
Zelí srdce rozveselí aneb
Proč bych si nekoupil Hyundai
25. 10. 2015
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Slavíková
25.10.2015 19:41
Zelí jsem dělala v paneláku - krouhala jsem ho na robotu, synek (má ručičky jak lopatičky :-) ) ho promnul se solí, kmínem a krouhanou cibulí, pak jsme ho nacpali do kbelíků, zatížili talířem a přiklopili víkem. Pak jsem chodila z práce a ode dveří poslouchala, jak šumí. Asi po týdnu (a ochutnání) jsme kbelíky stěhovali na balkon a když začalo mrznout, zelí jsem nacpala do sklenic a zavařila. Dnes už to nedělám, děti si vozí zelí od mého exmanžela. Obliba kysaného zelí mi zůstala, zelňačka, vepřo-knedlo-zelo, prejt a brambory smíchané na talíři se syrovým kysaným zelím nebo krajíc čerstvého chleba se škvarkovým sádlem a k tomu miska zelí - dobrota nebeská :-))
Elena Valeriánová
25.10.2015 19:38
Před víkendem jsem chtěla v obchodě koupit kysané zelí, nošovické, otické - a v obchodě měli jen dovozové. Z Polska! A ve stejném pytlíku také kvašáky. Z Polska! Jezdíme nakupovat do Polska, třeba do polského lídlu to mám 2,5 km a do našeho českého 15 km. Jejich zelí se v obchodě vyhýbám obloukem, mají ho v sudech, každý si nabere do pytlíku, ale ten smrádek, co se line prodejnou, ten je neskutečný. Ty pytlíky se zelím a kvašáky nesmrděly, to ne, ale byly nevábné. Naštěstí další den jsem v regálu uviděla několik sáčků zelí z Nošovic. Hned jsem dva uzmula. Zelí si sami nenakládáme, ale právě kupujeme to nošovické a nebo otické. Tak doufám, že z trhu nezmizí. A Hyundai si nikdy nekoupím, mám raději zelí z Nošovic. Taky jsem myslela, že vidím kapustičky. Článek je čitvý, hezky napsané vzpomínky i ta nehezká skutečnost.
Alena Tollarová
25.10.2015 18:30
Hezké počteníčko, Jene. Vařila jsem dneska bramborové knedlíky plněné uzeným a - kysané zelí. Také mě několik let nakládání zelí bavilo, ale nechala jsem toho a kupuji to od Samiru, však roste jen o dvě vesnice vedle té naší. Netvrdím, že je nejlepší, ale je skoro naše domácí. A v první chvíli jsem si myslela, že na fotce je růžičková kapusta :)))
Hana Šorejsová
25.10.2015 18:12
Moc prima článek, zavzpomínala jsem si i na naše nakládání, bývalo to v rodinách takovým hezkým zvykem. Též mám moc ráda zelíčko, jako salát i jako přílohu ke kachničce , králíkovi či vepřu. Díky moc a už si jdu udělat salátek !
Květoslava HOUDKOVÁ
25.10.2015 14:34
Nejsem sice z oboru, ale našla jsem dobré lidi v partě s názvem "Stará garda" = kuchaři/cukráři-senioři. Zítra a v úterý jedu s nimi na výlety, tak se dohodnu s předsedou = "šéfkuchařem", aby mi mailem poslal několik receptů na zelí . Ať už je budete/nebudete znát, budou ze "staré školy" - pak je nějak pošlu do "í"čka.
Jana Šenbergerová
25.10.2015 13:24
Jakpak by asi chutnaly kvašené kapustičky?
Letos prý bude o naše zelí nouze, slabá úroda po suchém létě. U nás z obchodů zmizelo nošovické, otické i kateřinské a objevilo se nějaké dovezené se značkou MACHLAND.
Kdysi jsme doma také sami krouhali a nakládali zelí. Naši ho ještě vylepšovali malými červenými nebo žlutými jablíčky, která dala zelí lahodnou chuť a sama chutnala skvěle.
S manželem jsme dokonce nakládali zelí i v paneláku, ale od té doby, co nebývají pořádné zimy, nevydrží, začne se kazit. V keramickém soudku skladujeme ořechy.
Alena Várošová
25.10.2015 13:14
Jo,jo zelí to je každoroční moje práce. Mít nachystaný,čistý,kameninový hrnec,zajedeme do Zahradnctví,kde si zelí zvážíme,očistíme a pak nám jej nakrouhají.Zaplatíme a vezeme si dva pytlíky asi 25 kg domů.Pak už si nasadím několikatery igelitové sáčky,ovážu gumkou a tlapu,jak medvěd v čistém škopku z plastu,přisolím dát necelé 3/4 kg soli,okmínuji,ale zase ne moc.Zelí by bylo tmavě zbarvené.Mám nachystanou nakrájenou cibuli a to hodně plnou větší mísu,kterou prohodím do hrnce,když jej tam pěchuji.Ovšem nesmí chybět křen.Ten je velmi důležitý
Zelí s křenem,je ostré jako řemen.
Zelíčku nám už dole buble v kotelně,potom hrnec přestěhujeme do sklepa.kde je chladno.Nesmíme zapomenout dolévat žlábek,jinak by zplesnivilo.
Dobrou chuť, všem,kteří si zelí sami šlapou i těm ostatním.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 21. týden
Všímáte si kolem sebe na loukách a pastvinách těch krásných květů? Tak si pojďme tento týden v našem kvízu vyzkoušet, které luční kvítí znáte...
AKTUÁLNÍ ANKETA
Jak jste na tom s cizími jazyky? Domluvíte se v zahraničí?
Ano, bez problémů se domluvím, jsem poměrně dobře jazykově vybaven(a)
Mám průměrné jazykové znalosti, ale domluvím se
Nevím, neměl(a) jsem možnost si to ověřit
Spíše ne, domluvím se jen "rukama nohama"
Ne, cizí jazyky neumím, ale snažím se učit
Ne, nedomluvím se a učit se ani nechci