Jak vařily naše prababičky:
řízek po… ano, po italsku

Jak vařily naše prababičky:
řízek po… ano, po italsku

5. 5. 2013

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na další z nich.

Součástí naší monarchie byla i území, která dnes tvoří Itálii, a tak se italský vliv nemohl nepromítnout i do kuchyně. Jedním z jeho projevů je i netradiční italský nebo také benátský řízek se šunkou a dýní. Jak na to?

Ke čtyřem plátkům hovězího na řízky si pořídíme ještě také čtyři plátky šunky a přibližně půl kila oloupané a očištěné dýně. Řízky naklepeme jen lehce, pak osolíme, opepříme špetkou tlučeného pepře, obalíme v mouce a po obou stranách do růžova osmažíme v rozpáleném másle (které můžeme nahradit rostlinným tukem). Současně v rendlíku necháme zpěnit asi 4 dkg másla a přitom do něj přidáme drobně nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou dýni, 4 lžíce horké vody a špetku soli. Tuhle směs potom za stálého míchání asi půl hodiny dusíme, dokud dýně nezměkne. Přitom ještě jemně nastrouháme 10 deka ementálského nebo podobného sýra a polovinu tohoto množství nasypeme do rendlíku s dýní.

Opatříme si podlouhlou mísu s ohnivzdorného porcelánu nebo varného skla, položíme do ní plátky šunky, potřeme je máslem a navrch položíme osmažené řízky. To zalijeme kaší z dýně a navrch posypeme zbytkem strouhaného sýra. Navrch ještě položíme kousky másla (asi 4-5 dkg) a dáme do trouby na 10 minut zapéct, aby povrch lehce zažloutl. Na stůl se podává v míse, v níž se pokrm pekl, aby řízky nevychladly. Přílohou mohou být i těstoviny.

 

Ingredience
4 telecí řízky (cca 0,5 kg)
4 plátky šunky (15 dkg)
0,5 kg dýně
tlučený pepř
sůl
10 dkg sýra
2 dkg mouky
14 dkg másla

recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
FOTOSOUTĚŽ "Snímky roku"

Soutěž je určena pro registrované čtenáře portálu i60, kteří mají profil založen na své pravé jméno (fotografie vložené z profilů s neúplným jménem, přezdívkou či nickem budou ze soutěže vyřazeny). Podmínkou soutěže je vložení výhradně autorských fotografií (na šířku) o velikosti 800 - 3000 kB. Každý soutěžící může vložit do soutěže sérii snímků které zachycují čtyři roční období. Zatímco snímky jara, léta a podzimu musí být pořízeny v letošním roce, snímky zimy budou samozřejmě z té uplynulé.

U každé fotografie musí být uveden název, ideálně tedy, co snímek zachycuje. Redakce z fotosoutěže vybere nejkrásnější a technicky nejzdařilejší fotografie do kalendáře na rok 2026, přičemž si vyhrazuje právo doplnit snímky ze soutěže o vybrané fotografie vložené do sekce Foto dne. Body přidělované jednotlivým snímkům jsou pouze orientační, tzn. nebudou rozhodovat o vítězích fotosoutěže.

POZOR, soutěž je časově omezena, fotografie můžete vkládat od tohoto okamžiku na tomto místě nejpozději do 5. listopadu 2025.

Kvíz i60 - 43. týden

Čtete hodně? Opravdu? Tak to asi nebudete mít problém s vědomostníém kvízem, který se tento týden bude věnovat české i zahraniční literatuře.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

19%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

20%

Nikdy, maso nejím

19%