FOTO: autorka
Počítání bez počítače
10. 12. 2016
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Hana Rypáčková
15.12.2016 10:54
Něco jsem našla: http://www.fi.muni.cz/usr/jkucera/pv109/xdavidov.html
Jednou jsme byli nakupovat ze zvědavosti v Milovicích a tam tím rusky sčítaly...
Hana Rypáčková
14.12.2016 09:49
Jasně, seplo mi to . Na slavné SVVŠ jsem ve zbrojovce soustružila a tímto se měřilo, kolik ještě odrýpnout. Ale těch zmetků....
Jiří Libánský
14.12.2016 08:10
Tak mne jestě napadlo, že systém odečítání výsledku porovnáním dvou nestejných stupnic se používá i na posuvném měřítku, zvaném šupléra a nebo na mikrometru.
Marcela Broumová
14.12.2016 07:04
Nádherná vzpomínka. Tatínek byl architekt, pauzák a logaritmické pravítko měl stále po ruce, zacházel s ním jak kouzelník. Tři dotýkané mám schované.
Hana Rypáčková
12.12.2016 17:13
Byl to vynález! Taky bych ho byla možná vyhodila, měla jsem vyhazovací záchvat, ale čtyřletý vnouček je právě nejvíce oslněn starými věcmi, zrovna tak mikroskopem, který jsme ve škole vyhazovali v sedmdesátých letech
a třeba i natahovacím budíkem, to už se taky v rodinách nevidí...Mám to prostě těžké.
Jiří Libánský
12.12.2016 14:15
Je to shodou okolností asi měsíc, co jsem logáro vyhazoval. Než jsem ho vyhodil, chvíli jsem ho držel v ruce a zavzpomínal. Kdysi jsem ho považoval za vynález ve své mechanické jednoduchosti geniální.
Naděžda Špásová
11.12.2016 18:45
Hanko, teď se na to koukám, ten tablet je ale ... Správně má být s pravítkem. S právníkem radši zápasit nechci. Hlavně, že si to po sobě čtu.
Anna Čípová
11.12.2016 07:16
Paní Hanko, děkuji za poučení. A plastové logáro mám v šuplíku, dřevěné jsem nikdy neviděla.
Zdenka Jírová
11.12.2016 01:14
To byl zajímavý objev na dně šuplíku. S logaritmickým pravítkem jsem ještě pracovala v 60. letech v laboratoři při výpočtech, později s log. tabulkami. Kalkulačku jsme dostali až po 70. roce - byly bulharské a hodně nekvalitní, moc jsme na ně nemohli spoléhat.Moc se mi líbilo Vaše " bádání" o vzniku pravítka, vůbec jsem to nevěděla a je to zajímavé. Děkuji za poučení.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 22. týden
Minulý týden proběhl filmový festival ve francouzském Cannes. Nejen tento festival, ale vůbec světový film, to bude téma kvízu tohoto týdne.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Jak jste na tom s cizími jazyky? Domluvíte se v zahraničí?
Ano, bez problémů se domluvím, jsem poměrně dobře jazykově vybaven(a)
Mám průměrné jazykové znalosti, ale domluvím se
Nevím, neměl(a) jsem možnost si to ověřit
Spíše ne, domluvím se jen "rukama nohama"
Ne, cizí jazyky neumím, ale snažím se učit
Ne, nedomluvím se a učit se ani nechci