FOTO: Lipany (www.cestyapamatky.cz)
Kde domov můj: Lipany
24. 5. 2016
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Vladka Steinová
25.5.2016 15:22
Paní Zdenko, dobré připomenutí vesničky Lipany i bitvy. Touto bitvou sice končí husitská revoluce, ale nekončí husitská epocha. Ta pokračuje dále až do r. 1485, ještě přes vládu Jiříka z Poděbrad.Husitství bylo, žel, rovněž tragické období náboženského fanatismu, chaosu, rozvratu země, plenění a ničení. Nejen slavná doba. Význam této epochy v našich dějinách je stále zkoumán a posuzován.
Naděžda Špásová
25.5.2016 09:37
Lipany sice osobně neznám, ale Jiráska jsem přečetla celého. Panorama Bitvy u Lipan od Luďka Marolda jsem také kdysi viděla. Domov nemusí být velký, hlavní je, že ho milujeme a to je důležité. *****
Lenka Hudečková
25.5.2016 05:43
Zdenko, děkuji za osvěžení dějepisu. Hezky napsané a tatínek byl tedy vlastně kouřimský patriot. A tím zůstane navždy. Moc pěkné. *****
Zdenka Jírová
24.5.2016 23:20
Tu fotku s mým tatínkem jsem dokonce našla na internetu, ale nemohla jsem se nějak spojit s autorem, neodpověděl mi. Škoda. Tatínek je už 38 let po smrti a ta fotka byla focená dávno před mým narozením.
Elena Valeriánová
24.5.2016 22:53
Mně se nejvíce líbil závěr Vašeho článku a to, že Váš tatínek přivezl do Kouřimi ten pamětní kámen. Musí to být hezké jít kolem a vzpomenout si.
Lidmila Nejedlá
24.5.2016 22:10
Husitská doba mě v dějepisu fascinovala. přečetla jsem Jiráskovy romány a mám ráda i filmy z této doby. Je to od Vás hezká vzpomínka.
Zuzana Pivcová
24.5.2016 19:20
Je hezké, že jsem si díky Vám mohla připomenout tento kousek historie, kterou jsem se kvůli porážce husitů učila ve škole nerada. :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 22. týden
Minulý týden proběhl filmový festival ve francouzském Cannes. Nejen tento festival, ale vůbec světový film, to bude téma kvízu tohoto týdne.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Jak jste na tom s cizími jazyky? Domluvíte se v zahraničí?
Ano, bez problémů se domluvím, jsem poměrně dobře jazykově vybaven(a)
Mám průměrné jazykové znalosti, ale domluvím se
Nevím, neměl(a) jsem možnost si to ověřit
Spíše ne, domluvím se jen "rukama nohama"
Ne, cizí jazyky neumím, ale snažím se učit
Ne, nedomluvím se a učit se ani nechci