Vyprávění o legendě - cirkus Kludský
18. 6. 2016
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Libor Farský
18.6.2016 22:32
Jarmilko, již se těším na pokračování. Seriál Cirkus Humberto v TV patřil k mým nejoblíbenějším vůbec, škoda, že již dlouho nebyl zopakován. *****
Zuzana Pivcová
18.6.2016 20:57
Já jsem si bohužel v mládí znelíbila cirkusy díky tomu, že tam byla cvičená zvířata a mně se zdálo, že ta drezura, hlavně u šelem, je jejich týráním. Tak jsem tam přestala chodit, cirkus jsem viděla až v Soči. Na druhou stranu se mi ale hrozně líbili artisté a provazochodci. Věřím, že cirkusový svět, svět světel manéží a naproti tomu kočovného putování bez skutečného domova má v sobě velkou sílu a jednotlivé rody nesmírně sbližuje. Už od nejútlejšího věku jsou děti zvyklé povinnostem a práci. A nějaký egoismus vůbec nepřipadá v úvahu. Tady si musí všichni pomáhat. Vyprávění se mi moc líbilo, díky.
Jarmila Komberec Jakubcová
18.6.2016 20:10
Děkuji všem za komentáře a nejvíc děkuji paní J.Slavíkové.Tímto vyprávěním moje putování nekončí, příště budu mít rozhovor s panem Jiřím Kludským a je tam zajímavá rodová podoba mezi jím a panem K.Kludským.
Dagmar Bartušková
18.6.2016 20:02
Jarmilo, moc hezky jsi to napsala. Cirkusy jsem milovala a miluji. Vůni šminek, pilin a pach zvířat cítím po dočtení článku až domů. Těším se na další putování Kludských.
Jana Slavíková
18.6.2016 18:43
Současný stav Kludského vily je lepší než za minulého režimu. Viz stránky města Jirkova: Vila ve Vinařické ulici, prošla rozlehlou rekonstrukcí. Město získalo na opravu třicetimilionovou dotaci. Nyní se v areálu nachází knihovna, přednáškové salónky, expozice k osobě Karla Kludského a oddychové místo pro děti i dospělé.
Nad vstupní bránou je zděný oblouk, kterému vévodí dvě sochy šelem, lva a lvice. Není tomu náhodou. V roce 1920 vilu včetně okolních budov a pozemků od Melitty Kühnové koupil majitel světoznámého cirkusu Karel Kludský. Ten pozemek užíval především jako zimoviště zvířat. Po smrti Karla Kludského 8. srpna 1927 převzali cirkus jeho synové Karel a Rudolf. Proslulý cirkus bohužel ničily důsledky hospodářské krize i záhadná úmrtí zvířat. V únoru roku 1934 Kludští cirkus rozpustili. Vila byla státem v roce 1950 vyvlastněna a usadilo se v ní velitelství 1. praporu 3. pohraniční brigády. V roce 1968 se do vily přestěhovala zvláštní škola, která zde sídlila až do roku 1985. Ve vile se v poslední dekádě 20. století vystřídaly různé místní organizace např.: Junáci, Cesta naděje či křesťanské společenství Archa 77. V roce 2005 projevila o budovu zájem knihovna, která v tu dobu sídlila v nevyhovujících podmínkách v areálu Horník. Avšak vypracování projektové dokumentace bylo zahájeno až v roce 2007. Během tří let se největších změn dočkal park, v kterém nově vznikly altány ve tvaru manéže a dětská hřiště s cirkusovými prvky. Opravena byla i někdejší vrátnice, která nyní slouží jako sociální zařízení ve prospěch veřejnosti. Místní knihovnu zdobí busta Karla Kludského, plakáty z jeho doby či fotografie cirkusové rodiny.
Elena Valeriánová
18.6.2016 17:09
Jarmilko, moc se mi Tvoje "reportáž" líbí. Přečetla jsem článek jedním dechem. Věřím, že těch úryvků z knihy tam není moc. Já osobně cirkusy ráda nemám a nikdy jsem neměla. Ale vyprávění o nich ano. Těším se na další pokračování.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 21. týden
Všímáte si kolem sebe na loukách a pastvinách těch krásných květů? Tak si pojďme tento týden v našem kvízu vyzkoušet, které luční kvítí znáte...
AKTUÁLNÍ ANKETA
Jak jste na tom s cizími jazyky? Domluvíte se v zahraničí?
Ano, bez problémů se domluvím, jsem poměrně dobře jazykově vybaven(a)
Mám průměrné jazykové znalosti, ale domluvím se
Nevím, neměl(a) jsem možnost si to ověřit
Spíše ne, domluvím se jen "rukama nohama"
Ne, cizí jazyky neumím, ale snažím se učit
Ne, nedomluvím se a učit se ani nechci