Jak vařily naše prababičky:
Selská chlebová polévka

Jak vařily naše prababičky:
Selská chlebová polévka

2. 1. 2014

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na další z nich.

Kdyby vás ještě ze Silvestra bolela hlava, máme zajímavý tip. Naši předkové potraviny nevyhazovali – a ze všeho nejméně chleba, který považovali za Boží dar. Snaha využít i ten, který ztvrdl, byla velká a rozhodně nemuselo jít o pokrmy nedobré. Naopak, proti mnoha dnešním „umělotinám“ by asi vyhrály. Jedním z příkladů může být i obyčejná selská chlebová polévka, která není jen levná, ale i vydatná a dobrá.

Suché chlebové kůrky nakrájíme na menší kousky a s jemně usekanou zelenou petrželí a cibulí je osmažíme v horkém sádle. Přilijeme půldruhého litru vody, přidáme sůl a papriku a povaříme. Vejce rozšleháme a pomalu za stálého míchání vlijeme do vařící polévky.

Za málo peněz tak získáme pokrm s příjemnou kořeněnou a masovou chutí, který rychle zažene hlad.

 

Ingredience
300 g suchých chlebových kůrek
100 g sádla
3 vejce
150 g cibule
špetka papriky
30 g zelené petržele
20 g soli

recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
FOTOSOUTĚŽ "Snímky roku"

Soutěž je určena pro registrované čtenáře portálu i60, kteří mají profil založen na své pravé jméno (fotografie vložené z profilů s neúplným jménem, přezdívkou či nickem budou ze soutěže vyřazeny). Podmínkou soutěže je vložení výhradně autorských fotografií (na šířku) o velikosti 800 - 3000 kB. Každý soutěžící může vložit do soutěže sérii snímků které zachycují čtyři roční období. Zatímco snímky jara, léta a podzimu musí být pořízeny v letošním roce, snímky zimy budou samozřejmě z té uplynulé.

U každé fotografie musí být uveden název, ideálně tedy, co snímek zachycuje. Redakce z fotosoutěže vybere nejkrásnější a technicky nejzdařilejší fotografie do kalendáře na rok 2026, přičemž si vyhrazuje právo doplnit snímky ze soutěže o vybrané fotografie vložené do sekce Foto dne. Body přidělované jednotlivým snímkům jsou pouze orientační, tzn. nebudou rozhodovat o vítězích fotosoutěže.

POZOR, soutěž je časově omezena, fotografie můžete vkládat od tohoto okamžiku na tomto místě nejpozději do 5. listopadu 2025.

Kvíz i60 - 43. týden

Čtete hodně? Opravdu? Tak to asi nebudete mít problém s vědomostníém kvízem, který se tento týden bude věnovat české i zahraniční literatuře.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

19%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

20%

Nikdy, maso nejím

19%