Marie Ženatová
6.8.2021 10:50
Když byly moje tři děti malé tak jsem jim i dětem sousedů dělávala každý rok Mikuláše. Jednou když jsem už převlečená přišla do místnosti, tak mi starší syn řekl: "Maminko, dnes jsi měla být doma, letos k nám nepřišel Mikuláš, ale paní Mikulášová..." - od té doby jsem jim už Mikuláše nedělala... Dnes už mám rozpačité otázky malých dětí i mnoha vnoučátek za sebou a situace se u mne otočila - víc se ptám já. A všímám si, že zase naopak některá moje vnoučátka při mé "pro ně divné otázce" občas svoje oči s podivem obrací úplně v sloup...*
Zdenka Soukupová
5.8.2021 13:54
Taky jsem podobnou situaci řešila. Synovi byly tři roky, když jsem čekala dceru. V devátém měsíci jsem samozřejmě byla méně pohyblivá a moc jsem s ním nechtěla dělat blbiny na koberci. Když se ptal proč, řekla jsem mu o miminku v bříšku. Samozřejmě se ptal, jak se dostane ven. Tak jsem mu řekla, že miminko v bříšku roste, když už se tam nevejde, tak zaťuká, já pak půjdu k panu doktorovi a ten pomůže miminku ven. Trochu jsem se u toho zapotila, ale syn byl spokojený a já měla dobrý pocit, že jsem nepoužila čápa nebo vránu. Ale dobrý pocit dlouho netrval. Druhý den se syn zeptal: A mami, jak se dostane to miminko tam? Už si nepamatuju, co jsem mu řekla, jen mám v sobě pocit, že jsem tehdy selhala a neuměla nic přijatelného vymyslet.
Daniela Řeřichová
5.8.2021 08:53
Na takové roztomilé dotazy se vzpomíná dlouho. Teď mě občas přivádějí do rozpaků otázky dospívajících vnoučat směřujících k filozofii, politice, etice, právu etc.
Zdenka Jírová
4.7.2016 01:25
Toto období mám už za sebou, vnukovi je 9 let a tyto otázky má už neklade, protože mu je máma přiměřeně věku vysvětlila. pokud na to přijde řeč, mluví velmi zasvěceně jako o něčem, co přece ví každý. V duchu se musím smát, ale jinak se tvářím- no to je přece jasný, že. Naopak mám problémy s technickými dotazy, protože on je od malička asi technický typ, protože neustále staví nějaké stroje, auta, letadla ap, a občas chce poradit. To pak mám co dělat.Přes to ale do 7 let věřil na Ježíška a to nás strašně bavilo. Teď už je velký kluk.
Libor Farský
3.7.2016 11:49
Děkuji za velmi zajímavý a podnětný článek, některé z těch knih se pokusím vyhledat.
Jana Šenbergerová
2.7.2016 22:19
Přijde mi velmi humorné, že s něčím tak přirozeným máme my, dospělí, problém. Já si jako dítě pěkně tajně "studovala" lékařskou knihu, kterou přede mnou pečlivě, leč marně schovávali. Na nic jsem se neptala a rodiče byli zřejmě rádi. :-)
Hana Rypáčková
2.7.2016 19:11
Já jako dítě jsem viděla zvířata při akci u babičky na vsi. Zrození nebyla záhada. Potom nám maminka všechno vysvětlila..Děti neměly problém s chápáním, že se děti rodí milujícím se rodičům,koupali jsme se na Baltu bez textilu. Pozorovaly kopání v bříšku a vše jsme jim vysvětlily. Pro vnoučata mám a knížku Petr .Ida a miminko- je švédský komiks v roce 1992 vydané Albatrosem a pro všechna to bylo velmi zajímavé čtení od šesti let. Je tam vše vysvětleno. To vřele doporučuji !!!
Naděžda Špásová
2.7.2016 18:14
Já si už nepamatuju, jestli jsem kladla zvědavé otázky. Myslím, že bych na ně stejně nedostala odpověď. Od našich dětí a teď 8 leté vnučky jsme zvídavé dotazy slyšely a na rozdíl od nás oni odpovědi určitě dostaly. Jistě tam byla i taková otázka, na kterou jsem nevěděla, jak odpovědět, ale to si už opravdu nevím.
Soňa Prachfeldová
2.7.2016 17:16
Domnívám se, že ano, naštěstí to zvídavé údobí jsme prošli bez úhony. U nás se rodily kočičky, klubala kuřátka, také viděly připouštění pejsků a od mala věděly, že v bříšku maminky je miminko, protože se měli tatínek s maminkou rádi.
Libuše Křapová
2.7.2016 16:57
První manžel byl rozvedený s jedním dítětem. Když jsem byla těhotná já, bylo jeho synovi šest. Vysvětlila jsem mu, že mám v bříšku miminko a on se zamyslel, pak na mne vážně pohlédl a zeptal se. "Teto, a jak si tam čistí zuby?"