Ilustrační foto: ingimage.com
Poprvé sama o Vánocích
15. 12. 2016
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Dagmar Bartušková
18.12.2016 00:47
V posledních letech jde čas Vánoc mimo mne. Po odchodu maminky vše skončilo. I když mi z různých stran bylo "dobře" razeno, kam jít nebo nejít, pozvání do rodin ke svým známým atd., tak jsem to nezvládla a zhroutila jsem se. Štědrý večer od té doby chci trávit jen sama, se vzpomínkou na mé blízké. Pak budu díky skype ve spojení s mými mladými, kteří jsou pracovně mimo republiku a Vánoce také neslaví.
Květoslava HOUDKOVÁ
17.12.2016 09:43
Přesto, že žiji již dlouho sama, v počátku důchod. věku jsem kývla na pozvání svých 2 dětí a Štědrý den prožila v jejich rodinách. Ale od 65.r. se můj názor změnil - a jako "pravé ořechové" se stalo rozhodnutí zůstat doma. Rodinám vyrostly děti -vše pomohou = moje pomoc už nikde potřebná není. Den si rozvrhnu dle svého = najím se i odpočinu - od doby, co umím ovládat Filipa, je tento "můj" den ještě o něco pestřejší. A pokud by zasáhla event. únava, není problém den "zalomit". S rodinami dětí se pak setkávám 25.-26. 12. - to už jsem opět fit i spokojena.
Marie Ženatová
16.12.2016 12:20
Letos už to budou 15té vánoce, co jsem vdovou. Když nás dřív bylo v domku plno, bývala jsem občas na vánoce hodně unavená, upracovaná a přesto jsem se cítila někdy hodně osamocená. Teď každý Štědrý večer trávím v rodině některého z dětí, jsem tam ráda, je tam hezká nálada - ale už mám ráda přes den svoji pohodu, samotu, vycházku na hřbitov...
A potvrzuji to, co jsem zde někde četla, že samota je mimo jiné svoboda, ne prohra... A člověk skutečně k životu v "samotě" musí víc nabrat osobní sílu - mám hodně aktivit, známých, dětí, vnoučat... Na druhý svátek vánoční všichni přijdou ke mně na oběd, popovídáme si a je mi hezky, "ale některé večery" jsou někdy smutnější a tehdy jdu pro útěchu za svým nejlepším přítelem a tím je stále - Počítač...
Alena Vávrová
15.12.2016 23:19
I když už jsem dlouho sama, vánoce mám ráda, takže chystám, zdobím, svítím... Na Štědrý den jsem nikdy sama nebyla, buď mne někdo z dětí povozil po ostatních a večer jsem skončila v rodině u dcery, což se vžilo. Pomohu jí s přípravou a po večeři a nadílce se nechám odvézt domů. A to čím jsem starší, tím docela raději. To si pak v klidu užiju dárky a atmosféru vánoc. V další dny buď přijdou na oběd oni ke mně, nebo společně jedeme ke vzdálenějšímu synovi, kde slavíme narozeniny vnučky. Na Silvestra jsem si ale vymínila být sama a nemám s tím problém. Beztak ho slavím posledních pár roků virtuálně s íčkem ;-). Na Nový rok se většinou s částí rodiny sejdu večer na novoročním ohňostroji.
Květa Řičánková
15.12.2016 19:56
Nemám ráda vánoce,netěším se na ně.Když mi bylo 20let zemřela před vánoci o rok mladší sestra,měla jsem ještě dva mladší sourozence ale vánoce byly velmi smutné.Léta jsem to nikomu neřekla,rodině jsem připravila ty nejhezčí vánoce.Letos budu poprvé sama,manžel zemřel před 4 roky,na jaře maminka o kterou jsem se 12 let starala,měla vánoce ráda. Pozvání dětí jsem odmítla, od podzimu mám celkem přísnou dietu s velkým omezení a jen ten pohled na ty dobroty-raději sama-sním jen to co sama připravím,podívám na co já chci.Letos asi nebude ani stromeček,rodině jsem řekla že nechci návštěvy,poslední roky se jezdilo k nám,od maminky nešlo odjet.Pokud mi zdraví dovolí tak je navštívím i když bydlí asi 100 km každá jiným směrem.
Soňa Prachfeldová
15.12.2016 19:14
Byla jsem vděčná mé rodině, že první Stědrý večer po ztrátě manžela, přišli ke mně . Poté jsem často jezdila na otočku k bráškovi, dala kávu a zase jela nazpátek - jedna cesta 200 km a to soustředění za volantem mi moc pomáhalo.
Zuzana Pivcová
15.12.2016 17:55
Pocitově se přidávám k Evče. Mám sestru a na Štědrý večer jsme vždy spolu. Ale kdyby ona někoho měla (nechci říct, kdyby nebyla) a byli spolu, na své svědomí říkám, že by mi opravdu nebylo líto být sama. Jsem na to zvyklá a nerozlišuji, zda všední den mohu trávit sama, zatímco svátky ne. Přeji všem, kteří jsou zvyklí trávit vánoce v páru nebo s rodinou, aby si tu atmosféru užili a nebylo nic, co by jim tu radost pokazilo.
Eva Mužíková
15.12.2016 17:39
Já, přestože jsem každoročně zvána na štědrovečerní večeři k mladým, stále odmítám. Již jsem o tom zde na íčku několikrát psala, upřednostňuji pohodu svého malého bytečku ve společnosti pejska. Vše si připravím dopoledne, pak po obědě dlouhá procházka a po návratu příprava večeře, podbarvená zvukem nádherných vánočních koled a vůní a září svíček ve stříbrných domečcích. Po večeři podle počasí další procházka a hupky na pohádky... samotu nepociťuji, naopak, užívám si...
Jarmila Komberec Jakubcová
15.12.2016 16:43
První rok po smrti manžela v r.2007 jsem odletěla trávit Vánoce na Gran Canarii. Objednala jsem si stejný hotel kam jsme jezdili s manželem každé září. Bohužel probrečela jsem tam celý týden, protože všude kde jme chodili spolu jsem najednou byla sama. V dalších letech jsem s přáteli byla v Thajsku a jednou na Bali. Také jsem byla v Třeboni v Bertině lázních kde byla skvělá atmosféra nebo v Poděbradech. Letos budeme s přítelem u mně na domečku. Ani nevím jak zvládnu štědrovečerní večeři. Už jsem si odvykla ji připravovat.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 22. týden
Minulý týden proběhl filmový festival ve francouzském Cannes. Nejen tento festival, ale vůbec světový film, to bude téma kvízu tohoto týdne.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Jak jste na tom s cizími jazyky? Domluvíte se v zahraničí?
Ano, bez problémů se domluvím, jsem poměrně dobře jazykově vybaven(a)
Mám průměrné jazykové znalosti, ale domluvím se
Nevím, neměl(a) jsem možnost si to ověřit
Spíše ne, domluvím se jen "rukama nohama"
Ne, cizí jazyky neumím, ale snažím se učit
Ne, nedomluvím se a učit se ani nechci