlouhé. Válečky stočíme do tvaru, jaký se nám líbí. Jidáše dáme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě asi 20 minut kynout.
  5. Jidáše znovu potřeme vejcem a pečeme na 190 stupňů 15–20 minut, dokud nezezlátnou.
  6. Připravíme si do kastrolku med a máslo a rozpustíme nad ohněm. Přidáme koření.
  7. Po dopečení jidáše ještě teplé potřeme medovou směsí a posypeme mandlemi.

 

 

 

recepty Velikonoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 43. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat památkám kulturního světového dědictví zapsaných na seznam UNESCO.