Babiččina letní dobrota: Květákové placičky
Ilustrační foto (všechny fotografie z archivu Šárky Bayerové)

Babiččina letní dobrota: Květákové placičky

15. 7. 2025

Naše babička ovdověla velmi mladá a zůstala sama se dvěma malými dětmi. Byla třicátá léta minulého století. Krize celosvětová i vlastní ji naučila šetřit. A to tak, že velmi.

Stal se z toho její celoživotní sport, který rozvíjela i v době, kdy už jí odříkání třeba nebylo. Po Praze chodila zásadně pěšky, topila jen když teplota klesla pod mínus deset a vařila velice svérázným způsobem.

Bay

Vlevo naše babička v době, kdy ovdověla a vpravo jak si ji pamatujeme...

Ač byla skvělá kuchařka, občas nás mučila mléčnou polévkou,  či smaženým vemínkem, od kterého na talíři odskakovaly vidličky. Její pojetí kynutého bramboráku se nám zdálo příšerné. A proč "mučila"? U nás se muselo sníst,  co bylo na talíři.  Remcání zakázáno.

V létě ale babička doslova kouzlila z mála. Jedním z jejích nesčetných majstrštyků byly placičky ze syrového, nadrobno nasekaného květáku v ochuzeném palačinkovém těstě. Z karfiolu zlevněného, tedy kazového a vykrájeného. Recept nikdy neexistoval, vše "od oka". Pokusím se tedy aspoň o podrobný návod:

Květákové růžičky nakrájíme/nasekáme nadrobno. Košťál nastrouháme nahrubo, pokud ho budeme chtít použít. Moje verze je bezkošťálová:

Sekáme (verze bez košťálu)

 

Sekáme furt

Sekáme furt...

... a poté připravíme hustší slané palačinkové těsto s trochou muškátového květu a pepře. Podle množství karfiolu...

Připravené těsto s květem

 

Přidaný květák

... který přidáme a...

Smícháno

... a vše smícháme. 

Za použití malé sběračky placičky smažíme v rozpáleném oleji nebo na sádle. První signální ochutnáme a pokud je třeba, směs ještě dosolíme.

Smažíme

Po usmažení klademe na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk.

Hotovo!

Prostě klasika!

Poslední Mohykán

Ještě poslední Mohykán... 

Bay

 ...a hotovo!

 

Z této křupající lahody mého dětství se v průběhu let stal vysokorozpočtový letní oběd. Dnes si placky děláme, když se chceme rozšoupnout. Jasně -  vtipkuju - ale naši babičku by fakt kleplo,  kdyby viděla dnešní ceny květátu!  A to i jedinců ve výprodeji...

 Bay

 (Freepik)

gastronomie Letní soutěžení 2025 recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 29. týden

V uplynulých dnech jsme mohli v médiích sledovat dění na karlovarském filmovém festivalu. Zahrajeme si nyní trochu na bulvár a otestujeme, jak moc znáte české celebrity.