Hřiby a klouzky znáte. Ale co slizáky, hnojníky či anýzky? I to mohou být dobré houby!
Rostou? Nikdo se neptá „co?“ – v Česku je všem jasné, že jde o houby. V létě je to otázka, kterou slýcháme či pokládáme několikrát týdně. Jenže když jeden člověk řekne „rostou!“, neznamená to ještě, že druhý z lesa přinese košík hub. Hodně z nás totiž sbírá výhradně houby hřibovité, které mají zespodu rourky, a pečlivě se vyhýbá všem lupenitým houbám, kterým trochu opovržlivě říká „houby s chladičem“.
Asi tušíte, že těch druhých je podstatně víc. Kdo je zná a sbírá, zvyšuje si pravděpodobnost, že půjde z lesa radostně s plným košíkem a večer si pochutná na smaženici. Jenomže: v každém textu o houbách se uvádí, že nemáme riskovat otravu a do košíku máme dávat jen to, co bezpečně známe…. Jak z takového začarovaného kruhu ven? Začít můžete třeba atlasem 150 druhů hub, který od pondělí přinese MF DNES – každý den bude část atlasu součástí některého z magazínů.
Atlas hub v MF DNES v týdnu od 20. června
Pondělí – magazín Ona: Houby hřibovité
 Úterý – magazín Auto: Jedovaté muchomůrky a jim podobné houby
 Středa – magazín Doma: Lupenité houby – spíše letní
 Čtvrtek – Magazín DNES: Lupenité houby - spíše podzimní
 Pátek – magazín Rodina: Malé houby a houby v trsech
 Sobota – magazín Víkend: Podivné a léčivé houby
A jak s atlasem (jakýmkoli) pracovat?
- Vezměte atlas s sebou do lesa. A také košík navíc – ať nemícháte houby "k jídlu" s houbami "na zkoumání".
 - Prozkoumejte svůj nález a podle popisu a obrázků se jej pokuste určit. Svůj tip si zapamatujte nebo zapište i s popisem místa, kde jste houbu našli. Vzorek houby (celé, neoloupané, neořezané plodnice) dejte do košíku.
 - Po návratu z lesa navštivte zkušeného houbaře nebo mykologickou poradnu a zkonzultujte s nimi své nálezy.
 - Pokud se vaše určení potvrdí, jste na nejlepší cestě naučit se novou houbu. Raději však postup opakujte ještě jednou, abyste v určení získali jistotu.  
Takže: ať letos rostou!
 
		 
                         
                         
                         
                         
							 
							 
							 
							 
							 
							 
					 
					 
					 
					 
					 
             
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								