Ilustrační foto: ingimage.com
Subotniky, mamulovky… Pamatujete?
20. 2. 2018Letos tomu bude padesát let, co byly v bývalém Československu zrušeny pracovní soboty. Ano, mnozí dnešní senioři běžně chodili do práce i ve dni, který je nyní běžně považován za víkend.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Alena Tollarová
22.2.2018 08:35
Jsem sice mladší než Hana M., ale na to, že ještě nějaký čas se volné soboty střídaly s pracovními, si pamatuji taky. Slovo mamulovka slyším poprvé, asi že jsem z druhého konce republiky.
Zdenka Jírová
21.2.2018 00:35
Nejen, že se pracovalo i v sobotu, také se normálně chodili do školy a učilo se.Běžnou výuku v sobotu jsem zažila po celou dobu svého středoškolského studia. To si dnešní žáci asi nedovedou ani představit.
Hana Práglová
20.2.2018 21:49
Jani,možná,že nepředbíháš.Na vojenské škole ve Vyškovė hsou id pondēlì do čtvrtka.Pak jedou domū vyprat si oblečení,odreagovat se a nastupují opėt až v pondėlí.Kdyby byl jejich týden pěti či šestidenní,pak by asi studium nemusel trvat tak dlouho...
Jana Šenbergerová
20.2.2018 18:14
Pracovní soboty jsem dávno a ráda pustila z hlavy. A teď si představte, že by se pracovalo jen 4 (čtyři) dny v týdnu po 4 (hodinách) a bylo by všeho pro všechny dost. Ale to trochu předbíhám, místo abych vzpomínala. I když existují i vzpomínky na budoucnost. :-)
Marie Seitlová
20.2.2018 13:13
Pracovní soboty také pamatuji, ale také pamatuji, že školy měly volné soboty a my na SVVŠ ještě ne. Byla to tehdy 3 letá škola, prý by se nestihlo učivo.
Hana Novotná
20.2.2018 13:01
Není tak úplně pravda, co se tu píše, jelikoš jsem asi hodně stará pamětnice, tak vím, že v r. 1975 se ještě pracovalo ob sobotu. Byla jsem tehdy těhotná a v březnu rodila a všichni se mi pak smáli, že jsem měla sobotu opravdu pracovní, protože jsem zrovna rodila.
Hana Práglová
20.2.2018 11:19
Velice dobře si pamatuji na šestidenní pracovní týden. A později i na to,že v jiných krajích mėli nėkteré soboty volné a my v okrese Karviná či Ostrava jsme měli prac.sobotu navíc...
Zuzana Pivcová
20.2.2018 10:56
Přemýšlela jsem zrovna před časem, jak to bylo v sobotu se školou, ale když čtu, že byl pětidenní pracovní týden až od r. 1968, tak jsem tedy až do maturity chodila do školy i v sobotu. Zato na ty pracovní soboty si pamatuji. My jsme jako jazyková škola měli kurzy, ne denní provoz se stále stejnými žáky. Lidé k nám chodili (včetně dětí) jen jednou týdně. Tak vždycky nastal problém, koho pozvat na tu pracovní sobotu. Pak už se to i náhradně řešilo nějakým úklidem nebo brigádou ve městě, ale oni pár učitelek nikde nechtěli. Vím, že jsme jednou sbírali kameny na trávníku kolem moderní budovy Muzea dělnického hnutí v jižních Čechách. No, zkrátka se vlk nažral....
Marie Doušová
20.2.2018 09:46
Také pamatuji pracovní soboty a když byla vyhlášená volná sobota, tak to byl nádherný den a velká radost. Nejvíce jsem ocenila ranní nevstávání.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA