Jak vařily naše prababičky:
smažený celer jako řízečky

Jak vařily naše prababičky:
smažený celer jako řízečky

15. 12. 2014

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na další z nich.

Celer je velmi zdravá kořeninová zelenina s výraznou chutí, kterou lékaři doporučují jako prevenci proti celé řadě obávaných chorob. Pro někoho ale je jeho aroma poněkud nepříjemné, a tak upravit jej chutně nemusí být snadné. Jednu z možností nabízejí smažené celerové řízečky – bez masa a zdravé.

Dva velké kvalitní celery oškrábeme, omyjeme ve studené vodě a částečně uvaříme v osolené vodě. Pak nakrájíme na plátky, důkladně pokapeme citronovou šťávou, posolíme, obalíme v mouce, poté v rozšlehaném vajíčku a strouhance. Necháme přibližně 10 minut odležet, pak celerové řízečky ve vroucím oleji (dříve se používalo sádlo) po obou stranách osmažíme do růžova. Podáváme s osmaženými brambory (případně bramborovými hranolky).

 

Ingredience
2 celery
1/2 citronu
2 dkg mouky
1 vejce
6 dkg strouhanky
6 dkg sádla (oleje)
sůl
1 kg brambor

recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
FOTOSOUTĚŽ "Snímky roku"

Soutěž je určena pro registrované čtenáře portálu i60, kteří mají profil založen na své pravé jméno (fotografie vložené z profilů s neúplným jménem, přezdívkou či nickem budou ze soutěže vyřazeny). Podmínkou soutěže je vložení výhradně autorských fotografií (na šířku) o velikosti 800 - 3000 kB. Každý soutěžící může vložit do soutěže sérii snímků které zachycují čtyři roční období. Zatímco snímky jara, léta a podzimu musí být pořízeny v letošním roce, snímky zimy budou samozřejmě z té uplynulé.

U každé fotografie musí být uveden název, ideálně tedy, co snímek zachycuje. Redakce z fotosoutěže vybere nejkrásnější a technicky nejzdařilejší fotografie do kalendáře na rok 2026, přičemž si vyhrazuje právo doplnit snímky ze soutěže o vybrané fotografie vložené do sekce Foto dne. Body přidělované jednotlivým snímkům jsou pouze orientační, tzn. nebudou rozhodovat o vítězích fotosoutěže.

POZOR, soutěž je časově omezena, fotografie můžete vkládat od tohoto okamžiku na tomto místě nejpozději do 5. listopadu 2025.

Kvíz i60 - 43. týden

Čtete hodně? Opravdu? Tak to asi nebudete mít problém s vědomostníém kvízem, který se tento týden bude věnovat české i zahraniční literatuře.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

19%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

20%

Nikdy, maso nejím

19%