Ilustrační foto: ingimage.com
První rok v penzi. Jak ho přežít?
15. 1. 2017
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Alena Vávrová
16.1.2017 16:24
Těsně před důchodem jsem ovdověla a pak onemocněla, takže důchod byl pro mne vysvobozením a po zaměstnání jsem ani nevzdechla. K tomu přišla postupně moje nejmladší vnoučátka, vrátila jsem se ke sportovním aktivitám, velké vyžití jsem našla mezi virtuálními přáteli - účastnila jsem se osobních setkání, cestovala...neměla jsem s tím problém, ani po stránce finanční, dokonce jsem investovala do domku, s čímž mi posléze pomohl syn. Sama jsem celkem skromná, takže si nestěžuji. A když, tak říkám: nemám se dobře, ale dobře to snáším! :-D
Květoslava HOUDKOVÁ
16.1.2017 14:25
Odchod do důchodu mi vadil jen ve 2 věcech = že už je mi "tolik" a že peněz bude méně. Ztrátu peněz jsem zmírnila brigádou (3 hod./denně - administrativa - přes ulici, výborní kolegové). A pak už čas na fenku, výlety a další hobby činnosti. Doma jsem se určitě "nezazdila" - to by byla největší chyba!!
Jana Šenbergerová
16.1.2017 14:21
Samozřejmě také to, na co nemám, ale s tím jsem se musela vyrovnávat celý život, takže teď už je to pro mě brnkačka. Znám spoustu takových, kteří se uskrovňovali, aby měli dost v důchodu, ale mnozí se ho nedožili, nebo si ho užili jen krátce.
Jana Šenbergerová
16.1.2017 14:11
Kdo má přátele a koníčky před důchodem, nemusí se bát, že nebude vědět, co se spoustou volného času. Naopak, brzy zjistí, že mu čas chybí, a to nedělám nic světoborného a ve srovnání s řadou íčkařů si připadám jako neskutečný "flákač". Nic jsem neplánovala, v práci jsem bez plánu nemohla málem ani na záchod. Byla jsem a stále jsem otevřena všem možnostem, které se naskytnou a zaujmou mě. Prostě nic není nemožné, jen to, do čeho se mi nechce. :-)
Soňa Prachfeldová
16.1.2017 09:20
První rok v penzi lze dobře přežít, jen se na to připravovat již dlouho předem - mít své zájmy. Měla jsem je již dříve, jen jsem na ně neměla tolik času. Kontakt s lidmi - založila jsem klub důchodců, scházíme se jednou týdně a lidé , kteří se dříve sotva pozdravili, jsou dnes přátelé, Jdem někdy společně /kdo je fit/ na výšlapy, tančit, plavat i parta na dovču. Máme děti, vnuky , zahradu, pejsky, pojízdné auto, individuálně mám ještě svoje zájmy a je to prostě prima v důchodu. Penze na výlety i domácí dovolené dostačuje, na co mám, to si neodříkám a je mi fajn. Důležitý je dobrý zdravotní stav, pohodová mysl, pak můžeme žít s radostí naplno !
Jarmila Komberec Jakubcová
16.1.2017 07:34
Asi 5let před odchodem do důchodu jsem si udělala ŽL. Mám svou firmu a pracuji jako OSVČ. Každý rok si nechávám tzv.přepočítat důchod.Zatím jsem spokojená a práce mi baví.Dokonce víc než když jsem nyla mladší. Nechávám si čas na cestování a zbytek volného času věnují sportu či turistice
Zuzana Pivcová
15.1.2017 20:13
Už se na to chystám. Ale jako zlom to neberu. Vedu takový dost atypický život, naplněný především prací a aktivitami. A takový zatím i zůstane. Zkrátka jen opustím dosavadní pracoviště. :-)
Helenka Vambleki
15.1.2017 20:10
Pro mne velká změna - ale úplně obráceně-pro mne byl odchod do důchodu vysvobozením. Od padesáti jsem se potýkala s hledáním práce, úřad práce, brigáda, úřad práce...dostávala jsme sociální dávky 3000 - no děs a hrůza....a najednou odchodem do důchodu jsem měla rázem skoro třikrát tolik. A spoustu volného času na přátele, záliby. Jsem skromná, zajedu si i na dovolenou-když si koupím last minute do zařízeného stanu, stojí mě to 2500 a tak můžu jet 2x - před sezónou i po sezóně.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 21. týden
Všímáte si kolem sebe na loukách a pastvinách těch krásných květů? Tak si pojďme tento týden v našem kvízu vyzkoušet, které luční kvítí znáte...
AKTUÁLNÍ ANKETA
Jak jste na tom s cizími jazyky? Domluvíte se v zahraničí?
Ano, bez problémů se domluvím, jsem poměrně dobře jazykově vybaven(a)
Mám průměrné jazykové znalosti, ale domluvím se
Nevím, neměl(a) jsem možnost si to ověřit
Spíše ne, domluvím se jen "rukama nohama"
Ne, cizí jazyky neumím, ale snažím se učit
Ne, nedomluvím se a učit se ani nechci