Obrana - pohled z praxe
Ilustrační foto: pixabay.com

Obrana - pohled z praxe

14. 4. 2017
Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Hyndrák
Vidím, že tohle téma zabralo. Před 15 léty ministerstvo vnitra založilo www stránku www.obranazeny.cz tam je skoro úplně všechno. S pistolí je trochu problém. Jak vám vykradou byt a seberou tu pistoli a pak s ní někoho zabijí, máte potíže. Takže doma trezor, atd.
Mirek Hahn
Dovolím si upozornit na některé omyly, vyvolané tendenčními zprávami ve sdělovacích prostředcích. V ČR nehrozí (a nikdy nehrozilo) masové rozšíření zbraní. Z oprávněných občanů, vlastní zbrojní průkaz cca 4%. Z toho více než polovina jsou myslivci, sportovní střelci a zaměstnanci agentur (vojsko a policie se do této statistiky nepočítá). Ze zbývající poloviny u sebe nosí zbraň mizivá část. Máte větší šanci potkat George Clooneyho, než někoho se střelnou zbraní. Získat zbrojní průkaz není vůbec jednoduché a většina lidí o to ani nestojí. Počet držitelů je řadu let víceméně stejný. Zákon jasně stanovuje, kam se se zbraní nesmí např. hromadné veřejné akce, banky atd. Zbraň a alkohol jednoznačně proti zákonu. Nikdo nenosí zbraň do hospody. Celý "pseudoproblém" byl vyvolán uměle, aby veřejnost příliš neprotestovala proti té zpackané odzbrojovací směrnici z Bruselu.
Jiří Libánský
Věřte Libore, že úder kubotanem do svalu je bolestivější a více ochromí než píchnutí hřebíkem. Hřebík je příliš tenký a hladký, než aby šel pevně sevřít v dlani. Kubotan má údernou plochu na obou koncích. Vyplatí se ho koupit. Samozřejmě, má-li někdo pocit, že mu stačí velký hřebík, nechť nosí hřebík. Kubotan však přerazí cihlu nebo snadnost rozbije sklo auta. To neuděláte sebevětším hřebíkem.
Karel Hyndrák
Není nic staršího, než včerejší noviny. O teleskopickém obušku už jsem zde psal, pro jistotu jsem přidal nové video. Na www.heureka.cz je pod heslem Teleskopický obušek přehršle možností. Na procházku se psem je to ideál.
Karel Hyndrák
Chápu, že zpětné rolování je zde nepopulární, ale koukněte na video z 9. ledna (nesmrtící prostředky). Věnujte pozornost teleskopickému obušku (bezva). Je ale třeba taky nacvičovat.
Hana Rypáčková
Sama bych zbraň nenosila, neboť vždy zvažuji, co nechat doma, aby mi batůžek vážil méně. Ale zeťák má zbrojní pas a ocelovou tajnou skříň. To se musí ovšem chodit taky trénovat, střílet a o zbraně se starat, aby byly funkční. Můj táta měl doma malou pistoli v koženém žlutavém pouzdru a při ruce. Takže jsem ji ukazovala kamarádkám a hráli jsme si na zloděje. Kde měl náboje netuším, ale jednou jsem ho viděla při akci, když přiběhla sousedka, že na půdě při věšení prádla je někdo ukrytý. V tu ránu měl táta pistolku nabitou a běžel na půdu. Tolik jsem se o něj bála i ho obdivovala. Byl tam jiný soused a hrabal se ve starých novinách.Půda byla velmi rozlehlá, byly tam odložené krámy, věšely tam ženy prádlo. A každý měl za sebou železné dveře zamknout na klíč. Bydleli jsme v bance a tak tam byla ostraha všech nutná. Pistoli měl každý, kdo měl část klíče od trezoru . Tudíž tři partaje. Nikdo se za ta léta nepokusil ji vyloupit, ale Klenotnictví pod náměstím ano a prodavačku zabil. Po válce bylo mezi lidmi dost zbraní. A neštěstí, když si s nimi děti hrály. Taky mám od bydlících v cizině zprávy a cítím se od minulých let víc a víc v ohrožení. Co naši potomci. ...
Jiří Libánský
Připadá mi ten článek opravdu velmi dobře napsaný. Naprosto se vším mohu souhlasit. Dívám se na to pohledem člověka, který taky jeden čas sebou tahal všude železo a trávil volný čas na střelnici. Pak jsem se myšlenkově někam posunul a zjistil jsem, že mi zbraně netřeba. Teď jsem se zase k tomu profesně vrátil. Výzbroj a výstroj mám předepsanou a kontrola ji vyžaduje. Ale třeba paralyzer jako málo účinný vůbec nepoužívám. Mírným avšak mnohem spolehlivějším donucovacím prostředkem je pepřový spray. V krajním případě na hodně agresivní a nebezpečná individua slouží k zastavení útoku teleskopický obušek. Varianta kterou používám se po vytažení změní v téměř metrovou ocelovou trubku a jediný úder švihem na holeň může být dostačující k pádu útočníka na zem. V civilu chodím zpravidla neozbrojen a spoléhám se na to, že mne ochrání stav mysli. Ale kdo chce mít něco na běžnou obranu, doporučoval bych kubotan. To je jen taková tyčka do dlaně. Vyrábí se jako větší kovová propisovačka a nebo malá baterka. I když vás útočník drží a nebo škrtí, třeba i zezadu, můžete mu zasazovat (i jako drobná a slabá žena) tak bolestivé údery, že vás velmi rychle pustí. Nenapadá mne jiná zbraň, která je tak účinná a přitom nenápadná. Dokonce jen málokdo v tom na pohled zbraň pozná. https://www.hobbyrendeles.hu/termek.3081.onvedelmi_kubotan_toll
Oldřich Čepelka
Libore, ve svém komentáři přece nechci zakazovat všechny použitelné zbraně, pouze masové rozšíření střelných zbraní. Nechci je ani v Česku, ani v Syrii. A ano, já skutečně chci zůstat tím amatérem, tak jako většina lidí. Tam, kde je statisticky větší nebezpečí, tam se preventivně chráním. Při jízdě autem mám bezp. pás a při přechodu pro chodce si dávám pozor na řidiče. Spíš se chráním před chřipkou než před imigrantem. te´d, v roce 2017. Neumím si představit, že by množství či dokonce většina lidí chodila po ulicí s pistolí v kapse a rozhlížela se, jestli někde není nebezpečí smrti od jiné osoby. Tam to snad nechcete dostat, že ne? Opakuju, že čláenk se mně moc líbil, ale běžný život nechte těm amatérům.
Jarmila Komberec Jakubcová
Možná protože jsem hodně zemí procestovala mám asi trochu jiný úhel pohledu na obranu. Bohužel situace s imigranty je velmi, opravdu velmi vážná. Předevčírem se vrátila z Itálie moje kamarádka, která tam žije a pracuje jako novinářka. Raději nebudu strašit negativními postřehy, ale Itálie je hodně blízko a denně tam připlouvají lodě plné Afričanů. je otázka za jak dlouho budou přerozděleni do dalších států EU - tedy i k nám. A věřte nebude to tak dlouho trvat.
Zuzana Pivcová
Ještě chci zdůraznit, že ze své pozice muže a znalce podobných záležitostí jsi to napsal opravdu bravurně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 22. týden

Minulý týden proběhl filmový festival ve francouzském Cannes. Nejen tento festival, ale vůbec světový film, to bude téma kvízu tohoto týdne.