Čokoláda s křenem?
Nakonec, proč ne?

Čokoláda s křenem?
Nakonec, proč ne?

19. 10. 2014

Čokoláda lidstvu sladí život už po staletí a mohlo by se zdát, že na této nejoblíbenější sladké pochoutce není co měnit nebo vylepšovat. I čokoláda ale podléhá módním trendům. Jaké jsou ty letošní, se pokusil shrnout zpravodajský server Yahoo News. 

Čokoláda s pomerančovou příchutí je stálicí světa sladkostí. Ale v poslední době se s čokoládou pojí i další citrus – citrón. Během posledního roku se počet čokolád s citrónovou příchutí na světě zdvojnásobil. 

Dalším trendem čokolády je její mísení s příchutí dalších oblíbených sladkých dezertů. Vznikají tak čokolády a la crème brûlée, tiramisu, mléčný koktejl či zmrzlina. 

V Asii je chuť na sladké tradičně mnohem slabší než v západním světě. Do čokolády se tu proto máčí zelenina, aby trochu zředila její sladkost. V roce 2013 se na trhu objevila čokoláda s příchutí křene wasabi. Letos to jsou zelené sojové boby a sladké brambory, kterým se dostalo čokoládového obalu. 

Do čokolády se už dlouhé roky přidávají jahody, maliny i třešně. V Polsku se ale zákazníci nově dočkali čokolády s broskvovou náplní, což je neprávem opomíjená ovocná kombinace. 

Ibišek jsme zvyklí běžně pít v čaji, ale i on si nachází cestu do čokolády. Podle odborníků v tomto oboru jsou květiny v čokoládě zatím popelkou, ale právě tímto směrem by se v budoucnu mohly nové trendy ubírat. 

Stálicí, co se týče příchutí, jsou v čokoládě ořechy. Na prvním místě jsou lískové ořechy následované mandlemi a burskými oříšky. Ale zákazníci se mohou těšit i na novinky v podobě pistácií či směsí ořechů a semínek. 

Stejně jako u kávy a vína i u čokolády už lidé začínají rozlišovat zemi původu kakaových bobů. Milovníci čokolády si všimli, že kakao z různých zemí – Venezuely, Pobřeží slonoviny, či relativního nováčka Vietnamu – má rozdílné chuťové profily, a sahají po tom, který jim nejvíce chutná. 

čokoláda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
FOTOSOUTĚŽ "Snímky roku"

Soutěž je určena pro registrované čtenáře portálu i60, kteří mají profil založen na své pravé jméno (fotografie vložené z profilů s neúplným jménem, přezdívkou či nickem budou ze soutěže vyřazeny). Podmínkou soutěže je vložení výhradně autorských fotografií (na šířku) o velikosti 800 - 3000 kB. Každý soutěžící může vložit do soutěže sérii snímků které zachycují čtyři roční období. Zatímco snímky jara, léta a podzimu musí být pořízeny v letošním roce, snímky zimy budou samozřejmě z té uplynulé.

U každé fotografie musí být uveden název, ideálně tedy, co snímek zachycuje. Redakce z fotosoutěže vybere nejkrásnější a technicky nejzdařilejší fotografie do kalendáře na rok 2026, přičemž si vyhrazuje právo doplnit snímky ze soutěže o vybrané fotografie vložené do sekce Foto dne. Body přidělované jednotlivým snímkům jsou pouze orientační, tzn. nebudou rozhodovat o vítězích fotosoutěže.

POZOR, soutěž je časově omezena, fotografie můžete vkládat od tohoto okamžiku na tomto místě nejpozději do 5. listopadu 2025.

Kvíz i60 - 43. týden

Čtete hodně? Opravdu? Tak to asi nebudete mít problém s vědomostníém kvízem, který se tento týden bude věnovat české i zahraniční literatuře.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

19%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

20%

Nikdy, maso nejím

19%