Jak vařily naše prababičky:
vydatný zeleninový pudink

Jak vařily naše prababičky:
vydatný zeleninový pudink

21. 3. 2014

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na další z nich.

Tohle sice vypadá dost exoticky, soudě podle starých receptur ale zeleninový pudink kdysi patřil k běžné stravě našich předků. Ale pozor: navzdory názvu rozhodně nejde o stravu pro vegetariány nebo dokonce vegany – venkované měli dost pohybu, a tak si mohli (či museli) dovolit i vydatnější stravu. Z čehož plyne poučení: když se hýbáte, ušetříte si trápení s dietami.

K zeleninovému pudinku je třeba si připravit asi čtvrt litru směsi, která se skládá z třetiny dušené a prolisované zeleniny (výběr podle fantazie kuchaře), třetiny dušených a prolisovaných jater nebo mozečku a třetiny v mléce namočené a prolisované housky.

Postupujeme tak, že utřeme asi 1 dkg másla a jeden žloutek, přidáme výše popsanou směs a zamícháme do ní sníh vyrobený z jednoho bílku. Pokud jsme na venkově, můžeme ještě přidat nadrobno nasekané čerstvé kopřivové listy. Nakonec osolíme a vložíme do formy vymazané máslem. Dusíme v páře asi půl hodiny.

 

Ingredience
zeleninová směs
mozeček nebo játra
mléko
houska
1 dkg másla
1 vejce
sůl
čerstvé kopřivové listy

recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
FOTOSOUTĚŽ "Snímky roku"

Soutěž je určena pro registrované čtenáře portálu i60, kteří mají profil založen na své pravé jméno (fotografie vložené z profilů s neúplným jménem, přezdívkou či nickem budou ze soutěže vyřazeny). Podmínkou soutěže je vložení výhradně autorských fotografií (na šířku) o velikosti 800 - 3000 kB. Každý soutěžící může vložit do soutěže sérii snímků které zachycují čtyři roční období. Zatímco snímky jara, léta a podzimu musí být pořízeny v letošním roce, snímky zimy budou samozřejmě z té uplynulé.

U každé fotografie musí být uveden název, ideálně tedy, co snímek zachycuje. Redakce z fotosoutěže vybere nejkrásnější a technicky nejzdařilejší fotografie do kalendáře na rok 2026, přičemž si vyhrazuje právo doplnit snímky ze soutěže o vybrané fotografie vložené do sekce Foto dne. Body přidělované jednotlivým snímkům jsou pouze orientační, tzn. nebudou rozhodovat o vítězích fotosoutěže.

POZOR, soutěž je časově omezena, fotografie můžete vkládat od tohoto okamžiku na tomto místě nejpozději do 5. listopadu 2025.

Kvíz i60 - 43. týden

Čtete hodně? Opravdu? Tak to asi nebudete mít problém s vědomostníém kvízem, který se tento týden bude věnovat české i zahraniční literatuře.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

19%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

20%

Nikdy, maso nejím

19%