Zavařování hub
ilustrační foto: pixabay.com

Zavařování hub

9. 10. 2017

Ráda bych navázala na článek paní Aleny Kučerové z 6.10. o zavařování hub v mikrovlnné troubě. Já podobným způsobem  - až na tu mikrovlnku - zavařuji houby už léta. Přiznám se, že mikrovlnku používám jen k ohřívání jídel, tak bych se do zavařování hub v ní moc nepouštěla. Já to dělám následovně:

Očištěné a pokrájené houby nasypu do velkého hrnce, kde se mi vaří voda, do které přidávám lžičku kyseliny citronové a soli tolik, jak máme rádi normální jídlo, tedy asi  1/2 lžíce na litr vody. Houby nechám povařit asi 5 minut, říká se tomu také blanžírování, pak vyndám a nechám okapat a zchladnout na cedníku.  Do připravených malých sklenic natlačím spařené houby tak, aby tam nebyly bubliny vzduchu, a zavíčkuji. Žádný nálev se nepřidává.

Pak zavařuji v hrnci delší dobu - asi 3/4 hodiny. Vyndám horké, překlopím dnem vzhůru a nechám vychladnout. Houby můžete použít do jakéhokoliv jídla - do polévky, do omáčky, do salátů  - chuť si udáte sami. Jen smaženice by asi nebyla dobrá. Malé sklenice mají výhodu, že po otevření celou hned zpracujete a nemusíte zbytek nijak ukládat. Mám to vyzkoušené. Podobně zavařuji i zeleninu, když jí mám přebytek  Dělala jsem si takto i  skleničky s polévkovou zeleninou, stačilo pak jen skleničku vyklopit do polévky a nemusíte dlouze čekat, než se povaří.

Houby i zelenina takto zavařená si ponechává svou barvu, a je moc hezké, když ve sklenici vidíte barvu jednotlivých druhů hub i zeleniny.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Já také mám malý mražák a tyhle vydrží i několik let.
Eva Mužíková
Zdeni, tak to jsem nikdy nezkusila, Kdysi do nálevu jako Naďa, nyní sušené a mrazené. Je možné takto upravit ty co jsem již zmrazila. Mám málo místa v mrazáku, docela bych to uvítala???
Zdenka Jírová
Paní Zuzanko, já také tiše pláči, protože mám houby moc ráda, a byla jsem vášnivou houbařkou, ale už nemohu do lesa chodit ze zdravotních důvodů, tak mi zbývá jen ten tichý pláč.
Naděžda Špásová
Oprava - varem
Naděžda Špásová
Já dělám houby v kyselém nálevu, přidávám cibuli a česnek, zavařujeme 45 minut tvarem, otočíme a necháme zatáhnout. Samozřejmě, že předtím 2 minuty povaříme. Taky se mi, Zdenko, líbí ta barva hub. A hlavně dlouho vydrží.
Jana Baloušková
Určitě zkusím, ale letos už ne, došly skleničky. Mám zavařeno, nasušeno, i v mrazáku houby podušené, stačí jen nechat rozmrznout a přidat do polévky nebo omáčky.
Jana Šenbergerová
Tohle se mi líbí, ale letos nemám co zavařovat. Jen ty skleničky bych mohla rozdávat. :-)
Blanka Macháčková
Díky za návod k uchování. Letos to je potřeba.
Zuzana Pivcová
Zavařené houby mi vždy dávala jako dárek k svátku moje kolegyně v bývalé práci. To byla pochoutka. No, bohužel. Když vidím fotky dne plné hub a ještě recepty na jejich zpracování, jen tiše pláču. :-D
Jitka Hašková
Zavařování a vaření v mikrovlnné troubě je ničí potraviny. Nevím, proč se tím tolik lidí ještě zabývá. Zavařovat se dá i v horkovzdušné troubě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
FOTOSOUTĚŽ "Snímky roku"

Soutěž je určena pro registrované čtenáře portálu i60, kteří mají profil založen na své pravé jméno (fotografie vložené z profilů s neúplným jménem, přezdívkou či nickem budou ze soutěže vyřazeny). Podmínkou soutěže je vložení výhradně autorských fotografií (na šířku) o velikosti 800 - 3000 kB. Každý soutěžící může vložit do soutěže sérii snímků které zachycují čtyři roční období. Zatímco snímky jara, léta a podzimu musí být pořízeny v letošním roce, snímky zimy budou samozřejmě z té uplynulé.

U každé fotografie musí být uveden název, ideálně tedy, co snímek zachycuje. Redakce z fotosoutěže vybere nejkrásnější a technicky nejzdařilejší fotografie do kalendáře na rok 2026, přičemž si vyhrazuje právo doplnit snímky ze soutěže o vybrané fotografie vložené do sekce Foto dne. Body přidělované jednotlivým snímkům jsou pouze orientační, tzn. nebudou rozhodovat o vítězích fotosoutěže.

POZOR, soutěž je časově omezena, fotografie můžete vkládat od tohoto okamžiku na tomto místě nejpozději do 5. listopadu 2025.

Kvíz i60 - 43. týden

Čtete hodně? Opravdu? Tak to asi nebudete mít problém s vědomostníém kvízem, který se tento týden bude věnovat české i zahraniční literatuře.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

19%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

20%

Nikdy, maso nejím

19%