Ilustrační foto: pixabay.com
Židé a šabat
20. 5. 2016
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jiřina Pacovská
12.12.2019 23:46
Děkuji za další poutavé čtení, nyní o průběhu šabatu. A také za doplňující informace na dotazy.
Jarmila Komberec Jakubcová
28.5.2016 20:39
Ještě k Toře - z té se čte pouze v synagoze. Doma jsme měli židovské knihy od rabínů.
Jarmila Komberec Jakubcová
28.5.2016 20:38
Odpovídám až po návrtu z Tater. Ne v naší rodině se zvyky nedodržují. Můj první manžel byl katolík ale nakonec jsme oba víru neřešili. Rodičemi zemřei když mi bylo 21 let - oba byli starší a já se narodila až po jejich návratu z koncentračního tábora Osvětim. Jsem sekulární židovka - tzn. původem. Ne všichni Židé jsou ortodoxní. Už ani šabat nedodržuji.Jen velké svátky a pravidelně jezdím každoročně do Jeruzaléma.Pokud chcete ještě jiné informace - ptejte se, ráda odpovím.
Elena Valeriánová
21.5.2016 23:50
Jarmilko, za celý svůj život jsem v mém okolí neznala žádného člověka, jenž by byl žid. Samozřejmě, že něco o židovské víře vím, ale k mé lítosti ne dost. Kdysi před lety jsem přečetla i několik knih s židovskou tématikou. Bohužel si nevzpomenu na jména spisovatelů nebo názvy knih. Váš článek je napsaný s přehledem a srozumitelně. Jen by mě zajímalo zda i dnes se ve Vaší rodině šabat dodržuje. A jak je to u ostatních? Odchází muži po večeři do synagogy? Jarmilko, děkuji Vám a rozhodně se budu těšit na další rozšíření znalostí prostřednictvím Vašich článkū.
Karel Kafka
21.5.2016 00:10
Zajímavé,ale každé náboženství i podle mého bere člověku svobodu myšlení a rozhodování.
K.
Katarina Schultzova
20.5.2016 22:32
Veľmi zaujímavý článok. O židovskom náboženstve som už veľa čítala a udivuje ma, že aká nevraživosť je medzi Židmi a Arabmi a pritom majú obidva národy spoločné náboženské zvyky. Napríklad obriezka, nejete bravčové mäso a modlenie po západe slnka.
Michaela Přibová
20.5.2016 19:28
Paní Jarmilko, děkuji za zajímavý článek. Píšete, že se s večeří čeká na první hvězdu. A stejně tak ranní motlitba
v sobotu v synagoze začíná s prvním paprskem slunce, že? Můžu se ještě zeptat: Četli jste si z tory doma? Nezlobte se, že se ptám, je to pro mne moc zajímavé. Děkuji.
Zuzana Pivcová
20.5.2016 17:53
O šabatu jsem toho věděla dosud málo. Ale vím, že když je v Praze Muzejní noc, tak Stará synagoga narozdíl od ostatních muzeí umožní návštěvníkům prohlídku až od 22 hod. :-)
Alena Várošová
20.5.2016 12:30
Jarmilko,děkuji Vám za přiblížení šabatu,už jste se někde v nějakém článku zmiňovala,ale toto je dokonalo popsáno.Ráda jsem si článek přečetla.5*
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 22. týden
Minulý týden proběhl filmový festival ve francouzském Cannes. Nejen tento festival, ale vůbec světový film, to bude téma kvízu tohoto týdne.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Jak jste na tom s cizími jazyky? Domluvíte se v zahraničí?
Ano, bez problémů se domluvím, jsem poměrně dobře jazykově vybaven(a)
Mám průměrné jazykové znalosti, ale domluvím se
Nevím, neměl(a) jsem možnost si to ověřit
Spíše ne, domluvím se jen "rukama nohama"
Ne, cizí jazyky neumím, ale snažím se učit
Ne, nedomluvím se a učit se ani nechci