Galerie Dox: výstava
duševně nemocných
9. 5. 2015
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
VANDA Blaškovič
10.5.2015 21:14
Děkuji, děkuji upřímně všem. Docela mi rudnou uši..:)) ale není to nepříjemné. Byla bych ráda, kdyby se dokázali vyjádřit i ti, co se normálně nevyjadřují, jen čtou, nebo ti, co se nevyjadřují k mým článkům...třeba by dokázali překonat sami sebe..:) tak to zkuste! To je přeci výzva, jak překonat sám sebe...:)
i
Jitka Chodorová
10.5.2015 17:37
Pěkně napsané,jako vše od tebe,kousek nicoty má v sobě každý z nás,a nějak se s ní musí poprat,ale když defekt vyroste až do umělecké sféry,je to takový malý zázrak,pro ostatní nepochopitelný,Díky Vando za přiblížení jiného světa.
Alena Várošová
10.5.2015 15:00
Vando,moc krásně jste to napsala s citem a láskou Vámi danou.Jste člověk,který rozumí novodobému umění.Nemusejí to být lidé mentálně postižení,kteří dokáží svou prací vytvořit sochu,obraz ,či jiný objekt zájmu lidí,kteří se na něj se zaujetím přijdou podívat,at jse o vesnisář,či výstavu .Vy všichni co jste tu psali komentářei jste skvělí a vím,že tato pozvánka do galerie jenž nám přiblížila paní Vanda,at již písemnou formou a fotografiemi ji patří jednou veliké děkuji.
Vando jste vyjímešná,skvělá žena.
Lubomír Müller
10.5.2015 11:26
Skvostná pozvánka a skvostná malá reportáž, Vando! Citlivého člověka to nemůže minout hloubkou podání a nadhozenými otázkami, které si chctě nechtě musí zodpovědět. Už tady v komentářích bylo řečeno, kde je ta hranice, ta lomící čára mezi tzv. normálním a nenormálním, tedy "duševně postiženým" uměleckým výtvorem a "normálním výtvorem". Klinicky je to jasné, ale umělecky to nikdy jasné nebude. Každý umělecký projev je svým způsobem psychická porucha jedince a záleží jen na společenském klimatu, jak je to posuzováno. Vincen van Gogh byl taky duševně nemocný, koupili si od něj za jeho života jen jeden obraz z tisíce namalovaných a nakonec ho ještě zastřelili. Tehdy jeho umění nebylo pro společnost umění. A dnes? Prodává se za miliony. A co Edvatd Munch, a další? Všechny výtvory prezentované na této výstavě jsou v jádru uměním, ale otázka je, co znamenají pro nás osobně a jak se jimi máme obohacovat. Skláním se před všemi, kdo takto tvoří a nesou si svůj osud bez kompromisů, kterých se mi, tzv. normální, většinou dopouštíme z jakési umravněné tolerance. Vando, napsala jsi to a vyfotila náramně! Díky. ♥
Hana Rypáčková
10.5.2015 09:46
Chválím Vando.Františka Vaněčka ze Slaného znám .U nás v Mačkově u Blatné žijí mentálně postižení taky ve svém světě,výtvarničí, pěstují zeleninu, chovají dobytek,hlavně koně.K dětem jsou velmi pozorní.
Soňa Prachfeldová
10.5.2015 08:38
Svět je tak složitý a lidé, kteří jsou odlišní a žijí ve vlastním světě potřebují, abychom je více chápali a neubližovali jim. Oni jsou vnitřně bohatí, možná víc, než tušíme. S velkým zaujetím jsem četla a prohlížela. Díky Vando .
Vladka Steinová
10.5.2015 07:37
Vando,velmi pozorně čtu Váš článek a prohlížím fotografie,obdivuji Vás, že jste tento článek dokázala napsat s takovým citem a s rozhledem Vám vlastním.Inteligentně a bez přetvářky.Uspořádání takové výstavy je velmi záslužné a Vám patří poděkování za prezentaci,díky níž se s problematikou dříve opovrhovaných lídí seznámí čtenáři zde, na I60.
Marie Foltýnová
9.5.2015 21:25
Můj tatínek pracoval jako mistr v ústavu pro mentálně postižené jako mistr .Byla to pracovní terapie,kde se učili plést košíky,převážně chlapecké oddělení.V ústavu se pořádaly i výstavky prací .Byly tam krásné ruční práce i děvčat,která krásně vyšívala a háčkovala kabelky.Někdo zase krásně maloval.Měli se všichni čím pochlubit.Chtělo se mi smát,když tatínek vyprávěl jak chlapci reagovali na jeho slova.Hoši,až umřu,tak všichni dostanete guláš a pivo.Ti se ho potom pořád ptali.Pane mistr,kdy umřete.Když nadešel tatínkův čas a odešel nám,tak jsme pozvali jeho svěřence s vychovatelem na jeho pohřeb,abychom splnili jeho slib.Ale bez piva.To měli zakázané.Několikrát,ještě za tatínkova života nás navštívili i jejich rodiče u nás doma.Byli z toho smutní.Ti pacienti měli svůj svět,ale těch rodičů mi bylo a je nesmírně líto.
Alena Tollarová
9.5.2015 20:16
Je dobře vědět, že mezi námi žijí i duševně nemocní lidé, kteří dokážou vytvořit takováto díla. Přemítám nad tím, jak spolu souvisí duševní nemoc s tvorbou těch děl a v tomto kontextu se mi honí v hlavě otázka, co a kdo je vlastně normální ...
Zuzana Pivcová
9.5.2015 19:50
Jednu takovou výstavu Art Brut jsem zažila asi před 4 roky v rakouském Kulturním fóru v Praze. Jednalo se o obrazy mentálně postiženého muže (jméno si ale nepamatuji), žijícího v nějakém sociálním domově. Musím říct, že spontánnost a otevřenost, s jakou ten muž maloval včetně sebe v zrcadle, mě ohromila. Jak upřímně se viděl a vnímal, bez falešného studu, to bylo dojemné. A vyvrcholením akce bylo, že na vernisáž pozvali i skupinu lidí s lehčím mentálním postižením, žijící u nás v nějakém domově, kteří nám dávali kytičky a s radostí nás objímali (Evička takový pocit zná). Jedna z nejúspěšnějších akcí Kulturního fóra a obrovská návštěvnost.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 22. týden
Minulý týden proběhl filmový festival ve francouzském Cannes. Nejen tento festival, ale vůbec světový film, to bude téma kvízu tohoto týdne.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Jak jste na tom s cizími jazyky? Domluvíte se v zahraničí?
Ano, bez problémů se domluvím, jsem poměrně dobře jazykově vybaven(a)
Mám průměrné jazykové znalosti, ale domluvím se
Nevím, neměl(a) jsem možnost si to ověřit
Spíše ne, domluvím se jen "rukama nohama"
Ne, cizí jazyky neumím, ale snažím se učit
Ne, nedomluvím se a učit se ani nechci