Jahelník se švestkami
foto: autorka

Jahelník se švestkami

14. 3. 2023

Ingredience: hrnek (cca 250 ml) jáhel, 2 hrnky vody – případně 1 hrnek vody a 1 mléka, 2 vejce, sušené švestky, máslo, trochu cukru, špetka soli

Postup:

Jáhly důkladně propláchneme v horké vodě, aby nebyly hořké. Pak pomalu vaříme cca 5 – 10 minut s vodou a špetkou soli, poté necháme asi 15 minut dojít přiklopené poklicí mimo plotnu, poklici odklopíme, necháme vychladnout.

Přidáme do kaše větší kousek másla, trochu cukru, sušené švestky a promícháme.

Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme sníh. Žloutky vmícháme do zchladlé jáhlové kaše, nakonec vmícháme lehce sníh.

Do vymazané formy či mísy remosky nalijeme výše uvedenou směs a zapečeme do růžova, až je povrch tuhý (zkouším ještě špejlí, jako obvykle při pečení).
V remosce jsem pekla cca 45 minut.

V troubě se uvádí 30 minut při 180 stupních, ale to jsem nezkoušela.


Podáváme teplé (i za studena je možné jíst). Někdo si jahelník polévá šťávou z kompotu nebo javorovým sirupem, případně i rozpuštěným máslem. Já k němu po straně talíře přidávám bílý jogurt nebo zakysanou smetanu.

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
FOTOSOUTĚŽ "Snímky roku"

Soutěž je určena pro registrované čtenáře portálu i60, kteří mají profil založen na své pravé jméno (fotografie vložené z profilů s neúplným jménem, přezdívkou či nickem budou ze soutěže vyřazeny). Podmínkou soutěže je vložení výhradně autorských fotografií (na šířku) o velikosti 800 - 3000 kB. Každý soutěžící může vložit do soutěže sérii snímků které zachycují čtyři roční období. Zatímco snímky jara, léta a podzimu musí být pořízeny v letošním roce, snímky zimy budou samozřejmě z té uplynulé.

U každé fotografie musí být uveden název, ideálně tedy, co snímek zachycuje. Redakce z fotosoutěže vybere nejkrásnější a technicky nejzdařilejší fotografie do kalendáře na rok 2026, přičemž si vyhrazuje právo doplnit snímky ze soutěže o vybrané fotografie vložené do sekce Foto dne. Body přidělované jednotlivým snímkům jsou pouze orientační, tzn. nebudou rozhodovat o vítězích fotosoutěže.

POZOR, soutěž je časově omezena, fotografie můžete vkládat od tohoto okamžiku na tomto místě nejpozději do 5. listopadu 2025.

Kvíz i60 - 43. týden

Čtete hodně? Opravdu? Tak to asi nebudete mít problém s vědomostníém kvízem, který se tento týden bude věnovat české i zahraniční literatuře.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

19%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

21%

Nikdy, maso nejím

19%